“Van'da İran konsolosluğu açılmalı“

​VAN TSO Başkanı Necdet Takva, kentte İran konsolosluğunun açılması çağrısında bulundu.

VAN 4.11.2017 21:57:25 0
“Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Programda, Van Ekonomi Konseyi’nin 27-29 Ekim tarihleri arasında İran'ın Hoy, Urumiye ve Salmas kentlerine yönelik yapılan ziyaretler hakkında bilgi verildi.

VAN TSO Başkanı Takva yaptığı konuşmada, İran'a yılda 2 kez seyahat düzenlediklerini ve son yaptıkları seyahatlerinin geniş kapsamlı ve önemli bir ziyaret olduğunu ifade etti.

İran’ın Van ile ilişkisinin 2 ülke arasındaki ilişkiden daha ileri olduğunu söyleyen Takva, "Her yıl Mart ayı nevruz dönemine denk gelen bir festivalimiz var. O festivale zemin oluşturmak ve farkındalığı tekrar üst düzeye çıkarmak için bu seyahati düzenledik. Cumhurbaşkanı bundan bir süre önce Tahran'a yaptığı ziyarette, İran dış ticaret hacminin 30 milyar dolara yükseltilmesi hedefi tekrarladı. İran ile 560 kilometrelik bir sınırımız var. Bu 560 kilometresinin 300 kilometresi Van sınırıdır. Van'ın İran ile şu anda 3 tane sınır kapısı var. Bunun yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Bu kapıların çok daha model ve fiziksel durumu tamamlanmış hale gelmesi konusunda taleplerimiz var." dedi.

Van’da İran konsolosluğunun açılması gerektiğinin altını çizen Takva, "Biz kendi konsolosumuza ifade ettik. İran’ın Van’da bir konsolosluk açması gerektiğini söyledik. Bu karşılıklı ilkeler çevresinde oluyor. Ne yazık ki Tebriz ve Urumiye’ye karşılık olarak Erzurum ve Trabzon’da konsolosluk var. İlgisiz ve alakasız olduğunu düşündüğümüz konsolosluklar var. Artık ya bunlardan bir tanesinin Van’da kurulması konusunda ya da başka bir tane mi kurulur bilmiyorum ama burada bir konsolosluk açılması gerekiyor. Erdebil İran’da yeni bir eyalet oldu. O mu hayata geçer bilmiyorum ama bu konuda biraz daha basının desteği olması gerekiyor. Erzurum başkonsolosluğuna yapılan müracaatların yüzde 90-99’u Van ile ilgilidir. Yani Trabzon’da İran Başkonsolosluğunun olmasının bir anlamı yoktur." şeklinde konuştu. (Erkan Karadağ – İLKHA)