Van’da bebek ölümlerini azaltma çalıştayı…

Van Halk Sağlığı Müdürlüğünün düzenlediği Bebek Ölümlerini Önleme ve Azaltma Çalıştayı gerçekleştirildi.

VAN 24.05.2016 17:03:06 0
Van’da bebek ölümlerini azaltma çalıştayı…
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Halk Sağlığı  müdürlüğü tarafından düzenlenen İlimizde hizmet veren  tüm sağlık kuruluşların  katılımıyla  Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı van Double Treeby Hilton Otel’de yapıldı.

   Çalıştaya Vali Yardımcısı Atif Çiçekli, Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren,  Kamu Hastaneler Birliği, YYÜ Dursun Odabaşı Araştırma Hastanesi, Van Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Sağlık Müdürlüğü 112 Acil, Özel Lokman Hekim ve hayat Hastanesi, Özel Akdamar Hastanesi ve  İlçe Toplum Sağlığı Merkezi sorumluları, yenidoğan uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, bebek naklinde çalışan 112 doktor, hemşire, acil tıp teknisyeni ve paramedikler katıldı.

    Açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdür Yrd. Dr. Semra Gümüş Gündüz; ilde yapılan çalışmalar ve sağlık alanındaki gelişmeler sayesinde anne ölümlerinin 2015 yılında yüzbinde 30’lardan yüzbinde 6.7’ye indirildiğini belirtti.

    Gündüz, söz konusu başarıda emeği geçen başta sağlık çalışanları olmak üzere herkese teşekkür ederek, “Maalesef anne ölümündeki başarıyı henüz bebek ölümlerinin önlenmesinde gerçekleştiremedik. 2015 yılındaki bebek ölüm hızımız Türkiye ortalamarının üstünde. İnanıyorum ki bu günün sonrasında ortaya çıkacak olan çalıştay raporundaki stratejiler bebek ölüm hızımızı 2016 yılının sonunda  düşürmeyi başaracağız” dedi.

    Ardından Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda tarafından İl düzeyinde bebek ölümlerinin değerlendirilmesi yapılarak genel eksiklikler ve yapılması gerekenler üzerine tartışıldı.

    Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren ise hedeflerinin bebek ölümlerini en aza indirmek olduğunu belirterek, “Van’da bebek ölümlerini önlenebilir olanları önleme önlenemeyecek olanları en aza indirme anlamında neler yapabiliriz bu konuda çalıştay düzenledik. Anne ve bebek ölümleri ülkelerin gelişmişlik kriterlerinden biridir. Biz bu anlamda hem ilimiz hem Türkiye de etki edecek bir çalışma içinde olmak istedik.Bugün bebek ölümlerini azaltmayla ilgili çalıştayımızı yapıyoruz. İnşallah buradan çıkacak güzel sonuçları sahaya yansıtacağız. Sahada da bunun sonuçlarını alacağımızı düşünüyorum” dedi.

     Kapanış konuşmasını yapan Vali Yard. Atif Çiçekli; “İlimizde bulunan birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini yürüten tüm Kamu ve Özel kurumlardaki  yetkili isimlerin bir araya gelerek ortaya çıkardığı çalıştay raporundaki stratejiler bebek ölüm hızımızı 2016 yılının sonunda  düşürüceğine inanıyorum.  Biz valilik olarak çalıştay raporundaki stratejileri en hızlı şekilde değerlendirip üzerinde çalışacağız. Ayrıca kurulduğu günden beri yaptığı hizmet ve çalışmalarıyla ilimizde bulunan kurumlar arasında parlayan bır yıldız olan Van Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne  teşekkür ediyorum” dedi.