Van'da 11 bin konut yıktırılmayı bekliyor

Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Osman Uçar, 2011 yılında yaşanan depremlerde ağır hasar gören ve yıkılması beklenen binaların sayısının 11 bin olduğunu söyledi.

VAN 25.10.2016 10:58:04 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
   Bölge: Serkan Aslan

   2011 depreminde ağır hasar alan ve yıkımı gerçekleştirilemeyen birçok konut, yüksek rakamlara denk gelen maliyeti yüzünden yıktırılamamıştı. Konut sahibi birçok vatandaşın kendi imkanları ile gerçekleştiremediği yıkım için AFAD duruma el atmıştı. Hasarlı binaların tespiti için Van'a gönderilen AFAD ekipleri, kentteki çalışmalarını tamamlayarak sonlandırmıştı. Yıkılacak olan hasarlı binaların sayısı da ortaya çıkmıştı. Hasarlı binaların bir an önce yıktırılması için yapılan tespit çalışmaları sonucunda Van ve Erciş ilçesi toplamında 11 bin konutun yıktırılmayı beklediği öğrenildi.


      Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Osman Uçar, bu rakamın sürekli değiştiğini belirtti. Bir çok vatandaşın hasarlı konutunu yıktırarak, yerine yenisini inşa ettiğini bu yüzden bu rakamın sürekli oynadığını anlatan Uçar, "2011'de yaşanan yıkıcı depremlerde 36 bin civarında konut ağır hasar almıştı. Bunun 17 bin 489'u daha sonra TOKİ konutları olarak geri kazandırıldı. EYY kapsamında da kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın arsaları üzerinde konutlar yapılmıştı. Bu hasarlı konutların yaklaşık 26 bin civarındakinin enkazı kaldırılmıştır. Geri kalan 11 bin 300 civarındaki ağır hasarlı konutların durumu ise müdürlüğümüzce AFAD başkanlığımıza sunulmuş, ancak ödeme sıkıntılarından dolayı bununla alakalı henüz bir çalışma yapılamamıştı. Burada özellikle risk teşkil eden ve acil yıktırılması gereken ağır hasarlı binaların yıkımı ile alakalı ihale yapılacağı da bakanlığımızca tarafımıza bildirilmiştir. Henüz herhangi bir netlik durumu söz konusu değil. Şuan ilimizde yıktırılmayı bekleyen 11 bin hasarlı konut bulunmaktadır. Bu rakamda sürekli değişkenlik göstermektedir. Çünkü bir çok hasarlı konut sahibi vatandaşımız kendi imkanlarıyla hasarlı konutun yerine yenisini yapmaktadır" dedi.