VAN’DA TEMEL ATMA VE AÇILIŞ PROGRAMI

VAN - Van Tuşba Belediyesi tarafından, 'İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Projesi' temel atma töreni ve Mehmet Akif Ersoy Parkı’nın açılış programı gerçekleşti.

VAN 18.06.2016 12:14:37 0
VAN’DA TEMEL ATMA VE AÇILIŞ PROGRAMI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Tuşba Belediyesi tarafından, 'İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Projesi' temel atma töreni ve Mehmet Akif Ersoy Parkı’nın açılış programı gerçekleşti.

 

Yapımı 2 ayda tamamlanan ve 3 bin 150 metrekare alana sahip olan Mehmet Akif Ersoy Parkı’nın açılış programı ile 8 milyon TL hibe ile desteklenen 'İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Projesi'’nin temel atma töreni yapıldı.

 

İskele Mahallesi Eski Devlet Demir Yolları Lojman Alanı’nda gerçekleşen temel atma ve açılış programına Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Milletvekili Beşir Atalay, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kurum amirleri ve halk katıldı.

 

Açılış programı ve temel atma töreninde bir konuşma yapan Van Milletvekili Beşir Atalay, “Van Merkez ile Van Denizi arasında iyi bir rekreasyon alanı yapılacaktır. Buradaki görüntü kirliliği yapan bütün yapılar yıkılacak ve bu alana parklar, yürüyüş alanları, bisiklet sürüş alanları, havuzlar, çok amaçlı salonlar yapılacaktır. Çok amaçlı salonlardan bir tanesi Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı tarafından yapacak. Projeler etap etap uygulanacaktır. İlk etap olarak, 8 Milyon TL olarak hibe edilecek, ikinci etap içinde çalışmalar devam ediyor toplamda 20 Milyon TL DAP Başkanlığımız tarafından belediyemize hibe edilecek.  İskele sahilinden itibaren Üniversiteye kadar düzenlemeler yapılacak. İki büyük feribot yapıldı. Bu feribotların vagon kapasitesi 50’ye kadar ulaşacak. Yapımı tamamlanan feribotlara uygun iskele yapımıyla beraber hizmete sunulacak.” dedi.

 

“AMACIMIZ VAN HALKINA HİZMET ETMEKTİR”

 

Açılış programında daha sonra konuşan Vali İbrahim Taşyapan da asıl amaçlarının Van halkına hizmet etmek olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı, “Van Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük nüfusuna sahip olan şehrimizdir. Merkez nüfusu yaklaşık 600 bin civarında ve bu nüfus sıcak yaz günlerinde gidilecek piknik ve etkinlik alanları arıyor. Bu tür zamanlarda Halkımız Gevaş’a doğru gidiyor ve yoğun bir trafik oluştuğunu görüyoruz. Bugün bunlara çözüm olacak adımlardan bir tanesini atıyoruz. Gelecek yaz itibari ile halkımız burada çocuklarıyla, sevdikleriyle gölün ve havanın tadını güzel vakitler geçirerek çıkaracaktır. İskele sahilinden Üniversiteye kadar yapılacak olan proje ise etap etap gerçekleşecek ve halkımıza sunulacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Van'da yıllardan beridir hep söylenen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen en büyük eserlerinden bir tanesinin temel alma töreninde olduklarını söyleyen Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise “Bugün artık Van'ın ve Vanlıların yüzünü Van Denizi'ne dönme günüdür. Yıllardır sadece ceremesini çektiğimiz Van Denizi'nin semeresini çekme zamanı geldi diyoruz. Seçim vaatlerimizden bir tanesi de kazandığımız takdirde halkımızın gelip ailece dinlenebileceği, hoş vakit geçireceği Van Denizi sahilinde oturabilecekler mekânlar oluşturmaktı, işte bugün bunu temelini atıyoruz.” dedi.

 

“PROJE 8 MİLYON TL’LİK HİBEYLE DESTEKLENDİ”

 

Projenin 8 milyon TL ile desteklendiğini ve 2016 yılı sonu itibariyle halkın hizmetine açılacağını belirten Özgökçe, “Kalkınma Bakanlığı Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na 'Mesire ve rekreasyon alanlarının desteklenmesi' başlığına Tuşba Belediyesi olarak hazırlayıp sunduğumuz 'İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Projesi' yaklaşık 8 milyon lira ile desteklendi. Bugün temelini attığımız ve 12 ay süreli olan projemizi inşallah 2016 yılı sonu itibari ile halkımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Siz destek verdiniz, siz güvendiniz, biz de sizin bu güveninizi boşa çıkarmama adına gece-gündüz canla başla çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. İskele Sahil Rekreasyon projesi Tuşba’mıza bir güzellik daha katacak. Projenin, yıllardır şehrin hafriyat ve mezbeleliği konumunda olan Van Gölü kıyısında toplam 50 dönümlük alan üzerinde yürüyüş yolları, bisiklet koşu yolu, kamelyalar, piknik masaları, Osmanlı çeşmeleri, meydan havuzu, Vangölü göleti, T İskele ve kuru havuzun yanında binlerce ağacın yer alacağı parktan öte mükemmel bir yaşam alanı olacaktır.” diye konuştu.

 

Özgökçe, son olarak projeleri hakkında bilgi vererek şunları kaydetti: “Tuşba İlçesi Sıhke Gölü civarında bulunan orman işletmesine ait 122 bin metrekare alan üzerinde çevre düzenlemesi ile birlikte ağaçlandırma, teraslama, spor oyun sahaları, fitness sahası, çocuk oyun grubu ve yürüme parkurları yapılarak gençlerin, çocukların ve ailelerin boş vakitlerini keyifle geçirecek 'Şehir Ormanı Projesi' 25 mahallemize 25 çocuk oyun grubunu kurma projesi, 'Çok amaçlı konferans salonu' projemiz ise kardeş belediyemiz olan Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılmıştır. İstasyon mahallemizde 9 bin metrekare alan üzerinde ve 'Tuşba Selahaddin-i Eyyubi Parkı' ile Abdurrahman Gazi Mahallesinde bin 800 metrekare alan üzerinde yeni yapılan 'Muhabbet Parkımız' ise tamamlanmak üzeredir. 2015 Yılında satın alımı gerçekleştirilen 10 adet Selçuklu kamelya, 300 adet oturma bankı, 100 adet piknik masası ve 25 adet döküm çeşme, İlçe sınırlarımızda bulunan sosyal yerlere ve piknik alanlarına bırakıldı. İlçe genelinde bulunan okul, sağlık ocağı, hastane, cami, taziye evi, demekler ve diğer tüm kamu ve tüzel kurumların talepleri doğrultusunda alanlarına 2015 yılında 15 bin adet ağaç ve 16 bin adet çiçek-gül dikimi yapılmıştır. 2016 yılında da 9 bin adet ağaç ve 4 bin adet gül dağıtımı yapılmıştır.”

 

Yapılan konuşmalardan sonra Mehmet Akif Ersoy Parkı, kurban kesiminin ardından yapılan dualar ile kurdelenin kesilmesiyle halkın hizmetine sunuldu. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)