Van'da Yaklaşık 100 Yıllık Üzengi Bulundu

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr.Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi'nin güneyinde bulunan eski Van şehrinde yürütülen kazı çalışmalarında, yaklaşık 100 yıllık ol

VAN 6.09.2013 16:25:09 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi'nin güneyinde bulunan eski Van şehrinde yürütülen kazı çalışmalarında, yaklaşık 100 yıllık olduğu değerlendirilen üzengi bulundu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında eski Van şehrinin ortaya çıkarılması için 60 kişilik ekiple başlatılan çalışmalar yaklaşık 3 aydır devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yapılan kazı çalışmaları; İstanbul Üniversitesi, Van Valiliği ve Aygaz Genel Müdürlüğü tarafından destekleniyor. Birinci Dünya savaşında Rus işgali sırasında Ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılan ve yerle bir olan eski Van şehrinde sürdürülen kazı çalışmalarında ortaya çıkan her buluntu, kazı ekibini heyecanlanmasına neden oluyor.

Kazılara katılan Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Konyar, Van'ın ilk yerleşim merkezlerinden eski Van şehrinde sürdürdükleri kazı çalışmaları sırasında en az yüzyıllık olduğu değerlendirilen üzengi (eyerin iki yanında asılı bulunan ve hayvana binildiğinde ayakların basılmasına yarayan, altı düz demir halka) bulduklarını söyledi. Konyar, "Şu an bir üzenginin toprak altından çıkarılışına tanık olduk, Osmanlı'ya ait bir üzengiyle karşı karşıya kaldık. Çok sevindirici bir şey. Neredeyse tümüne yakın ortaya çıktı. Çok az bir parçası var kırık. Onlar da restore edilecek boyutlarda. Çünkü o dönemin özelliklerini anlamamızı sağlayacak. Muhtemelen de in situ malzemeyle karşı karşıyayız. Yani burada düşmüş olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.