Van'ın hafızası korunacak

Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğinde proje maliyeti yaklaşık 15 milyon TL olan Van Kent Müzesi Projesi'nin çalışmaları sürüyor. Beraberindeki heyetle Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V

VAN 21.09.2018 16:20:24 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
     Van'ın en eski binalarından biri olan iki katlı Endüstri Meslek Lisesi, deprem sonrası hizmet veremeyince, kent müzesi olması konusunda yapılan istişareler sonuç verdi. Van Valisi Murat Zorluoğlu'nun da desteğiyle söz konusu bina Kent Müzesi oluyor.

Vali Zorluoğlu ve beraberindeki heyet söz konusu çalışmaları yerinde inceleyerek, kesilen kurban eşliğinde dualar etti.
Programa; Vali Zorluoğlu'nun yanı sıra; Van Yüzüncü Yıl üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, kamu kurum ve kuruluş amirleri, STK temsilcileri ve oda başkanları katıldı.


          VANLILAR ARTIK BURADA GEÇMİŞTEKİ VAN'I DA GÖREBİLECEK
Restorasyonu devam eden binanın önünde yapılan programda kısa bir bilgilendirme yapan Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali, Van'ın söz konusu Kent Müzesi sayesinde geçmişteki hafızasının korunacağını belirterek, "Bizler daha önce Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan eski Gümrük Binasının Kent Müzesi olması yolunda çağrılarda bulunmuştuk. Ama olmadı. Daha sonra bu binanın, yani Endüstri Meslek Lisesi binasının deprem sonrası kullanılamaması ve yıktırılma tehlikesi olduğunu gördüğümüzde buranın Kent Müzesi'ne dönüştürülmesini istedik. Sağ olsun Sayın Valimiz bu konuda bizim talebimizi yerinde buldu. Haftalarca devam eden istişareler ve toplantılar neticesinde şimdi burası Kent Müzesi'ne dönüştürülüyor. Van göç veren ve alan bir kent olduğu için, hafızasını koruması için böylesi mekanların çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

 


          VALİ ZORLUOĞLU: 15 MİLYON MALİYETLİ BİR MÜZE
Daha sonra söz alan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu da, söz konusu kent müzesinin önceki maliyetinin 7,5 milyon TL olduğunu, ama şimdi bu rakamın 14-15 milyon TL'ye kadar çıktığını söyleyerek, "DAKA'nın 4,5 milyon TL'lik bir katkısı olacak. Büyük kaynak yine Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.  Bu bina 1940 yılında hizmete açılmış. Yaklaşık 8,5 dönümlük bir araziye sahiptir. Aynı zamanda yan tarafta iki ayrı atölyesi bulunan bir mekan. Kent Müzesi'nde Van'ın geçmişten günümüze kültürel, sosyal ve kısmen ekonomik yaşamına ait mekanların oluşturulacak" dedi.

 


           Söz konusu kent müzesinde sürekli sanat eğitimleri ve kurslarla vatandaşları, sanat severleri buluşturmak istediklerini anlatan Vali Zorluoğlu, "Geçmişte Van'ın gelenek ve göreneklerinin, çocuk oyunlarının silikon heykellerle canlandırıldığı alanlar oluşturuyoruz. Böylece gelen ziyaretçilerimiz, zihinlerinde eski Van'ı, kültürünü çok daha kolay canlandıracaklar. Bunun yanında Urartu, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri, kronolojik olarak duvar kağıtları da yer alacak. Burayı yok etmiyor, yeniden imar ediyoruz. İmar ederken de bu okulun anılarını mutlaka muhafaza edeceğimiz alanlar olmaya devam edecek. Kentin ticaretini, ulaşımını, turizmini anlatan üç boyutlu görseller yer alacak. Van mutfağı, kültür, sanat, önemli şahsiyetler, spor, nüfus ve göçlerin anlatıldığı özel bölümleri ziyaretçiler burada bulacaklar. Van'ın edebiyat ve kültür hayatına dair, Van ile ilgili kitapların, yazılan makale ve araştırmaların dijital olarak erişilebileceği, örnek basın yayınların da ayrıca yer alacağı alanlar burada tasarlanıyor. İnşallah bunlar tamamlandığında Van'ın bu manada yazım tarihine de, edebiyat tarihine de önemli bir katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Yine şehrimize özgü köy hayatını yaşatma adına tandır evi, kahvehane, yöresel çeşme, fayton ve at heykelleri bulunacak; su perdesi ile üzerine yansıtılan ışıklarla büyük bir görsel şölen sunmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

 


      Vali Zorluoğlu, desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete de teşekkür etti.
Van'ın renkli simalarından Sevim Kaptanoğlu ise müzeye ilk hediyesini (oklava) verdi. Kaptanoğlu'nun Van şivesi ile konuşması herkes tarafından beğeni topladı.

 


     Konuşmaların ardından bina gezildi ve kurban kesildi.
Bina önünde objektife verilen pozun ardından, program sona erdi.Bölge:Bişar Ulutaş