Van’da Sarıkamış şehitleri unutulmadı

Kars Sarıkamış’taki Allahu Ekber Dağlarında 1915 yılında donarak can veren on binlerce şehidimiz, ülke çapında Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde Gençlik Hizmetleri ve Spor il müdürlüklerince benzer içeriklerle anılırken, Van ge

VAN 7.01.2018 17:58:46 0
Van’da Sarıkamış şehitleri unutulmadı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Sarıkamış şehitlerimiz için 6-7 Ocak 2018 tarihlerinde düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında ilk olarak, 6 Ocak Cumartesi günü Hz. Ömer Camisinde Hatim Duası yapıldı.

   Aynı günün akşamında Soydan kavşağında toplanan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yüzlerce vatandaş, ellerindeki meşalelerle Mareşal Fevzi Çakmak Caddesini takiben Kurtuluş Parkına yürüdü. 

   Anma etkinliklerinin ikinci ve son gününde ise sabah saatlerinde Soydan Kavşağında toplanan, Vali Murat Zorluoğlu ve il protokolünün yanı sıra, gençlerin büyük çoğunluğunu oluşturduğu bin 500 kişilik grup da ellerindeki Türk bayrakları eşliğinde anma programının gerçekleştirileceği Kurtuluş Parkına doğru yürüyüşe geçti. 

    ‘Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez’ sloganı ve tekbirlerle yürüyüşü tamamlayan grup, Kurtuluş Parkında oluşturulan platform önünde toplanarak saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşımızı okudu. 

   Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrasında, alanda toplananlara seslenen Vali Zorluoğlu, ‘Sarıkamış Destanı’ isimli şiiri okuyarak başladığı konuşmasında, Sarıkamış’ta, Allahu Ekber Dağlarında şehit düşen ecdadımızı rahmet ve minnetle andığını söyledi.

   Anadolu’da var olmanın, huzur içerisinde yaşamanın bedelinin, tarihin her döneminde, hep ağır olduğunu dile getiren Vali Zorluoğlu, “Bu memleketin, bu milletin şanını, şerefini, haysiyetini, onurunu ayakta tutabilmek, büyük fedakârlıklar yapılarak, binlerce şehit verilerek sağlanabilmiştir. Hepiniz farkındasınız, bir süredir ülkemiz bu coğrafyadaki bin yıllık varlığı ve geleceği açısından tarihinin belki de en büyük saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor. İstikbalimiz için adeta ikinci bir kurtuluş savaşı verdiğimiz bir zaman diliminin tam içerisindeyiz. Türkiye, içeriden ve dışarıdan kuşatılmaya çalışılıyor. O eski pısırık Türkiye’ye alışmış olanlar, iddialı, vizyoner ve güçlü bir Türkiye’yi hazmedemiyorlar. Uzun yıllar boyunca sadece birilerinin ileri garnizonu olarak görülen, yalnız kendisine verilen rolü oynayan Türkiye’nin, milli menfaatleri doğrultusunda kararlar almaya başlamasını, aldığı kararları hayata geçirme gücüne sahip olmasını kabullenmekte çok zorlanıyorlar. Ama alışacaklar, Türkiye’nin gücünü kabullenecekler” dedi. 

         “Türkiye’nin mazlum ve mağdur milletler için umut olması; haksızlıklar, hukuksuzlar karşısında sesini yükseltmesi, en son Kudüs ile ilgili BM kararında olduğu gibi ‘Dünya 5’ten büyüktür’ demesi, diyebilmesi bazılarının uykusunu kaçırıyor” diyen Vali Zorluoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

         “Güçlü Türkiye demek, mazlumlara sahip çıkan Türkiye demektir. Bağımsız Türkiye demek, kendine biçilen rolü sorgusuz, sualsiz kabul etmeyen ülke demektir. Hepsinden önemlisi, böyle bir Türkiye diğer ülkelere emsal olan, onlara umut olan bir ülke demektir. Ülkemizin her alandaki yükselişini engellemek, büyük ve güçlü Türkiye’nin yürüyüşünü durdurmak için ahlaksız, kirli planları birbiri ardına uygulamaya koyuyorlar. Bu planların içinde neler var? Bu planların içinde; Türkiye’yi ekonomik olarak zora sokacak haksız, hukuksuz, temelsiz hamleler var. Halen Amerika’da yürütülen dava bunun en somut örneklerinden birisidir. Bu planların içerisinde; millet iradesini tank ve topla esir alma hamlesi var, 15 Temmuz hain darbe kalkışması var. Bu planların içerisinde; mezhep ve etnik temelli kışkırtmalar var. Terör örgütlerine sahip çıkma, teröristleri baş tacı etme var. Bu kanlı oyunun içinde; figüran olarak FETÖ, PKK, DEAŞ, DHKP-C ve benzeri eli kanlı çeteler de var. Bu senaryonun içinde hükümetimize ve devletimize karşı düzenlenen itibar suikastları da var. MİT tırları hadisesinden gezi olaylarına; yargı gücü kullanılarak yapılmak istenen yargısal darbe girişiminden, 15 Temmuz alçak darbe girişimine kadar, ülkemizde son birkaç yıldır yaşananların, hiçbiri tesadüfi değildir. Bilakis planlı, programlı bir şekilde aşama aşama hayata geçirilen bu kirli planın parçalarıdır ve hedefi milletimize diz çöktürmektir.”

         Bin yıldır vatanımız olan bu coğrafyada birilerinin ihsanıyla ya da lütfuyla değil, kendi gücümüzle, verdiğimiz binlerce, milyonlarca şehidin yüzü suyu hürmetine bulunduğumuzun altını çizen Vali Zorluoğlu, “Her bir karışı şehitlerimizin mübarek kanlarıyla sulanan bu topraklar, bedeli canla, kanla ödenerek vatan kılınmıştır. Türkiye, binlerce yıllık devlet geleneğiyle, milletinden aldığı güçle, mazlum milletlerin dualarıyla bu sıkıntıların üstesinden gelecek birikime sahiptir. Maruz kaldığımız saldırıları, unutmayın, daha güçlenerek, daha büyüyerek, daha zenginleşerek aşabiliriz. O nedenle sizler bizden daha fazla çalışmalı, daha fazla gayret göstermelisiniz. Bu duygularla, başta Sarıkamış şehitleri olmak üzere vatan savunmasında şahadete yürüyen bilcümle şühedayı buradan, Van’dan tekrar rahmetle minnetle anıyorum, yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.

    Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç’ın da günün anlam ve önemine ilişkin konuşması sonrasında anma etkinlikleri, Tuşba Gençlik Merkezi üyesi Esra Kızılkaya'nın okuduğu 'Kime Emanet' şiiri ile Erciş ve Gevaş gençlik merkezlerinin tiyatro gösterileriyle devam etti.

    Van’daki anma etkinlikleri, İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın Sarıkamış Şehitleri için yaptığı duanın ardından, yemek ikramıyla sona erdi.

    Sarıkamış Şehitlerini anma programına, Vali Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Karataş, Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, ilçe kaymakamları, kurum amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi