Van’da “İmar Barışı” anlatıldı

Van’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşaviri Ahmet Küçükler tarafından, mahalle muhtarlarına, “İmar Barışı” hakkında bilgi verildi.

VAN 23.06.2018 10:17:00 0
Van’da “İmar Barışı” anlatıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü tarafından Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) “İmar Barışı Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşaviri Ahmet Küçükler, Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürü Masum Semerci ile mahalle muhtarları katıldı.

Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürü Masum Semerci’nin toplantıya katılanlara yönelik yaptığı kısa teşekkür konuşmasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşaviri Ahmet Küçükler, “İmar Barışı” konusunda muhtarlara bilgilendirmede bulundu.

Muhtarların edindiği bilgileri mahalle halkına anlatmasını isteyen Küçükler, “Çünkü bu yasadan faydalanabilmek için 31 Ekim 2018’e kadar mutlaka müracaat edilmiş olması gerekir. Aksi halde bu yasadan istifade edilmesi söz konusu olmayacaktır.” dedi.

Küçükler, Yapı Kayıt Belgesi’nin e-devlet üzerinden sağlanabileceğini, bu nedenle de herkesin PTT’ye giderek bir tane e-devlet şifresi açması gerektiğini ifade etti.

 

BELEDİYE VE HAZİNE ARAZİLERİ

Hazine ve belediye arsası konusuna da açıklık getiren Küçükler, Yapı Kayıt Belgesi alacak olan konut eğer hazine ve belediye arsası üzerinde ise, hazinenin ve belediyenin itirazsız bir şekilde konut sahibine satacağını söyledi. 
Muhtarlara ayrıca konuya ilişkin broşürler dağıtıldı.
Yapılan bilgilendirme ardından muhatların soruları cevaplandırıldı. 

 

İMAR BARIŞI NEDİR?

İmar Yasası’nda yapılan, 13 milyon konutun imar ve iskân sorununun çözümünü hedefleyen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenlemenin kamuoyunda bilinen adı 'İmar Barışı'dır.  

 

İMAR BARIŞI’NA DAİR MERAK EDİLEN SORU VE CEVAPLAR İSE, ŞÖYLE:

1-) İmar Barışı hangi yapıları kapsar? 
31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsar.

2-) Yapı Kayıt Belgesi nedir? 
İmar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.

3-) Yapı Kayıt Belgesi, kalıcı imar hakkı sağlar mı? 
Yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

4-) İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak? Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.

5-) Yapı kayıt belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi? 
Evet bağlanabilecek.

6-) İmar barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı? 
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

7-) Başvuru yapıldığı takdirde yapı kayıt belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek?
Bedelin 31 Aralık 2018’e kadar yatırılması gerekiyor.

8-) Hangi yapılar imar barışından faydalanamayacak? 
Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazine’ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar faydalanamayacak.

9-) Hazine taşınmazı üzerindeki yapıların durumu ne olacak? 
Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da imar barışından faydalanabilecek.

10-) Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli? 
Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli.

Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi