Van’da yeni Et ve Süt Kurumu açılacak

Van’da besicilerle bir araya gelen Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Kasım Piral, Tuşba ilçesine bağlı Alaköy Mahallesi'nde satın alınan arazide yapılacak ESK kombinesinin en kısa sürede tamamlanacağını söyledi.

VAN 29.05.2015 09:19:04 0
Van’da yeni Et ve Süt Kurumu açılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van TSO konferans salonunda düzenlenen toplantıda besicilerle bir araya gelen Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Kasım Piral, 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra ağır hasar raporu verilen Van Et Kombinesi'nin  4 yıldır kullanılamadığını belirterek yeni kombinenin kısa sürede yapılıp hizmete açılacağının müjdesini verdi.

Bunun bölge hayvancılığına, besicilere ve sanayiye ciddi sıkıntı yarattığını anlatan Piral, sıkıntıların bu yıl içerisinde Avrupa standartlarında yapımına başlanacak yeni kombine ile giderileceğini kaydetti.

“Yapılacak yeni tesis ESK’nın en modern tesislerinden biri olacak”

Van'da yapacakları yeni tesisin Et ve Süt Kurumu'nun en modern tesislerinden biri olacağını anlatan Piral, “Geçtiğimiz yılbaşından bu yana küçükbaş hayvancılıkta da Sözleşmeli Besicilik Modelini getirdik ve bunu yaygınlaştırmaya başladık. Tarım gıda ve hayvancılık bakanı Sayın Mehdi Eker’in, küçükbaş hayvancılık alanı ile ilgili tahayyülünün bir parçası. Küçükbaş hayvan üretiminin bakanlığın hedef, strateji ve destekleriyle son birkaç yılda ciddi bir sıçrama içerisinde olduğunu görüyoruz. Üretimde ciddi bir artış söz konusudur. Bu artışa paralel olarak da tüketimini de bizim artırmamız lazım. Bu sebeple üreticinin ürettiği kuzuyu, koyunu hak ettiği fiyattan satması için değişik alternatifler, projeler uyguluyoruz. Bu çerçevede başladığımızdan bu yana koyun, kuzu fiyatlarını ciddi bir oranda artırdık, bunun artış oranı bazı kalemlerde yüzde 30, yüzde 35’i buldu.” dedi.

Van’ın Türkiye’nin hayvancılık alanında en önemli kentlerinden biri olduğunu belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise Özellikle Türkiye’deki en büyük meraların Van’da olmasının kenti hayvancılığın uygun koşulları açısından Türkiye’de birinci sırasına çıkardığını söyledi.

“Van küçükbaş hayvancılıkta pilot bölge olmalı”

90’lı yıllarda 8 milyon küçükbaş hayvan varlığıyla Van’ın Türkiye’de birinci sırada olduğunu ifade eden Takva Hayvan sayısının düşmesine rağmen Van’ın hala birinciliğini kuruduğunu vurgulayarak, “2,5 milyonu aşan küçükbaş hayvan varlığıyla yine Türkiye’de birinciyiz. Hayvan besicilerinin de desteklenmesi, korunması hatta Van’ın bu konuda pilot bir kent olarak da ele alınmasının yararlı olacağını düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

Daha sonra söz hakkı alan besiciler ise ESK Genel Müdürü Kasım Piral’e sorunlarını aktardı.

Toplantıda Van Tarım İl Müdürü Fevzi Altun, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz ve çok sayıda besici hazır bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)