Van’ı resimlerle anlatacak

Van’da yaşayan Muş Malazgirtli ressam Saruhan Yaman, Malazgirt’e özgü resimlerden oluşan bir albüm yaptı. Yaman, Van’da da 8 yıldır yöreye özgü resimler yaptığını ve Van için de bir albüm düşündüğünü söyledi. Atölyesi olma

VAN 16.01.2018 10:32:19 0
Van’ı resimlerle anlatacak
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

İş dolayısıyla Van’da yaşayan Malazgirtli ressam Saruhan Yaman, 30 yıldır profesyonel olarak resim sanatı ile uğraştığını anlatıyor. 
300 civarında eseri bulunduğunu belirten Yaman, 400 dolayında da dijital arşive sahip olduğunu kaydetti. Yaman, şimdiye kadar Van, Muş, Gaziantep, Ankara, İstanbul gibi illerde çok sayıda karma sergi açtığını belirtirken, bir kişisel sergisini de Gaziantep'te açtığını ifade etti.

 

ALBÜMLERE YÖNELDİ
Daha çok bulunduğu yörelerin gelenek-görenek, tarih ve doğasına ilişkin resimler yaptığını anlatan Yaman, bu yıl ilk kez albüm çalışmasına yöneldiğini vurguladı.
Yaman, ilk önce, şimdiye kadar yaptığı Malazgirt’e özgü resimlerin yer aldığı bir albüm hazırladı ve “Saruhan Yaman’ın Fırçasından Malazgirt” adı altında proje olarak Malazgirt İlçe Belediye Başkanlığı’na sundu.
Konu hakkında konuşan Yaman, projenin onaylanması durumunda baskı için çalışmalara başlayacağını belirterek, “Albümde, Malazgirt’in doğasını, tarihi mekânları ve kültürünü yansıtan resimler var. Bazı eserlerin yanına makale ve şiir koydum. 5 yıldır uğraşıyordum. Sunum için bir albüm yapıp Malazgirt İlçe Belediyesi’ne verdim. Onaylanırsa, bütçe ayarlanırsa ilk etapta 1000 adet baskı teklifim var.” dedi.

 

VAN İÇİN DE DÜŞÜNÜYOR
Aynı şekilde Van için de bir albüm düşündüğünü belirten Yaman, “8 yıldır Van’da yörenin resimlerini yapıyorum. Doğayı, tarihi mekânları, gelenekleri, yemekleri, bitki türlerini, Van gölünü, balığı, şelaleyi, Akdamar’ı, aklınıza ne gelirse… Bu eserlerle de Van albümü düşünüyorum. Umarım imkânlar dâhilinde onu da en kısa zamanda yaparım” diye konuştu.

 

AMAÇ: TANITIM  
Yaman, yaptığı albümlerle amacının, “hem geleceğe bir eser bırakmak, hem de yörenin turizmine katkıda bulunmak” olduğunu söyledi.
Şiddet içeren resimler yerine, doğaya ve yaşama ilişkin resimleri tercih ettiğini belirten Yaman, “Şimdiye kadar hep doğal güzellikleri, yaşam tarzını çizdim. Şiddetin, savaşın resmini yapmak istemem. Karamsar şeyleri düşünmek istemedim hiç, mesela depremle ilgili tek resim yapmadım. Buralarda sanat bugüne kadar fazla işlenmemiş. Daha çok siyasi kavgalarla geçmiş zaman. İnsanlarda sanatla, kültürle ilgili duyarlılık adeta yok olmuş. Oysa doğa ve yaşama dair eserler, sanata olduğu gibi tanıtıma ve turizme de en fazla katkı yapan eserlerdir. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum.” diye ifade eti. 

 

“SANAT GALERİSİ” TALEBİ
 Atölyesi olmadığı için resimleri evinde ve işyerinde yaptığını kaydeden Saruhan Yaman’ın bir talebi de Van’a bir sanat galerisinin yapılması.
Van’da çok sayıda yetenek bulunduğunu, ancak kendilerini ifade edebilecekleri ve sergi açabilecekleri bir yerin olmadığını belirten Yaman, “Van’ın bir eksiği, hatta bana göre en büyük eksiklerinden biri de bir sanat galerimizin olmayışıdır. Van hem büyük şehir oldu, hem de önemli programların düzenlendiği, önemli şahsiyetlerin ve heyetlerin gelip gittiği bir kent oldu. Aynı zamanda tanıdığım çok önemli ressamlar var, bu işe gönüllü sayısız yetenek var. Hem ilin imajı, hem de değerlerimizin ortaya çıkması bakımından bu kente sanat galerisi şart. Beklentimiz, bunun bir an önce Van’a yapılması” diye kaydetti.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi