Vanda Sanayi Üniversite El Ele Toplantısı Yapıldı

Yüzüncü yıl üniversitesi düzenlenen sanayi ve üniversite el ele konulu toplantı yapıldı.

VAN 18.12.2014 12:00:35 0
Vanda Sanayi Üniversite El Ele Toplantısı Yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'de yapılan toplantıya başta Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami BattalDAKA Genel Sekreteri Dr.emin Yaşar Demirci, Van Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak, MÜSİAD yönetim kurulu üyesi Keram Baynal, Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi adına ali taşdemir, Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler,bir çok iş adamı ve öğrenciler katıldı.

 

Moderatölüğü DAKA Genel Sekreteri Dr.emin Yaşar Demirci yaptığı toplantıda üniversite ile sanayinin neden geç kalındığı ile başlandı.

Doğru geç kaldık diyen demrici " bunuda sebebleri var, geçmişte yapılanlar, kurumlar arasındaki ileşim sorunu bu sebeplerinde bir kaçı. örneğin bundan 35 yıl önce üniversitemiz kurulmuş ve bölgede  sadece tıp fakültesiyel başlamışlar öylede devam etmiş, sanayimizde ayne böyle başlamış. Daha sonra ünivesite sanayi, sanayi üniversiyle biribirlerine olan ihtiyacı ortaya çıkmıştır. belkide geç kalınmışın sebelerinde biri budur." diye konuştu.

 

Yöneltilen sorulara cevap veren takva Aslında biz değişik kesimler değiliz ve buna bağlıda değişik ilişkiler kurmayada gerek yok diyen takva " bizi sizler çağırmalısınız, daha sık bize gelmelisiniz bu değişik dediğimiz olayları ortadan kaldırmış oluruz. Yeni bir yol çizmemiz lazım mesele sizler kamuyu okuyorsunuz. hiç merak ettiniz mi kalkınma ajansı neler yapar veya organize sanayi bölgsinde bir fabrika nasıl çalışıyor. burada sizlerinde, bizlerinde, devletinde hatta sisteminde eksikleri var. bu eksikleri bularak bu noktadan sonra gidermemiz lazım. yaş ortalamsı en geç kesim doğu tarafındadır. inanılmaz bir enerji var, işte bu enerji bütün alanlara yaymamız lazım, rektör, hocalar bir şeyler yapıyor. sizlerde bu yapıya ortak olduktan sonra eminimki bu sorunlar çözülür." şeklinde konuştu.

 

iş adamı Bedrettin gökçenay ise kapımızın herkese açık olduğunu ifade ederek " Aslında bizler size uzak değiliz. hemen yanıbaşınızdayız. Oragnize sanayi bölgesine istediğiniz zaman gelebilirsiniz her hangi bir firmayı gezebilir, orayla ilgili fikir söyleyebilirsiniz. sizler yeterki isteyin bu aralar üniversite ile iyi bir çalışma ağımız var. birlikte yaptığımız projeler bulunuyor." dedi.

 

Sanayi ile üniversitenin çok geç tanıştığını söyleyen MÜSİAD yönetim kurulu üyesi Keram Kaynal sanayi varken üniversite yoktu çünkü alaylıdı. üniversiteninde sanayiya ihtiyacı yoktu çünkü mektepliydi diyen baynal "  Çoğu yerde biraraya gelemiyorlardı. sanayici şunu düşünüyor. beş tane mühendis alacam,onlar sadece düşünecekler ve ben onlara bir bütçe verecem, ben paramı niye onlarla paylaşayım. öte yanda Üniversite mezunu ise ben iyi bir üniversitede okudum daha büyük bir maşa almayım hak ediyorum der. bu gecikme sadece vanda değil bir çok ilimizde var.  Gecikme nedenlerinden biride arz talep meselesidir. bu sizler daha iyi bilirsiniz. sizler kendinize artı değer sağlamadığınız, eğre bir grupta bir şirkette kendinize yol açamiyorsanız, Sizler katkım budur diyemiyorsanız malesef iş bulmaktan zorluk yaşarsınız. sadece bir birine bakara hergün yeni bir işyeri açılıyor. örneği bir cafe açılıyor, bir ay içinde ona benzer 6 tanesi daha açılıyor. bu cafelere ciddi paralar harcanıyor, eğer bu paralar organize sanayi bölgesinde bir fabrikaya harcanırsa bekli bu salondaki arkadaşlarımızdan bir çoğu işe girecek.üretimde sizler çok önemlisiniz. eğer bu söylemiş olduğum özellikte biraz ön plana çıksanız sanırım kimse size yok demez.

bir düşünür diyorki bir insan bir işi bir defa ve aynı zamanda doğru olarak yaparsa o kişi dağ başında da olsa bilen  insanlar onu bulur getirir istihdam eder. Eğer istihdamı dert edinmiyorsak, devletimizi yaşanabilir dercesini dert edinmiyorsak, biz fabrikada kuramayız dolaysıyla herkesin bir derdi olmalı ve bu derdin etrafında kenetlenmeliyiz," şeklinde konuştu.

 

Projesi olan öğrencilere seslenen van ticaret borsası başkanı selman toprak" Cumatesi günleri bizat takip ettiğim proje kabul ve inceleme günümüzdür. sizlerinde böyle bir düşüncesi varsa veya tarım alanında akılnızda iyi bir fikir var ona benzer başka bir alanda projeleriniz varsa sizlere yardımcı olmaya hazırız." diye konuştu.

KAYNAK VANDA HABER