Van'da güneş enerji santralleri kuruluyor

Akfen Holding’in iştirakleri arasında bulunduğu Akfen Yenilenebilir Enerji Şirketi'nin, Van’da 3 adet güneş enerji santrali hayata geçirmeye yönelik planı çerçevesinde çalışmalar devam ediyor. Bu plan çerçevesinde hayata geçirilecek g

VAN 13.07.2018 12:10:16 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

İLK SANTRAL EYLÜL 2018'DE FAALİYETE BAŞLAYACAK

Projelerin ikisi Engil, biri ise Erciş bölgelerinde yer alacak. Şu anda Edremit Engil bölgesinde yapımına başlanılan 10 MW gücündeki güneş enerji santralinin 2018 yılı Eylül ayı sonunda tamamlanarak faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Öte yandan izin süreçleri devam eden diğer iki güneş enerji santralinin, sürecin tamamlanmasıyla 2019 yılı ortasından itibaren hayata geçirilerek enerji üretmeye başlaması amaçlanıyor.

 

 

3 güneş enerjisi yatırımının, anılan bölgelerde, toplamda yaklaşık 600 dönümlük arazi üzerine kurulacağı belirtildi. Akfen Yenilenebilir Enerji çatısı altındaki güneş enerji santrallerinin tamamlanmasıyla bölgeye yönelik önemli bir istihdam merkezi haline gelmesi de öngörülüyor. 
Van, taşıdığı enerji potansiyeliyle özellikle yenilenebilir enerji yatırımları bakımından önemli bir bölge olarak öne çıkıyor. Kentte birçok şirketin rüzgar, güneş ve sudan elektrik üretim tesisleri kurmak adına başvuruları bulunduğu biliniyor.

Öte yandan Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin, temiz enerji alanındaki yatırımlarını sürdürdüğü açıklandı. Akfen Holding, Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kuruluşu’nun (IFC) ortak olduğu Akfen Yenilenebilir Enerji'nin, Türkiye’de şu anda 253 MW olan kurulu gücünü 2020 yılına kadar 4 milyar liralık yatırımla 1000 MW’lık ‘temiz kurulu güce’ ulaştırmayı hedeflediği açıklandı.

 

 

RÜZGARDAN 310 BİN HANEYE ENERJİ ÜRETECEK

Şirket olarak geçmişten bu yana enerji yatırımlarını ‘çevreyi koruma’ önceliğiyle hayata geçirdiklerini anlatan Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Vekili Kayrıl Karabeyoğlu, “Bu nedenle rüzgar, güneş ve hidroelektrik olmak üzere sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmeye odaklandık” dedi.

Planlanan yatırımlarla birlikte ilk etapta mevcut kurulu gücün güneşte 101 MW, rüzgarda 242 MW, suda ise 228 MW olmak üzere toplam 571 MW’ye ulaşacağını anlatan Karabeyoğlu, “Çanakkale’de 99 MW’lık Üçpınar RES, 51 MW’lık Hasanoba RES ve 26 MW’lık Kocalar RES ile Denizli’de de 66 MW’lık Denizli RES’in inşaasına başladık. Bu projelerden yılın sonundan itibaren enerji üretmeye başlayacağız ve rüzgar projeleri ile 310 bin haneye temiz enerji sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Enerjinin ekonomik büyümesine devam edecek Türkiye’nin önemli bir yatırım alanı olacağını belirten Kayrıl Karabeyoğlu, “Biz de gelecek yıllarda yenilenebilir enerjideki teknolojik gelişmelere bağlı olarak üretimimizi çeşitlendireceğiz” diye konuştu.

 

 

SANTRALİN OLDUĞU BÖLGELERDE 1200 KADINA SAĞLIK EĞİTİMİ

Kayrıl Karabeyoğlu, Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin 17 elektrik üretim santralinin yer aldığı kırsal bölgelerde yaşayan halka direkt olarak dokunup fayda sağladıkları ‘Önce Sağlık’ adı verilen sosyal sorumluluk projesinin devam ettiğini söyledi.
Akfen Holding tarafından kurulan Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) koordinatörlüğünde düzenlenen “Önce Sağlık” projesinde 1200 kadına eğitim verileceğini anlatan Karabeyoğlu, “Proje kapsamındaki eğitimlere katılan kadınlara ilkyardım, temel sağlık, kanser taraması, muayene rutinleri, kadın hastalıkları ve organ bağışı ile ilgili uygulamalı seminerler veriyoruz. Geçen yıl “Evde Okullu Olduk” projesiyle 0-6 yaş grubu çocukların gelişimi konusunda 15 farklı bölgede 1000 kadına ulaşıldı. Bu yıl da “Önce Sağlık” programı ile 1200 kadına eğitim verilmesi amaçlanıyor” ifadelerini kullandı. 
/ Özel Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: