Van'ın cesur insanları

HİLÂL KAPLAN

VAN 11.05.2018 13:09:36 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Michael Roth, resmen kurulalı daha bir yıl olmayan muhalefet partisi başkanı Meral Akşener'i, yanına Alman Büyükelçisi'ni de alarak ziyarete gitmiş. Bir de halkımızı çok yakından tanıyormuş gibi öngörüde bulunmuş. 24 Haziran seçim sürecini ilgiyle takip ettiklerini belirten Bakan Roth, "Güneydoğu'da AK Parti ve HDP arasında sıkışan Kürt seçmenin size desteği olacağını öngörüyoruz" buyurmuş.

Ak Partili yetkililerin, bakanların ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa Birliği ülkelerinde toplantı yapmasını yasaklayan AB'nin 'patronu' Almanya'nın bu yakın alakası göz yaşartıcı hakikaten. Ancak Akşener'in partisinin Kürt seçmen nezdinde neden ve nasıl bir teveccüh bulacağını tahmin etmek güç.
Alman Bakan'ı hayal kırıklığına uğratmak istemem ama Akşener, Kürt hafızasında faili meçhullerle özdeş 90'larda İçişleri Bakanlığı yapmış ve o dönemin 'derin'leriyle yakınlığı malum olan bir isimdir. Kaldı ki hiçbir seçim anketinden de Alman Bakan'ı doğrulayan bir netice çıkmamıştır.
Ancak partisinin adını Kayı Boyu'nun simgesine gönderme yapmak için İyi koyan Akşener'in, partinin kurulma aşamasında verdiği bir röportajda, "Babamın ailesi Yunanistan'a Diyarbakır'dan gönderilmiş" diyerek Kürt seçmene de göz kırpmayı ihmal etmediğini hatırlıyorum. Kim bilir belki daha kuruluş aşamasından Alman Bakan'ın öngörüsündeki 'vizyon'u ıskalamak istememişlerdir.

***


Van'ın cesur insanları
Hafta başında Sabah Yazarlar Kulübü olarak Van'daydık. İki yüze yakın kişiyle buluşma imkânı bulduğumuz panelde Vanlılar, geçtiğimiz seçim çalışmaları boyunca PKK terörüne Ak Parti'nin beş şehit verdiğini hatırlattılar. Bölgede siyaset yapmanın, elini değil, bedenini taşın altına koymakla eşanlamlı olduğu bir coğrafyada uğraş veren her bir insanımız gerçekten çok kıymetli.
Van depreminden sonra âdeta kabine toplantılarının orada yapılacağı sıklıkta Vanlıları yalnız bırakmayan Başbakan Erdoğan ve Ak Parti yönetimi, bir yılda 25 bin konut inşa ederek de bir rekora imza atmışlar. Ayrıca Van Valisi görevinin yanı sıra Belediye Başkanlığı görevini de ifa eden Murat Zorluoğlu, geçtiğimiz bir senede 650'si sıcak asfalt olmak üzere 1.000 kilometre asfalt yol döşeyerek ayrı bir rekora imza attıklarından, kırsal ile şehri yakınlaştırdıklarından bahsetti. HDP'li belediyenin PKK'ya aktardığı fonlar yüzünden sekteye uğrayan yatırımları da %30'dan %60'a çıkardıklarını ifade etti. Yani o işler, "büyük büyük dedemlerDiyarbakır'dan gelmiş" demekle olmuyor. Halkın izzetine yaraşır biçimde muamele ederek, ayağına hizmet götürerek oluyor.

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2018/05/11/alman-bakanin-hayalleri