Van’da nane ve kekik ekimi yapıldı

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi’ kapsamında Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin gen kaynaklarının korunması amacıyla kekik ve nane fidesi dikimini gerçekleştirdi.

VAN 20.10.2016 13:31:04 0
Van’da nane ve kekik ekimi yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tıbbi ve aromatik bitkilerin gen kaynaklarının korunması ve bölgede yetişen ve adaptasyon problemi olmayan çeşitleri kültüre alarak yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla demonstrasyon amaçlı çalışmalarına start verdi. Tuşba ilçesine bağlı Tevekli Mahallesi’nde 2 dekar alanda, 6 bin adet kekik fidesi ve İpekyolu ilçesine bağlı Karpuzlan Mahallesi’nde 2 dekar alanda 16 bin adet nane fidesi dikimi gerçekleştirildi.


       Nane ve Kekik Ekimi Van’a Uygun
      Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, “Bu bağlamda, yapılan çalışmalar sonucunda numuneler alınarak, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Gönderilen numunelerin analiz sonuçlarına göre tıbbi nane (Mentha Piperita) ve kekik bitkisi (Origanum Onites) bölgemize adaptasyon sağladığı görülmüş olup,  nane bitkisinde uçucu yağ oranı yüzde 3,36 ve bitkinin komponetleri olan menthol oranı yüzde 16,54 ve menthon oranı ise yüzde 56,55 olarak tespit edilmiştir. Kekik bitkisinde ise uçucu yağ oranı ise yüzde 4,10 ve bitkinin komponetleri olan karvakrol oranı yüzde 30,15 ve Timol oranı ise yüzde 38,67 olarak tespit edilmiştir” dedi.


       Dekar Başına 100 TL Verilmektedir
     Tıbbi ve aromatik bitkilerin ilaç, gıda, kozmetik ve alternatif tıpta kullanıldığını da vurgulayan Altuner, “Bu nedenle Pazar sorunu olmayan ve son zamanlarda trend yakalayan bitkilerdir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler için gerekli alt yapı çalışmalarını sürdürmekte ve konu hakkında yasal düzelmelere yaparak yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için gerekli olan mevzuatı oluşturmaktadır. Ayrıca, Bakanlığımızca Tıbbi ve Aromatik bitkiler için  dekar başına 100 TL destek verilmektedir. Bu nedenle bölgemizde ekolojik koşulların uygunluğu nedeniyle bir çok bitki yetişebilmekte tıbbi ve aromatik bitkilerde bunlardan birisidir. İlimizde yaklaşık 30 adet Aktar/baharat işletmesi bulunmaktadır.  Bu işletmeler bitkisel drogları dışarıdan temin etmektedirler. Ancak, ilimizde bu bitkiler yetiştirildiğinde pazar sorunu olmayacağını düşünmekteyiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak yaptığımız demonstrasyon çalışmalarında dekara verimin ortalamalar üzerinde olduğu Kekik bitkisinde verim dekar 400-450 kilogram ve Nane bitkisi ise 500-550 kilogram olabileceği tahmin edilmektedir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Kekik ve Nane bitkisinin yetiştirilmesi önerilmektedir. Bu bitkiler hakkında eğitim amaçlı yapılacak seminer, toplantı ve sempozyumlara katılımın olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı. 

 Bölge: Serkan Aslan