Van’daki kamu kurumları parayı nereye harcıyor?

Üçer’den bir iddia da kamu kurumlarında alınan o malzemeler için geldi:

VAN 24.10.2014 14:42:34 0
Van’daki kamu kurumları parayı nereye harcıyor?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van’da kamu kurumlarının harcamalarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gündemine taşıyarak son zamanlarda bu konuda çok ciddi spekülasyonların yapıldığını belirtti. Özellikle 2011 yılındaki depremden sonra kamu kurumlarında alınan malzemelerle ilgili çarpıcı iddiaların yapıldığını belirten Üçer, alımlarla ilgili detayları Başbakan Davutoğlu’na sordu.

Üçer, önergesinde özellikle deprem sonrası kamu kurumlarında harcanan paralı gündeme taşıyarak, Başbakan Davutoğlu’na şu sözlerle o iddiaları aktardı; “Van İli’nde kamu kurumların harcamaları spekülasyonlara sebep olmaktadır. “Özellikle mobilya ve tefrişat alımlarındaki harcamaların sorumsuzca yapıldığı; yine söz konusu alımlarda belirli kişilere ve devlet yetkililerine rant sağlandığı” yönündeki iddialar kamuoyunda kaygıyla karşılanmakta ve kamu kaynaklarının şahsi çıkarlar için kullanıldığı yönündeki algının halk tarafından yoğun bir biçimde kabul görmesine yol açmaktadır.”

O İHALELER NASIL YAPILDI?

Ardından o alımlarla ilgili bir inceleme yapılıp yapılmadığını da soran Davutoğlu konu ile ilgili olarak; “Bu bağlamda; 2011 yılındaki depremlerden sonra Van İli’nde hangi kamu kurumu mobilya ve tefrişat alımı gerçekleştirmiştir? Bu malzemeler (her bir kamu kurumu için yıllar itibariyle ayrı ayrı belirtilmek üzere) nelerdir? Söz konusu alımlar (her bir kamu kurumu için yıllar itibariyle ayrı ayrı belirtilmek üzere) hangi kişilerden/firmalardan hangi miktarlarda alınmıştır? Söz konusu kişilere/firmalara (her bir kamu kurumu için yıllar itibariyle ayrı ayrı belirtilmek üzere) hangi ürün alımı için ne kadar ödeme yapılmıştır? Bu alımlarda (her bir kamu kurumu için yıllar itibariyle ayrı ayrı belirtilmek üzere) hangi ihale/alım yöntemine başvurulmuştur? Seçilen ihale/alım yöntemi hangi gerekçelerle tercih edilmiştir? Alım işlemlerini yöneten ya da bu işlemlerin icrasında çalışan kamu memurları kimlerdir? Bu kişiler (yaptıkları işten dolayı) rutin bir şekilde tabi olmaları gereken ‘malvarlığı incelemelerine’ tabi tutulmuşlar mıdır? Bu incelemelerin sonuçları nelerdir? Ne tür hukuka aykırılıklar tespit edilmiştir ve bu durumlarla ilgili ne tür idari/hukuki süreçler işletilmiştir? Konuyla ilgili kurumların denetim kurullarını harekete geçirerek gerekli incelemeleri ve soruşturmaları yaptırmayı düşünmekte misiniz?” şeklinde sorular yöneltti.

BİR ÖNERGE DE ET KOMBİNASI İÇİN!

Öte yandan Üçer ayrıca geçtiğimiz günlerde AK Parti Milletvekili Mustafa Bilici’nin yapımı konusunda müjdesini verdiği Van Et Kombinası ile ilgili de Başbakan’a sorular yöneltti. Üçer bu konuda yaşanan mağduriyeti dile getirerek, Van’daki durum ile ilgili olarak; “Van İl’i ekonomisinde önemli bir yer tutan hayvancılık, bölge insanının temel geçim kaynaklarından biridir. Ne yazık ki il için bu kadar önemli bir sektör olan hayvancılık modern anlamda yapılamamaktadır. Bu durumun yaşanmasında, modern koşullara sahip tesislerin olmayışı önemli bir role sahiptir. Oysaki Van İl’i gerek küçükbaş gerekse büyük baş hayvancılığın yapılması için uygun coğrafi özelliklere sahiptir. Hayvancılığın gelişmesi ancak modern koşulların oluşturulması ile mümkündür. Ancak İl’de faaliyet gösteren Et ve Süt Kurumu Van Kombinası 2011 yılında yaşanan depremler sonrası hasar görmüş ve bu tarihten itibaren faaliyetine ara vermek zorunda kalmıştır. Konuyla ilgili Van Ticaret ve Sanayi Odası; Bakanlığınıza 2014 yılı içerisinde 2 defa istek yazısı gönderdiği halde hiçbir yanıt alamamıştır. Oysa Van Kombinasının yeniden inşa edilerek daha modern koşullarda faaliyetini sürdürmesi sektör açısından önem arz etmektedir.” Sözlerine yer verdi.

VAN’IN İHTİYACI VAR

Bu kombinanın yaşattığı eksikliği de dile getiren Üçer, konu ile ilgili olarak ayrıca; “Kombinanın olmayışı nedeniyle; büyük baş hayvanların %20’si kesim için il dışına gönderilmekte; %40’ı yerel mezbaha hanelerde ve boş arazilerde kesilmekte; bir kısmı ise belediyenin mezbaha hanesinde kesilmektedir. Et ve Süt Kurumu’nun ildeki tek faaliyeti ise ihtiyaç duyduğu zamanlarda haftada 2 defa özel mezbaha haneleri kiralamakta ve kesim işlemini buralarda yaptırmaktır. Ancak kesilen hayvanlar kurumun Ağrı ve Bitlis’teki depolarına gönderilmektedir. Bu nedenlerden dolayı İlde %50 oranında kapasite düşüklüğü mevcuttur. Çünkü önceden; hayvan sahipleri kurum ile anlaşma yaparak hayvanlarını bu kuruma satmaktaydılar. Oysa hâlihazırda İl’de böyle bir kurum mevcut olmadığından üretimde daralma meydana gelmiş ve kapasite düşmüştür. Ayrıca 2014 yılı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü ile ilgili yapılan Kamu İktisadi Kurumu Alt Komisyon Görüşmeleri sırasında konu ele alınmış ve Alt Komisyon Raporunun öneriler kısmımda 2. öneri olarak tutanak haline getirilmiştir. Kurumun verdiği cevapta: yer seçiminde öncelikle 5 yerin düşünüldüğü, ancak uygunsuzluk nedeniyle vazgeçildiği; son olarak en uygun arazinin Erciş yolu üzerinde şehre 22 km mesafede ve Alaköy sınırları içerisinde yer alan 200.000 metre karelik arazinin kuruma tahsis edildiği bilgisi yer almaktadır. Yine aynı cevapta Başbakanlıktan gerekli iznin alınması için 25.08.2014 tarihinde yazı yazıldığı ve yazının cevabının beklendiği dile getirilmektedir. Ayrıca 2015-2017 yatırım finansman programında Van Et Kombinasının yeniden yapımı için ödenek talep edildiği de belirtilmektedir.” Dedi.

ZARARLAR NEDEN GÖZARDI EDİLDİ?

Üçer bu konuyla ilgili soruları ise şu şekilde sundu; “Üç yıla yakın bir süredir Kombinanın faaliyet dışında kalmasının hayvancılık sektörüne vereceği zararlar neden göz ardı edilmiştir? Kombinanın faaliyette olmadığı süre zarfında Van hayvan yetiştiricilerinin uğramış olduğu zararlarla ilgili yapılan bir çalışma var mıdır? Kuruma tahsis edilen arazide çalışmaların başlanabilmesi için Başbakanlığa gönderilmiş olan “Başbakanlık izin istem yazısına” neden hala cevap (olur) verilmemiştir? Halihazırda 3 yıldır hiçbir faaliyette bulunulmayışının il hayvancılık sektörüne vermiş olduğu zararlar aşikarken: izin yazısının gönderilmesinde bürokrasi nedeniyle yaşanan gecikmenin oluşan kayıpları daha da artıracağı dikkate alındığında; izin yazısının bir an önce gönderilmesi için gerekli talimatı vermeyi düşünmekte misiniz? Çevre İller dikkate alındığında; söz konusu illerin hangilerinde Et ve Süt Kurumu Kombinası mevcuttur? Bu kombinalar hâlihazırda faaliyette midir?”