Van'da bir matbaa daha kapandı

Van'da matbaa sektöründeki krizden dolayı Van Denizi Ofset Matbaacılık kapanırken, matbaa makinası ve kalıp poza makinaları da hurdaya ayrıldı.

VAN 8.08.2018 10:01:09 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Van'da yaklaşık beş yıldır sadece akşamları bir gazete basan ve bu yüzden geliri giderlerini karşılayamayan Van Denizi Ofset Matbaacılık sonunda kapanma eşiğine geldi. Bölge Gazetesi'ni basan matbaa, gündüz çalışmadığı ve başka işlerin baskısını yapamadığı için istenen gelir elde edilemedi ve makinasını hurdaya ayırarak kapanmak zorunda kaldı.

 


              Matbaa yetkilisi ise son yıllarda artan kağıt, kalıp fiyatlarının kendilerini sıkıntıya soktuğunu, akşamları sadece bir gazetenin baskısını yapmanın kendilerini kurtarmadığını belirterek, "Önceki yıllarda bu matbaada 3-4 günlük gazete baskısı yapılıyordu. Ama daha sonra söz konusu gazete sahipleri ya başka matbaada gazetelerini bastılar, ya da kendi matbaa tesislerini kurdular. Bizler sadece Bölge Gazetesi'ni basmak mecburiyetinde kaldık. Bir gazeteyi basmak sadece 2 saatlik bir vakit alıyor.

 

             İşçilere de asgari ücret bile verilse, bizi zora soktuğu için uzun müddet bu duruma dayanamadık ve sonunda matbaamızı taşımak yerine kapatmak mecburiyetinde kaldık. Eskiden kağıt ve kalıp fiyatları bizler için de, gazetesini bastığımız kişiler için de makul seviyelerdeydi. Ancak son yıllarda dolar ve euronun Türk Lirası karşısında yükselmesi işimizi sıkıntıya soktu. Kağıt ve kalıp almak zorlaştı. Bu durum bizi krize soktu. Bulunduğumuz İŞGEM'de süremiz de dolunca, başka bir yere taşınmanın çözüm olamayacağını düşündük ve matbaayı kapatmak zorunda kaldık. Matbaa makinamızı hurdaya ayırdık. Yine kalıp poza makinalarını da hurdaya ayırdık. Elimizde mevcut kağıt, kalıp ve bilumum malzemeleri de yakın dostlarımızdan bu işi yapanlara devrettik. İŞGEM'de kaldığımız süre zarfında zaman zaman elektrik kesintisi olduğunda veya başka sıkıntılar meydana geldiği vakit, sorunlarımızın çözümünde bize destek sunan yetkililere de teşekkür ediyoruz" yorumunu yaptı.