Van'ın kronikleşmiş park sorunu ne zaman çözülecek?

Van'da yıllardır devam eden ve bir türlü çözülemeyen park sorunu devam ederken, adeta kronikleşmiş olan sorunun çözümüne yönelik herhangi bir adım atılmaması ise tepkilere neden oluyor.

VAN 22.10.2013 10:28:52 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da yıllardır devam eden ve bir türlü kalıcı bir çözüme kavuşturulamayan park sorunu hala çözüm bekliyor.


Araçların rast gele park edilmesi halkın ve esnafın tepkisine neden olurken, konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Van Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkan Faruk Alparslan, sorunun yeni imar planı kapsamında binaların altına yapılacak olan otoparklarla çözülebileceğini öne sürdü.


Halk araçlarını park edecek alanların azlığından yakınırken yetkililerin yıllardır devam eden soruna lakayt kalması sorunun çözülmemesindeki en önemli etken olarak görülüyor.


Trafik sorununun yıllardır devam ettiğini belirten sürücü Bişar İpek sorunun ancak alternatif yollar ve oto parkların yapılmasıyla mümkün olabileceğini belirterek, park sorununun temel nedeninin ise yaşanan depremlerden sonra kente yoğun göçün devam etmesi olduğunu ifade etti.


"Araçlar ikişerli üçerli bir şekilde park ediyor"
Kentte yaşanan nüfus yoğunluğundan dolayı trafik ve park sorununun yaşandığını söyleyen Bişar İpek, son zamanlarda yanlış park yapan araçlara verilen cezaların fayda etmediğini, dolayısıyla bu soruna kalıcı bir çözüm getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Çünkü araçlarımızı bırakabileceğimiz bir yer yok. Araçlar gördüğünüz gibi ikişerli üçerli bir şekilde yola park edilmiş ve trafik zorlukla ilerliyor. Park eksikliği var koskoca kentte sadece bir otopark var. Yetkililerden isteğimiz bu soruna bir çözüm getirmeleridir. Bu yıllardır devam eden bir sorundur." dedi.


"Koca Van'da belediyeye ait bir tek otopark yok"
Kentte depremlerden sonra yıktırılan binaların yerlerinin boşaldığını belirten Hakan Yarız, bu arsaların değerlendirilmesi gerektiğini ve yeni yapılan binaların altına mutlaka otoparklar yapılması gerektiğini belirterek, "Bu noktada özellikle iş belediyeye düşüyor. Burada katlı otoparklar yaptırmalı. Bakın koca Van'da Belediyeye ait bir tek otopark yok. Eski Balıkçılar Çarşısı'nı yıktırarak güya katlı oto park yapımına başladılar onu da yarıda bıraktılar." şeklinde konuşarak belediyeye tepki gösterdi.


"Van'da sadece bir tane çok katlı otopark var"
Sorunun çözümü için gerek Van Belediyesi gerekse de İl Trafik Komisyonu'nun gereken hassasiyeti göstermediğini belirten Hakan Yarız, Van'ın artık büyük şehir olduğunu ve bu ayıplardan bir an önce kurtulması gerektiğini hatırlatarak, "Van'ımız bir an önce bu kronikleşmiş sorundan kurtulmalıdır. Burada sadece bir tane çok katlı otopark var." diye konuştu.


Yeni imar planı park sorununu çözer mi?
Ayrıca konu ile ilgili görüştüğümüz Van Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkan Faruk Alparslan, ise yeni imar planında binaların altına otopark zorunluluğunun gelmesinin bu sorunu çözebileceğini ifade ederek, "Yeni yapılan binalardaki otopark zorunluluğu bu soruna çare olacaktır." dedi.


Yol genişletme çalışmaları ve otobüs duraklarının da yapılmasının büyük bir önem arz ettiğini belirten Alparslan, "Yolların geniş tutulması ve toplu taşıma araçlarının durak yerlerinin belirlenmesi büyük bir önem arz etmektedir" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)