Van’da “Ahilik Haftası” kutlandı

Türkiye genelinde, 17-23 Eylül tarihleri arasında kutlanan 31. Ahilik Haftası nedeniyle, Van’da da bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

VAN 19.09.2018 09:55:36 0
Van’da “Ahilik Haftası” kutlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilde gerçekleştirilen Ahilik Haftası kapsamında Van’da da dün kutlamalar, Atatürk anıtına çelenk koyma işlemi ve mehteran geçidi ile başladı.

Ardından, Şişli Öğretmenevi’nde açılış programı düzenlendi.

Açılış programına, Van Vali Yardımcısı Sinan Aslan, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

 

AHİLİĞİN ANLAMI

Açılışta konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Abdurrahim Tufantoz, Ahilik sistemine ilişkin bilgiler verdi.

“Ahi” kelimesinin “kardeş” anlamına geldiğini belirten Tufantoz, ahilikte yer alan katı kurallara değindi.

Yalan, kumpas, hırsızlık, öldürme, yaralama, iftira gibi toplumun reddettiği suçları işleyen ve bu gibi huyları olanların Ahilik sistemine alınmadığını ifade eden Tufantoz, “Ayrıca işsiz güçsüz kimseler de Ahilik teşkilatına giremez. Ahilik, ‘hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalışma’ düsturuna bağlı bir ruha sahiptir. Eline, beline, diline sadık olanların yer aldığı bir sistemdir” diye konuştu.

Tufantoz, kaliteye önem verdiği için, Ahiliğin aynı zamanda ilk standartlar enstitüsü sayılabileceğini de sözlerine ekledi.

 

“BİZ DE DEVAM ETTİRİYORUZ”

Daha sonra konuşan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge, Ahiliğin halen sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Ahilik, Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemleriyle Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemi arasında güçlenen esnaf örgütüdür. Kardeşim anlamına gelen Ahi kelimesi, eli açık manasını da taşıyor. Ahi Evran geleneğini esnaf ve sanatkarlar olarak bizler devam ettiriyoruz. Ahi Evran tarafından 13. yüzyılda kurulan Ahilik teşkilatı gibi bizler de insanı esas alıyoruz. Bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkıyoruz. Osmanlı Devleti’nden bu yana 700 yıl Anadolu’yu Anadolu yapan Ahiliği sürdürüyoruz. Esnaf ve sanatkar ile özdeşleşen Ahi, alın teriyle geçinen, güzel ahlaklı olan, bozuk veya hatalı mal satmayan, fiyatlarda oynama yapmayan, meslek kurallarına uyan, yardımlaşma ve dayanışma içinde olan, özünde sözünde bir olan, tartıda dürüst olan, ahdi koruyan, sevgiye riayet eden, doğrulukla muamelede bulunan, yalan söylemeyen, helal kazanan, haram yemeyen, halka ihsan eden kişidir. 1261 yılında Kırşehir’de vefat eden Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi şahsım ve camiam adına minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.” 

 

YILIN AHİSİ

Yapılan konuşmaların ardından yılın esnafı seçilen Salih Eşme, yılın kalfası seçilen Necmettin Talaşlı ile yılın çırağı seçilen Anıl Akalın’a plaketleri verildi. 
Program Şed Kuşama merasimi ve geleneksel Ahilik yemeği ile son buldu. 
Van’daki Ahilik kutlamaları çerçevesinde yarın, Cuma günü ve Pazar günü de, çeşitli ziyaretler gerçekleştirilecek. 
Haber: Adil HARMANCI


Van’da “Ahilik Haftası” kutlandı

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: