Van'da bayram hareketliliği

Kurban Bayramı'na iki-üç gün kala Van'da esnaflar satışların arttığını ifade ederken, çarşı-pazarda da gözle görülür hareketlilik yaşanıyor. Vatandaşların bayram alışverişini son üç güne bırakma geleneği, bu bayramda da devam

VAN 31.08.2017 09:26:54 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
   Van'da Kurban Bayramı hareketliliği esnafın yüzünü güldürüyor. Giyim sektöründen, ayakkabı sektörüne, gıda sektöründen kozmetik sektörüne kadar her alanda hareketliliğin yaşandığı Van'da, vatandaş mecburi bayrak alışverişini yaparken, esnaf ise işlerin açılmasından memnun görünüyor.

   Kaldırımlarda ise seyyar satıcılardan dolayı yürümek oldukça zor. Piyasaların canlandığı gözle görülürken, vatandaşlar, giyim, kozmetik, gıda konusunda alışverişe yönelirken, yine tatlı, lokum, şeker gibi ürünlerin satışında da artış olduğu ifade ediliyor.  
   Öte yandan halkın önemli bir bölümü de alış veriş yapmak için Rus ve halk pazarlarını tercih ediyor. Buradaki ürünlerin kendi bütçelerine uygun olduğunu söyleyenler de soluğu o pazarlarda alıyor.
Her bayram misafirlerini tatlı ile ağırlamak isteyen Vanlılar bu bayramda da tatlı sektörünü canlandırdı.
Siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını anlatan tatlı üreticileri, en büyük yoğunluğun her yıl olduğu gibi bu yıl da son üç günde yaşandığını belirtiyor.
   Bayramı telaşına kapılan vatandaşlar, soluğu çarşı-pazarda alırken, birçok işyeri ve alış-veriş merkezlerinde de gözle görülür bir hareketlilik başladı. Halkın çok büyük bölümü bayram öncesi ev ihtiyaçlarından eksik olanını gidermeye çalışırken, esnafların çoğu ise geç saatlere kadar mesai yapıyor. Peynirciler Çarşısı'nda da hareketlilik olduğu görülüyor. Vatandaşların bir bölümü bayram için evine peynir, bal, tere yağı gibi ürünler alırken, bazıları ise gurbetteki yakınlarına bu ürünlerden hediye olarak gönderiyor.

    İRANLI TURİSTLER DE ALIŞVERİŞ YAPIYOR
   Bazı iş yerlerinin yoğunluğunun sebeplerinden birinin de İranlı turistler olduğunu anlatan vatandaşlar, "Van'da bayram öncesi piyasalarda bir nebze olsun hareketlilik yaşanıyor. Ama özellikle giyim sektöründe bazı marka iş yerleri beklenenin üzerinde bir yoğunlukla karşılaşmış durumda. İranlı turistlerin de son zamanlarda yoğun alışveriş yaptığını görüyoruz. O işyerlerinde alış veriş yapıldıktan sonra bazen 15-20 dakika kasada para vermek için kuyruğa girenler oluyor" yorumunu yapıyor.
    Bayramda berber ve kuaförlerde de hareketlilik olduğu görülüyor. Özellikle uzun süreli bu mesleği yapan iş yerlerinde kuyruklar oluşuyor.