Van'da 181 bin kurbanlık nakledilecek

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Kurban Bayramı öncesinde kentte, 181 bin 757 kurbanlık hayvanın Kurban Bayramı için nakledilecek durumda olduğunu söyledi.

VAN 26.08.2015 17:38:48 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kentte, 164 bin 830 civarında küçükbaş ve 16 bin 927 büyükbaş olmak üzere 181 bin 757 kurbanlık hayvanın Kurban Bayramı için nakledilecek durumda olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı öncesinde hayvan nakillerinin en hızlı şekilde yapılarak hayvan sahiplerini bekletmemek için kurum olarak gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, aşısı eksik olan ve küpesi olmayan bir tek hayvanın bile nakledilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek besicilere uyarılarda bulundu.

2014 yılında 192 bin 200 küçükbaş ile 9 bin 866 büyükbaş hayvanın kurbanlık için sevkiyatını gerçekleştirdiklerini ifade eden Altuner, bunun yanında ilde 107 bin 517 küçükbaş hayvan ile 14 bin 397 büyükbaş hayvanın kurbanlık için kesildiğini hatırlattı.  

“Bu yıl 181 bin 757 hayvan sevki bekleniyor”

2015 yılında da 181 bin 757 kurbanlık hayvanın sevkiyatını gerçekleştireceklerini dile getiren Altuner, “Bu yıl 164 bin 830 küçükbaş ve 16 bin 927 büyükbaş olmak üzere toplam 181 bin 757 kurbanlık hayvan Kurban Bayramı için hazır durumdadır.” dedi.

Besicilere önemli uyarılar

Müdürlük olarak kurban nakilleri öncesinde gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Altuner, “Hayvanların sevk edilmeden 15 gün önce aşılanmış olması gerekiyor. Ayrıca hayvan refahı kanunu gereğince hayvanların da uygun şartlarda seyahat etmelerini sağlamak gerekiyor. Bu anlamda bir araçta taşınacak hayvan sayısı, sürücünün bununla ilgili eğitim almış olması, diğer taraftan da o sürücüye eşlik eden hayvan bakıcısının da bu konuda eğitim almış olması gerekir. Bununla ilgili müdürlük olarak eğitim alan sürücü ve hayvan bakıcılarına sertifika veriyoruz. Buna, sertifikaya sahip olmayanlar, sevk de yapamıyor hayvan da taşıyamıyor.” şeklinde konuştu.

Müdürlük olarak hayvan kayıt sistemini kullandıklarını ifade eden Altuner, “Bu sistemde veteriner hekim raporu, hayvanların kulak küpesi bilgileri bulunuyor. Tüm bu uygulamalar müdürlüğümüzce titiz bir şekilde takip edilmektedir. Bunlara sahip olmayan hayvan yetiştiricilerinin, hayvan sevkine müsaade etmeyeceğiz. Tüm hayvan yetiştiricilerimizin bu konulara duyarlı olmalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kesimler ruhsatlı mezbahanelerde yapılmalı”

Ayrıca kurban kesimlerine de değinen Altuner, “Kesimlerin ruhsat alınmış mezbahanelerde yapılması önemlidir. Bunun için kesim yapan büyükbaş hayvan sahipleri ayrıca bizden kırmızı et desteği de alıyor. Yine dişi ve gebe hayvanların kesimi sıkıntılıdır. Dişi hayvanın anaç olması itibariyle kesilmesini uygun görmüyoruz. Gebe hayvanın kurban edilmesi ise dinimizce de uygun görülmüyor. Tüm hayvan sahiplerinin ve vatandaşların bu konulara dikkat etmesi gerekiyor. Bu anlamda yaklaşan Kurban Bayramı'nın ilimize, bölgemize, ülkemize ve tüm İslam alemine barış ve huzur getirmesini diliyorum.” diye konuştu.