Van'da petshoplara ilgi artıyor

‘’Akvaryum balık satışı sezonu kış aylarıdır’’

VAN 30.01.2015 13:11:11 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'da son zamanlarda akvaryum ve kafes hayvanlarının satıldığı petshoplara ilgi artıyor.
Özellikle kış mevsiminde akvaryum balığına büyük ilgi olduğunu belirten petshop satıcıları, genellikle insanların sevdiği ve gerginliğe iyi geldiğinin düşünüldüğü, balık ve muhabbet kuşlarına ilginin daha yoğun olduğunu belirtiyor.
 


Konuya ilişkin İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan mağaza yetkilisi Şahabettin Sumbat, ‘’2002 yılından beridir bu işi yapmaktayız. Evcil hayvanlar bize, İstanbul’dan, Pakistan’dan ve İran’dan geliyor. En çok rağbet gören akvaryum balıkları, muhabbet kuşu ve konuşan papağanlardır. Ayrıca dünyanın en iyi konuşan Jako papağanına ilgi son zamanlarda artı’’ dedi.



‘’Yavru papağanlar konuşmayı daha çabuk öğreniyor’’

Papağanlar hakkında bilgiler veren Sumbat; ‘’ Bize gelen papağanlar dışarıdan eğitimli olarak geliyor, ama bizim de eğittiklerimiz var. Müşteri ona hangi dili öğretirse, papağan o dili konuşur.
Papağanlar hemen konuşmayı öğrenmiyor. Bir ay gibi kısa bir sürede konuşabildiği gibi, iki ay da sürebiliyor. Tabi yavru papağanlar konuşmayı daha çabuk öğreniyor.  Bu da tamamen papağanın sahibinin eğitimine  bağlı. Bir papağan konuşmayı öğrendikten sonra, onu  susturamazsınız. Eğitilmemiş hali ile bize gelen bir papağanın ortalama fiyatı sekiz yüz elli lira civarındadır. Konuşan eğitimli papağan ise, iki bin lira civarındadır. Ama bu ortalama fiyat değişiyor’’ şeklinde konuştu.



‘’Akvaryum balık satışı sezonu kış aylarıdır’’

Sumbat, son olarak şu ifadeleri kullandı; ‘’Akvaryum balıklarının sezonu daha çok kış aylarında oluyor. En çok satışı olan akvaryum balığı ise, küçük yunus balıklarıdır. Bu küçük yunus balıkları, tropikal cinsindendir. Biz Van’lıların petshoplara bakışından gayet memnunuz, diğer satış noktalarına göre işlerimiz daha iyidir’’ dedi.



‘’Burada en çok sattığımız kuş muhabbet kuşlarıdır’’

Diğer bir mağaza satıcısı Faruk Öntürk ise; ‘’Bu evcil hayvanlar, yurtdışından, yurtiçinden geliyor. Balık çeşitlerimiz tamamiyle yerlidir. Kaçak evcil hayvanlar satmıyoruz, genellikle tüm hayvanlarımız faturalıdır. Bizim burada en çok sattığımız kuş çeşiti muhabbet kuşlarıdır’’ dedi.



‘’7 bin–8 bin TL’lik sattığımız eğitimli papağanda vardır’’

Eğitimli papağanların şaşırtıcı fiyatlarından söz eden Öntürk,‘’Papağan fiyatları ortalama olarak değişiyor. 85 liraya satışa sunduğumuz papağan da var, 7 bin-8 bin liraya sattığımız eğitimli papağan da vardır. Bu fiyat farkının sebebi ise, eğitimli ve eğitimsiz olmasıdır.’’ dedi



‘’Şafii mezhebinden olan vatandaşlar köpek ve kedi beslemiyor’’ 

Şafii mezhebinden olan Vanlıların kedi ve köpek beslemediğine dikkat çeken Öntürk; ‘’Vanlıların petshoplara bakışı şu şekilde; kedi, köpek kesinlikle olmuyor, fakat kuş ve balıklara olan ilgiden çok memnunuz. Özellikle köpek, buradaki vatandaşlarımız Şafii mezhebi sebebiyle haram kılındığı için beslenmiyor’’ şeklinde konuştu. (Sedat Karatay-İLKHA)