Van’da “Otizm Atölyesi” düzenlendi

Van’da, Van Otizmle Yaşam Derneği tarafından, Tohum Otizm Sürekli Eğitim Birimi ile ortaklaşa atölye çalışması düzenlendi. Atölyenin açılışında konuşan Van Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Azam Akdemir, “Van ilinde otizmli bireyler

VAN 9.11.2018 10:08:40 0
Van’da “Otizm Atölyesi” düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Şişli Öğretmenevi’nde dün düzenlenen ve iki gün olarak planlanan atölyenin açılışına Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Anadolu Otizm Federasyonu, Tohum Otizm Vakfı yetkilileri ile Van’daki özel okul müdür ve öğretmenleri katıldı.

 

ATÖLYENİN AMACI
Açılışta konuşan Van Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Azam Akdemir, atölyenin amacına ilişkin bilgi verdi.
Bundan böyle de bu tür etkinliklerin süreceğini ifade eden Akdemir, şunları söyledi:
“Van Otizmle Yaşam Derneği olarak Van ilinde otizmli bireylere ve ailelerine ulaşmayı hedefleyerek çıktığımız bu yolda, bugün burada yapacağımız çalışmalar ile aslında bir başlangıç yapıyoruz. Sesimizi duyurmak, yerelde farkındalık çalışmalarına dikkat çekmek ve varız diyebilmek için buradayız. Derneğimiz, Van ilindeki özel eğitim potansiyelini göz önünde bulundurmuş ve öğretmenlerimizin istekleri, ihtiyaçları doğrultusunda atölye çalışmalarına, çalıştaylara, seminerlere ve farkındalık çalışmalarına devam edecektir. Bu atölye çalışmalarında desteklerini esirgemeyen Tohum Otizm Vakfı’na ve Nehir hanıma teşekkür ediyorum. Bugün burada bulunmanızın hem sizler, hem öğrenciler, hem de velileriniz için yararlı olacağı inancındayım. Hepinize geldiğiniz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.” 

OTİZM ÇOCUKLARA DAİR SUNUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Dernek başkanı Akdemir’in konuşması ardından otizmli çocuklara dair görsel üzerinden sunum gerçekleştirildi.  
Tohum Otizm Vakfı’ndan Nehir Merinoslu, katılımcılara, “Otizmli çocuklara yeni beceri ve davranış kazandırma”, “Problem davranışlarla baş etme stratejileri”, “Otizmli çocuklara iletişim becerisi kazandırma” ve “Otizmli çocuklara davranış şekli verme modülleri” konularında bilgiler paylaştı.  

 

BUGÜN VELİLER KATILACAK
Katılımcılarla dün son olarak, karşılıklı soru-cevap şeklinde gerçekleşen otizmli çocuklar atölye çalışması bugün de sürecek. 
Atölye çalışmasının bugünkü katılımcıları ise, aileler olacak. 
Bugün de, otizmli çocuğu olan ailelere, farklı başlıklar altında yapılacak olan bilgilendirme ve aydınlatma seanslarıyla atölye son bulacak.

 

OTİZM NEDİR?
Otizm, bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bozukluktur. 
Kaynağı psikolojik değil, nörolojiktir, diğer bir deyişle beynin işlev bozukluklarına bağlıdır. Otizmin beynin ve merkezi sinir sisteminin yapısındaki organik farklılık ya da bozukluktan kaynaklandığı düşünülmektedir.

 

OTİZMİN BELİRTİLERİ

•Çocuğun davranışları ve gelişimi, diğer çocuklardan farklıysa,
 •Karşısındakiyle göz göze gelemiyorsa,
 •Adı ile seslenilince bakmıyorsa, 
•Sürekli zıplamak ve sallanmak gibi hareketler yapıyorsa, 
•Konuşmada geriyse, 
•Bazen duymuyor gibi davranıyorsa, 
•Bazı kelimeleri veya motor davranışları (el, kol hareketleri, mimikler gibi) sürekli tekrarlıyorsa otizmden kuşkulanılabilir.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi