Van’da Depreme Hazırlıklı Toplum paneli

VAN'da 9 Kasım 2011 depreminin 6'ıncı yıldönümünde, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda 'Depreme Hazırlıklı Toplum' paneli yapıldı.

VAN 9.11.2017 18:52:40 0
Van’da Depreme Hazırlıklı Toplum paneli
Tarih: 01.01.0001 00:00
 VAN TSO'da yapılan panele Gazeteci Yazar Fatih Altaylı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, VanTicaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Girişimci İş Adamları Derneği (VANGİAD) Başkanı Kadri Salaz, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, Karamanoğlu Mehmet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oya Açıkalın Rashem ile AFAD il müdürlüğü çalışanları ve öğrenciler katıldı.

 

Panel başlamadan önce Van'daki ikinci büyük depremde yaşamını yitirenleri anmak için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.


Van'ın çok güzel bir şehir olduğunu söyleyen gazeteci Fatih Altaylı, Van depremini görünce Marmara depremini anımsadığını belirterek, "Van'da olmaktan mutluluk duyuyorum, çünkü Vanlıyım. Depremzamanı Van'daydım, depremde gördüklerime üzüldüm, Marmara depreminde yaşadıklarımız geldi aklıma. Van çok güzel bir şehir. Deprem günü görmüş olduğum çok güzel bir şehri kendi seçmiş olduğumuz belediyelerle, kendi atadığımız valiler, kendi şeçtiğimiz hükümetler eliyle çok güzel bir şekilde katletmişiz. Benim çocukluğumda Van şöyleydi, her yerde yalaklar vardı içilebilecek sular vardı, çok yüksek binalar yoktu, iki katlı maksimum 3 katlı binalar vardı, bahçeleri vardı. Van daha önce de deprem yaşamıştı, köylerdeki kerpiç evler dışında çok fazla ev yıkılmamıştı."

 

 

 


Van'da deprem sonrası bir toparlanma olduğunu söyleyen Altaylı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Son depremde bu kadar kayıp vermemizin sebebi aslında deprem değildi, Van'ı bu hale getiren kendi elimizle seçtiğimiz yöneticiler, kendi elimizle atadığmız yetkililer ve kendi yaptığımız binalardı. Üç beş kuruş rant uğruna öleceklerini bile bile o binalar yerleştirdik. Van'da şu an gördüğüm bir toparlanma var onun için moral bozukluğum biraz azaldı. Bu depremi unutmamak lazım, her sene anmak lazım. Şehrin bir yerine bir anıt yapıp kaybettiğimiz insanları orada anmamız lazım. Çünkü biz başı şeyleri çok çabuk unutuyoruz. Marmara depremi oldu sorsak belki çok az insan hatırlar. Biraz daha para kazancağız, biraz daha rant elde edeceğiz kötü binalar, yüksek binalar yapmayacağız diye umuyorum.Bu depremde neden insanların öldüğünü gelecek nesillere anlatmamız lazım."


Van Ticaret ve Sanayi Odası Necdet Takva ise, Van'ın kamu destekleriyle kendi gelişimini sağlaması gerektiğini söyledi. Takva: "Van bundan 6 yıl önce iki yıkıcı deprem yaşadı. Bu depremlerde 644 canımızı kaybettik. Depremlerde 30 bin konut ve 3 bin iş yerimiz kullanılamaz hale geldi. Deprem sonrası ilimiz ekonomik ve sosyal çöküntü yaşadı.Tabi o dönem ilimiz büyük bir göç yaşadı. İnsanlarımız evlerini, işyerlerini terk ederek farklı illere gittiler. Merkezi hükümetin ve yurttaşların samimi yaklaşımları ve özverili çalışmaları neticesinde depremin yarattığı tahribatın giderilmesine çalışıldı. Biz her ay TOKİ’ye 8 milyon para ödüyoruz. Depremin hemen ardından Hükümetimizin yaptıklarına, halkımızın sağduyusuna teşekkür ediyoruz, takdir ediyoruz ama 18 yıl boyunca ayda 8 milyon ödeyebilecek bir şehir değiliz. Her ay ödenen 8 milyon TL ticaretimizi de kilitliyor. Şuan ekonomik yaralarımızı borçlanarak sarıyoruz."dedi.


Panel daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin ile Karamanoğlu Mehmet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oya Açıkalın Rashem'in konuşmalarıyla devam etti.