Van’da çevre yolu sorunu çözüm bekliyor

Van’da son günlerde kenttin gündemini meşgul eden çevre yolu sorununa dikkat çekmek amacıyla Van Emlakçılar Derneği, Çatak-Der’i ziyaret etti.

VAN 3.05.2016 17:48:28 0
 Van’da çevre yolu sorunu çözüm bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, Çatak-Der Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak’ı yerinde ziyaret ederek, Tatvan gibi bir ilçenin sahil yoluna sahip olduğunu, ancak büyükşehir statüsüne sahip kentte hala sahil yolunun olmamasının ve çevre yolunun tamamlanamamasının büyük bir kayıp olduğu belirtildi.

Çatak-Der Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak ve Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek,  mahkeme kararı ile durdurulan çevre yolunun yapımı için de olumlu bir adım atılmadığı ifade ettiler.

Ziyarette ev sahipliği yapan Çatak-Der Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak, “Çevre yolunun yapımının gecikmesinin sosyoekonomik açıdan Van’a vermiş olduğu zararın yanı sıra, kentsel ölçekte gelişimini de olumsuz yönde etkilemiştir. Çevre yolu adeta bir şehir efsanesine dönüştüğünü ve bunun da ilimiz özelinde büyük bir ayıp ve de kayıp olduğunu, son dönemlerde ise çevre yolu sorununun gündemde tutulması ve sürekli üzerinde konuşuluyor olması iyi, ancak bir bilgi kirliliğinin mevcuttur. Bu konuda farklı kesimlerin çevre yolu hakkında yeterli ve doğru bir bilgiye sahip olmamasının soruna, faydadan ziyade zarar verdiği realitesi bizlerce de anlamlı ve de önemli bir tespittir.” dedi.

“Çevre yolu maliyetle alakalı bir problem değil”

Mahkeme kararı ile durdurulan çevre yolunun yapımı için olumlu bir adım atılamadığını, gerek kent gelişimi, gerekse ekonomik gelişmeler için atılacak olan tüm adımların askıya alınmasının toplumu ciddi bir ümitsizliğe düşürdüğünü söyleyen Kıpçak, “Van çevre yolu kamulaştırma esas alınarak yapılmalıdır. Bu konuda kimin ne görevi var ise görevini layıkıyla yerine getirmekle mükelleftir ve sorumluluklarını yerine getirmeleri çerçevesinde her nevi girişimin yapılması gerektiğine bizler de katılıyoruz. Karadeniz bölgemiz gibi diğer bölgelerde yapılan tek bir viyadüğün maliyetine eş değer olduğu ifade edilen toplamda 60 kilometrelik olan Van çevre yolumuzun yapımının durdurulmasının maliyeti ile alakalı bir problem olmadığını bizler de öngörüyoruz.” diye konuştu.

“Çevre yolu kentin çarpık yapılaşmasından kurtaracaktır”

Ziyarette özellikle çevre yolunun önemine vurgu yapan Kıpçak, devamla şu ifadeleri kullandı: “Çevre yolu kentimizin gelişiminin yanı sıra ekonomik hayata da yeni bir soluk ve yeni bir heyecan getirecektir. Bu nedenle Van’dan göç eden beyin ve sermaye için yeni yatırım alanları oluşturulmuş olacak. Dolayısıyla çevre yolu sadece siyasi çekişme, arsa rantı, nüfus ticareti, kapsamında değerlendirilmesi çok yanlış bir yaklaşımdır. Bu bağlamda çevre yolu güzergâhın da bulunan tarla statüsündeki arazilerin tamamen arsa vasfına dönüştürülmesi gerekmektedir. Alt ve üst yapıların tamamlanması, zilyetlerin sağlanması, oluşacak olan yapıların kentsel gelişimi destekleyecek şekilde organize edilmesi, Van’ın çarpık yapılaşmadan kurtarılarak gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacaktır.”

Kıpçak, son olarak “Tatvan gibi bir ilçe sahil yoluna sahip iken Büyükşehir statüsüne sahip kentimizde sahil yolunun yapılamaması, çevre yolunun tamamlanamaması büyük bir kayıptır. Siyasal kimliklere bakılmaksızın mevcut olan sorunların çözümü hususlarında ortak bir paydada buluşabilmek elzem olduğu gibi, büyük bir önem arz etmektedir. Çevre yolu konusunda Van’da bir duyarlılık ve platform oluşturmak maksadıyla bundan böyle de pek çok girişimin yapılması gerekmektedir diye düşünüyoruz. Kentimizde bahse konu mevcut çevre yolu sorunumuzun çözümü doğrultusundaki her hususta bizler kurumsal bazda Van Emlakçılar Derneği ve katkı sunacak diğer tüm özel ve tüzel kişiliklerin yanlarında bulunacağımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.