Van'daki STÖ'ler: Çözüm müzakere ve barıştadır!

Van'da, bazı sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan Emek ve Demokrasi Güç Birliği Platformu tarafından yapılan açıklamada, siyasette dilin ve yöntemlerin sertleştiğine dikkat çekilerek, 'Çözüm süreci ile halklarda oluşan bar?

VAN 15.10.2016 11:03:16 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Son siyasi gelişmelerle ilgili olarak Emek ve Demokrasi Güç Birliği Platformu tarafından KESK binasında basın açıklaması yapıldı. Platform adına açıklamayı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet yaptı.
Bölgede yaşanan olayların yaşamı olumsuz yönde etkilediğini belirten Melet, şöyle dedi: "Artık barış dilinin yerini savaş dili almış, barış dillendirilmez olmuştur. Yaşanan çatışmalar ve patlayan bombalar nedeniyle insanlar sokakta, hatta evinde bile güvende hissedemez olmuştur."

BASININ DURUMU
Hükümetin basınla ilgili uygulamalarını eleştiren Melet, şöyle devam etti:
"Özellikle siyasal iktidarın düşünce dünyası ile uyuşmayan muhalif basına yönelik gözaltı, soruşturma ve tutuklama, haber sitelerine erişimi engelleme, haber takibini zorlaştırma gibi uygulamalarıyla basın özgürlüğü üzerinde sansür ve baskının oluştuğunu ifade etmek isteriz. 10 TV kanalının yayını kesilmiştir. Bu kanallardan biri de ilimizin tek ulusal çapta yayın yapan kanalı Van TV'dir."
Son dönemlerde gözaltına alınmaların sıklaştığını ifade eden Melet, belediyelere kayyum atanmasını da eleştirerek, "Bu baskıların ülkemizdeki birlikteliğe zarar verdiğini hatırlatmak isteriz." diye konuştu.

HÜKÜMETE ÖNERİLER
Hükümetin sertleşen ortamın düzelmesi için atabileceği adımlar olduğuna dikkat çeken Melet, şunları söyledi:
"Siyasal iktidar baskı politikalarından derhal vazgeçmelidir. Siyaset ve diyalog yolu açık bırakılmalıdır. Siyaset yapma ve yaşam hakkı tanınmalıdır. Gözaltında olan ve tutuklu bulunan tüm siyasetçiler bırakılmalıdır. Belediyelere atanan kayyumlar geri çekilmelidir. OHAL derhal kaldırılmalıdır. Hapishanelerdeki baskı ve tecritlere son verilmelidir."

ÇÖZÜMÜN YOLU
Sorunların çözümü işin barış diline ihtiyaç olduğunu ifade eden Melet, şunarı kaydetti:

"Çözüm süreci ile halklarda oluşan barış umudu yerini karamsarlığa bıraksa da eninde sonunda sorunların tek çözümünün müzakereden ve barıştan geçtiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz. Silahlı çatışmalar bir an önce son bulmalı, derhal çatışmasızlık sağlanmalıdır.
Nefret diline karşı hoşgörü, şiddete karşı barışı, sömürülere karşı toplumsal adaleti, ötekileştirme yerine birlikte yaşamı, öldürme yerine yaşatmayı savunmanın her zamankinden daha acil bir görev olduğunun bilincindeyiz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı