VANDA FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINA VE STOKÇULUĞA SIKI DENETİM

Van Valiliği, ülkemizde son dönemde sıkça gündeme gelen haksız ticarî uygulamalara karşı kentte sıkı denetimler yapıldığını açıkladı.

VAN 9.10.2018 11:07:55 0
VANDA FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINA VE STOKÇULUĞA SIKI DENETİM
Tarih: 01.01.0001 00:00

 

Özellikle fahiş fiyat artışı uygulayanlar ile piyasaya sürmek yerine mal stokçuluğu yapanlara yönelik denetimlerin, Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri ve belediye zabıta ekipleri tarafından titizlikle sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, ticarî uygulamalarında usulsüzlük tespit edilen firmaların, gerekli yaptırımların uygulanması amacıyla Ticaret Bakanlığı Reklam Kuruluna bildirildiği ifade edildi.

 

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin ‘Haksız Ticari Uygulama Yasağı’ başlıklı 28. maddesinin 1. fıkrasında ortaya konan; ‘tüketiciye yönelik bir ticari uygulamanın mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin, bir mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir. Bir mal veya hizmete ilişkin tüketici işleminden önce, işlem sırasında veya işlem sonrasında haksız ticari uygulama yapılamaz’ hükmünün, denetimlere esas teşkil ettiği kaydedilen açıklama şu şekilde devam etti:

 

“31.08.2018 tarih ve 30521 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin ‘Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar’ başlıklı ekinin ‘A- Aldatıcı Ticari Uygulamalar’ bölümüne; (19) Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak’ ibaresi eklenmiştir. İlgili mevzuat uyarınca Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde; özellikle deterjan, un, yumurta, salça, peynir, tavuk, bisküvi, çikolata ve peçete gibi zorunlu gıda ve ihtiyaç ürünlerinin fiyatları tespit edilmiş ve 3 un fabrikası ile 8 perakende firmasından toplam 26 ürün grubu ile ilgili fiyat tespitleri, önceki fiyatlarla kıyaslanmak üzere Ticaret Bakanlığına bildirilmiştir. Söz konusu denetimler yoğun şekilde sürdürülmektedir.”

ankara jigolo