Van'da “Ot Pazarı“ kuruldu

Van'da, 'Bit Pazarı' olarak bilinen alanda, yemeklerde ve çeşitli yiyecekler içinde kullanılan ve aynı zamanda turşusu da yapı-labilen otların satıldığı bir pazar kuruldu. Vatandaşların 'Ot Pazarı' adını verdiği pazarın yaklaşık iki

VAN 13.05.2016 16:15:50 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van, Ağrı, Bitlis, Hakkâri, Şırnak gibi illerde, kırsal alandan kentlere yaşanan göçle birlikte, daha önceleri daha çok köylerde, yiyecekler içinde kullanılan otlar, şimdi şehir merkezlerinde de oldukça revaçta ve ciddi bir taleple karşılaşıyor.

BAHARLA BAŞLAYAN HAREKETLİLİK
Kırsal alanda karların erimesiyle birlikte filizlenen bu otlar, 10-15 gün içinde belli bir olgunluğa erişiyor. Vatandaşlar, otlar daha fazla olgunlaşmadan, yiyecekler içinde kullanılacak kıvama gelince toplayıp evlerinde depoluyor.
Bu nedenle de baharla birlikte kırsal alanda, değişik noktalarda ilginç bir ot toplama hareketliliği başlıyor.

ESNAFA VE İŞSİZE EKMEK KAPISI
Bu açıdan bahar aylarında kırsal alanda çoğalan ve yenilmesi mümkün olan otlar işleri sıkıntıda olan esnaflar ve işsizler için ekmek kapısı oluyor.
Kırsaldaki bu otları kimisi evinde kullanmak için toplarken, kimisi için de adeta bir iş sahası oluyor. Bazı esnaflar işlerini durdurarak bir-iki ay boyunca ot satışı ile uğraşırken, çoğu işsiz için de bu otlar yine ekmek kapısı oluyor.

KULLANILAN YEMEKLER
Kimi otlar pilav, ayran aşı, cacık, köfte ve değişik yemekler ile peynirin içinde kullanılırken, kimisi de yumurta katılarak, ya da hiç bir şey katılmadan yağın içinde kavrularak yenebiliyor.
Bazı ot çeşitlerinin de turşusu yapılıyor. Bahar aylarında bidonlarda saklanan otlar kışın da tüketilebiliyor.

İSİMLERİ
Çoğu batı illerinde yetişmediği için daha çok Kürtçe isimleriyle bilinen ve vatandaşlar tarafından toplanan otların yöredeki isimleri şöyle:
"Sir, mendê, guhbizin (keçikulağı), siyabu (turşusu yapılabiliyor), kereng, kurad, şirêj (süt döken), kari, soryaz, pancar, uşkun, mantar, reyhan, kivar, tusî, heliz…"

VAN'DA PAZARI KURULDU
Son yıllarda kent merkezlerinde de ilgi gören ve yabancısı olan vatandaşların giderek alıştığı otlar için artık pazarlar kuruluyor.
Birçok ilde sokak aralarında ve mahallelerde dolaştırılarak satış yapılırken, Van'da Bit Pazarı yanında sadece otların satıldığı bir pazar kuruldu. Vatandaşların "Ot Pazarı" diye adlandırdığı pazar büyük bir ilgi görüyor.
Pazarın en büyük müdavimleri de kadınlar.

FİYATLAR UYGUN
Gazetemize konuşan Pazar satıcılarından Emrah Gezici, yaklaşık 2 ay boyunca pazarda satış yapacaklarını söyledi.
Bit Pazarı esnafı olduğu halde satışlar düşük olduğu için ot satışına yöneldiğini belirten Gezici, "Tezgâhta giyecek satıyorum, işyerim de var, ama satışlar istediğim gibi değil, ot satmak bu mevsimde daha cazip, onun için ben de kırsala gidip ot toplayıp getirip burada satıyorum" dedi.
Pazarın gün boyunca hareketli olduğunu ve büyük bir ilgi gördüğünü belirten Selim Sevimli de, inşaatlarda çalıştığını ancak bu yıl yiyeceklerde kullanılan otlara talep çok olduğu için şimdilik bu bitkileri sattığını söyledi.
Ot çeşitlerinin, 1 TL ile 8 TL arasında satışa sunulduğu belirtildi.
Otlara ait kök ve sakızın da bulunduğu pazarda, çoğu vatandaşların bu otları şifalı diye aldığı da öğrenildi.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı