Van'da coşkulu kutlama

Van’da, 21 Mart Nevroz/nevruz Bayramı dolayısıyla bir araya gelen binlerce kişi halaylar eşliğinde kutlama yaptı.

VAN 22.03.2017 10:20:55 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 21 Mart Nevroz Bayramı nedeniyle HDP ve DBP il örgütlerinin organizasyonu ile Van Kalesi eteklerinde kutlama etkinliği gerçekleştirildi.

Kale eteklerindeki alanda gerçekleştirilen etkinlikte geleneksel ateş yakma işlemi gerçekleştirildikten sonra çalınan parçalar eşliğinde vatandaşlar halaylar çekerek doyasıya eğlendi.

Etkinlik nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken, kutlamalar boyunca herhangi bir olay yaşanmadı.

Geleneksel ateş yakma işlemi ve müzik gruplarının seslendirdiği parçalar ardından, günün anlamına ilişkin konuşmalar da yapıldı. Kutlamada HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yaptığı konuşmada; “Biz dün de barışı savunduk, bugün de barışı savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

KONUŞMALAR VE MESAJLAR

İlk konuşmayı yapan HDP Van İl Eş B aşkanı Yakup Ataş, “Nevroz, halkın özgürlük günüdür. Özgürlüğünden vazgeçmeyen halk, bunu bugün bir kez daha ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

DBP Eş Başkan vekili Gülcihan Şimşek, siyasal, sosyal ve ekonomik yaşamda kadın mücadelesinin ve emeğinin önemine değinerek; “Bizler demokratik bir anayasa, özgürlükçü bir anayasa istiyoruz. Bu yüzden rengimiz hayır olacak.” dedi.

Şimşek, Kürtçe yaptığı konuşmada katılımcıların bayramını kutladı ve katılım sağladıkları için teşekkür etti.

HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım da yaptığı kısa konuşmasında, “tarihi bir Nevroz kutlandığını” belirterek, kutlamayı tertipleyenlere teşekkür etti. Yıldırım, “Nevrozun barışa vesile olması” dileklerinde de bulundu.

Konuşma aralarında da tutuklu Van Büyükşehir eski belediye başkanı Bekir Kaya ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in gönderdiği mesajlar okundu.

“BARIŞ KAZANACAK”

Kutlamada HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de bir konuşma yaptı.

“Nevroz Ortadoğu halklarının çok özel bir günüdür” diye söze başlayan Önder, “Ancak bu özel gün 2013 yılında Abdullah Öcalan’ın barış çağrısıyla başka bir nitelik kazanmıştır. Biz dün de barışı savunduk, bugün de barışı savunuyoruz, barış mücadelesi kazanacaktır” dedi.

KAYYUM ELEŞTİRİSİ

Hükümetin belediyelere kayyum atamasını eleştiren Önder, “Van’da 12 belediyemize kayyum atadılar. Bu konuda bir şeyler söylemek istiyorum. Atanan kayyumlar ile Bekir Kaya için sandık kursunlar bakalım halk kimi seçer? Halk kime oy verirse o belediye başkanı olsun. Zorun bir sınırı vardır, ama demokrasi mücadelesinin sonu yoktur. Bu mücadele devam edecektir” diye konuştu.

ÖCALAN’A DİKKAT ÇEKTİ

Önder konuşmasında son olarak barışçıl bir ortamın tesis edilmesinde Abdullah Öcalan’ın rolüne dikkat çekti.

Öcalan ile görüşmelerin kısıtlanmasında barış ortamının zarar gördüğünü ifade eden Önder, şöyle dedi:

“Öcalan üzerindeki tecrit barış üzerindeki tecrittir. Ortamı bu şekilde germeye hakkınız yok. Bu bir vebaldir, bu ağır birşeydir. Buna hakkınız yok!”

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar bir süre daha çalınan müzik ve davul zurnalar eşliğinde halay çektikten sonra dağıldı.

Haber: Adil HARMANCI