Van’da 9 milyon Euro’luk projenin açılışı yapıldı

Van’da bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla yola çıkan İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), ‘Van İŞGEM Destek Projesi’ ile 9 milyon 200 Euro’luk projenin açılış etkinliğini gerçekleşti.

VAN 27.05.2016 21:13:02 0
  Van’da 9 milyon Euro’luk projenin açılışı yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

İŞGEM tarafından tasarlanan Ocak 2016 tarihinde başlatılan ve 24 ay süresince yürütülecek olan ‘Teknik Destek Projesi’nin bilgilendirme ve açılış töreni gerçekleşti.

Bir otelin konferans salonunda gerçekleşen proje açılış programına Van Valisi İbrahim Taşyapan, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kurum amirleri ve AB Delegasyonları katıldı.

Açılış programında bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, girişimcilere ve yatırımcılara fiziki mekânlarda, bürokratik işlerinin azaltılmasında destek sağlayacaklarını belirtti.

Vali Taşyapan, “Fiziki mekân çok önemlidir. Fiziki mekânlar olmadığı zaman onun yokluğunu bizler çok çekiyoruz, ama bu fiziki mekân içerisine nitelikli yatırımcının gelmesi, bu yatırımcıların teknik destekle daha iyi ve ileriye dönük seviyede desteklenmesi daha önemlidir. Onun için projenin teknik destek kısmı bizim için, ilimiz için daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Burada İŞGEM’in gelişmesinde KOSGEB’in katkıları çok büyüktür. Ben buradan KOSGEB’e, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bizler İŞGEM’in işlerini geliştirmesinde katkı sağlamak zorundayız. Gerek Kalkınma Ajansımız, gerek KOSGEB, gerek TEKNOKEN ve gerekse de 30 yıldır verdiği hizmetlerden dolayı üniversitemiz ilimizi bu tür işlerde belirli bir seviyenin üzerinde göstermektedir. Bunun dışında yatırımcılarımızın cesaretlendirilmesi ve müteşebbis haline getirilmelidir. Tabi Van Valiliği olarak da her türlü kolaylığı sağlamak zorundayız. Gerek fiziki mekânlarda, gerekse de bürokratik işlerinin azaltılmasında Valilik olarak girişimcilerimizi ve destek veren kurumlarımızın destekçileriyiz.” ifadelerini kullandı.

Projenin Van’a uygulanmasında ve bu uygulanmanın açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Taşyapan, “İnşallah bu projeyi ilimizde başarılı bir şekilde uygulayacağız. Sonuçları hem ilimizi hem insanlarımızı mutlu eden bir hale getirecektir. Bu proje bizlere daha büyük projeleri, daha iyi AB fonlarından faydalanmayı ve yeteneklerimizi geliştirmek için bizlere teknik destek vermiş olacaktır.” dedi.

“İŞGEM Türkiye’ye rol model olacaktır”

Projenin tamamlanmasıyla birlikte İŞGEM’in, Türkiye’ye rol model olacağının altını çizen Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik ise “Bu projemizi 2009 yılında sunduk. 2010 yılının Ocak ayında Türkiye genelinde açılmış bir teklif çağrısıydı. Toplam 532 tane proje yarıştı ve bizim projemiz ilk 24 proje arasına girdi. Fakat sonrasında süreç biraz uzun sürdü. Ancak bizler yılmadan devam ettik. Yaklaşık 7 yıl bu projeyle ciddi anlamda uğraştık. Eğer bu projemiz olmasaydı İŞGEM ile ilgili ciddi anlamda şevkimiz kırılmıştı. ‘Acaba projeyi devam ettirelim mi?’ noktasına kadar gelmişti. Fakat bu projemize start verildikten sonra tekrar İŞGEM’i kurduğumuz ilk heyecanla devam edeceğiz dedik. Allah nasip ederse proje bitiminden sonra çok güzel sonuçlar alacağız. Hatta projemize bir takım şeyleri uyguluyoruz. Bizim burada yapacağımız proje çalışması neticesinde İŞGEM, Türkiye’ye rol model olacaktır.” diye konuştu.

Programda daha sonra konuşan Avrupa Birliği Delegasyonu Marco Ferraro da şu ifadeleri kullandı:

“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın işbirliğinde yaptığımız projelerle ilgili bilgi vermek istiyorum. Bunlar hem Türkiye’nin, hem bölgenin, hem de Van’ın faydasına olan projelerdir. Özellikle iş geliştirme alanında Van’ı destekleyebilecek olan projelerdir. Şimdi benim bahsetmek istediğim ek proje muhtemelen meslektaşlarımın ilgisini de çekecektir. Özelliklede özel teşkilat, özel sektörden gelen projelerimizden biridir. Bunlardan birincisi BAKK dediğimiz Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylıkları projemizdir. Bunun 50 milyonluk bir bütçesi bulunmaktadır. Biz bu bütçeyle projenin finansman ve kredi hizmetleri sunuyoruz.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)