Van'da kan davası barışla sonuçlandı

Van'da 3 yıl önce bir kişinin hayatını kaybetmesiyle başlayan kan davası kanaat önderlerinin girişimleriyle sona erdi.

VAN 20.11.2014 18:03:52 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'ın Erçek Mahallesinde 3 yıl önce bir kişinin hayatını kaybetmesiyle vuku bulan kan davasında, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ile Brukan Aşireti'nin ileri gelenlerinin barış girişimleri sonuç verdi.

Van'da 2011 yılında yakın akrabalar arasında yaşanan tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine başlayan kan davası, Brukan Aşireti'nin ileri gelenlerinden Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Halit Kartal, Erçek Eski Belediye Başkanı Orhan Bağlayıcı, Emekli İmam Salih Çakay, Abdulgani Gürci, Onbaşı Handil ve Yusuf Çoban’ın girişimleri sonucu barışla neticelendi.

Barış adına verilen yemekten sonra kanaat önderlerinden Fevzi Özgökçe ve Salih Çakay taraflara ve gelen misafirlere yönelik kısa birer konuşma yaptı.

"Sizin en hayırlınız, insanlara en çok faydası dokunanınızdır, sizin en kötünüz ise insanlara kötülük edeninizdir"

Ayet ve Hadislerle barışın önemine değinen emekli İmam Çakay, "Aziz cemaat, Allah hepimize gerek bu dünyada, gerek ebedi hayat olan ahirette mutluluk, huzur ve muhabbet nasip eylesin. Barışta hayır vardır. Efendilerin efendisi bir hadislerinde ‘Sizin en hayırlınız, insanlara en çok faydası dokunanınızdır, sizin en kötünüz ise insanlara kötülük edeninizdir’ diye buyurmuştur. Burada altını çizmek istediğim bir husus var. Müslüman dememiştir, insanlık demiştir, muhatap insandır, dini, ırkı, rengi ne olursa olsun, hepimiz birbirimize saygı duymak zorundayız. Bu barış sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Özellikle taraflara teşekkür ediyoruz." dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ise “Allah büyüklerimizi başımızdan eksik etmesin. Rabbim hiç bir toplumu, hiç bir aşireti, hiç bir aileyi büyüksüz, başsız bırakmasın" diyerek sözlerine başlayarak Brukan Aşireti'nin kendi yaşantısına, kendi toplumuna, gelenek ve göreneklerine uyan, çok güzel bir barışı sağladığını kaydetti.

Özgökçe, "Bundan 2-3 yıl önce bir olay gerçekleşti. Biz Müslümanlar olarak, mümin olarak bunu çok iyi biliriz; kader birdir değişmez. Takdir edilmiş ise bir saniye ileri, bir saniye geri gitmez. Biz öncelikle bu vefat eden kardeşimize Allah'tan rahmet dileriz. Allah mekânını cennet etsin. İslamiyet’te bu tür olayların çözümüne yönelik 3 cevap var. Biz bu 3 cevaptan en önemlisi olan şahitliği yapıyoruz; Allah rızası için affetmek. Bir mümin bir müminden en fazla 3 günden fazla küs durmaması lazım. Bu İslamiyet'in emridir." ifadelerini kullandı. 

"Birinin bir suçundan, günahından, kabahatinden dolayı kardeşi veya yakını mesul tutulamaz"

“Bu aşiret, bu büyükler kendilerine yakışan böyle bir barışı gerçekleştirdi”  diyen Özgökçe, barışın sağlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Böyle barışların yapılması ve herkesimin bu barışı örnek alması lazımdır. Biz İslamiyet'te bunu biliyoruz. Birini bir suçundan, günahından, kabahatinden dolayı kardeşi veya yakını mesul tutulamaz. Barış olmadığı zaman suçsuz günahsız olanların belki hayatına veya yuvaların dağılmasına neden olacaktır. Ama bizler Mü’min, Müslüman ve aklıselim büyük bir toplum olarak bunun önüne geçmemiz lazım. Rabbim bu tür olayların bir daha yaşanmasına fırsat vermesin. Böyle olaylar gerçekleştiğinde de yine başımızda barışı ve kardeşliği sağlayan büyüklerimizi de eksik etmesin." şeklinde konuştu.

Bölgede yaşanan bu tür ufak tefek sıkıntılardan kaynaklı husumetleri sonlandırılmak, barış ve kardeşliği sağlamakla mükellef olduklarını da vurgulayan Başkan Özgökçe, "Çevremizde varsa böyle sıkıntılar bir an evvel çözmemiz lazım. Çünkü toplumda 2 çeşit insan var. Biri toplumun barışı ve kardeşliği için çalışan, değeri ise fitne ve fesat yapıp kardeşliği, huzuru ve barışı bozanlar. Biz her zaman barışı, kardeşliği ve huzuru sağlayanların tarafından olacağız. Fitne fesat ortamını oluşturmaya çalışanlara fırsat vermememiz gerekir." dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından yakın aile fertleri, masaya bırakılan Kur'an-ı Kerim'e el basıp, kucaklaşarak kan davasını barışla noktaladılar. (İLKHA)