Van'a üniversite ve fabrika müjdesi

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Şube Başkanı Maşallah Gözel, Van'a özel bir üniversite kurulması için gayret gösterdiklerini dile getirdi. Gözel, Van'da esnaflardan para toplandığı yönündeki sorular üzerine, 'İlimiz

VAN 22.09.2014 11:17:18 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
       

          Sıhke Caddesi ve Kazım Karabekir Caddesi'nin birleştiği noktada bulunan Ceren Apartmanı'ndaki ASKON Şubesi'nde gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen ASKON yöneticileri, derneğin çalışmaları ile ilgili konuştu. Şube Başkanı Maşallah Gözel, derneğin misyon ve vizyonlarını anlattıktan sonra, önümüzdeki süreçte yapmayı düşündükleri çalışmaları anlattı. 


           Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği'nin 1998 yılında kurulduğunu ve merkezinin İstanbul olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk, Van'da şube kurmaktaki amaçlarının kentin ekonomik ve sosyal anlamda kalkınmasına destek sağlamak olduğunu ifade etti. Ertürk, siyaset üstü bir çalışma yürüteceklerini belirtti. 

         "ÖZEL BİR ÜNİVERSİTE KURMAYI HEDEFLİYORUZ"
           ASKON Van Şube Başkanı Maşallah Gözel, Van'ın gelişmesine katkı sağlayacak özel bir üniversite kurmayı hedeflediklerini belirterek, "Daha önce çeşitli özel sektörler tarafından da gündeme gelen özel bir üniversite kurmayı planlıyoruz. Bu çok önemli bir çalışma. İnşallah ilimizin gelişmesine katkı sunacak bir üniversite kurmayı düşünüyoruz. Bu yönde hazırladığımız raporlar var ve ilgili bakanlığa sunacağız" ifadelerini kullandı. Gözel, kendilerinin üniversite kuramamaları halinde, projeler hazırlayarak başkalarının kurması için çaba göstereceklerini anlattı. Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk ise özel üniversite kurulması ile ilgili, "Diyarbakır ve Erzurum'da özel üniversiteler kuruldu ve ciddi bir hareketlenme oldu. İnşallah biz de bu şehirde üniversite kurarak, buradaki gençlerin başka şehirlere gitmektense kendi şehirlerinde okumalarına imkân sağlamak istiyoruz" dedi.
Şube Başkanı Maşallah Gözel, Van'da kurulan teknokentin sahiplenmesi için de çalışacaklarını belirterek, "Üniversitemizde akademik destek almak için girişimlerde bulunduk. Yine teknokentten faydalanacağız inşallah. Bu girişimlerle AR-GE konusundaki eksiklikleri de tamamlamış olacağız" diye konuştu.

         "İNŞAAT SEKTÖRÜ DURDUĞU İÇİN, 200 SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENİYOR"
           Gazetecilerin inşaat sektörlerinin sıkıntı yaşadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan ASKON Yönetim Kurulu Üyesi Haluk İnanç ise, Van'da meydana gelen deprem sonrası inşaat sektörünün uzun süredir bir türlü toparlanamadığını belirtti. İnanç, "Deprem sonrası isim zikretmiyorum, bütün paydaşlar tarafından yeni imar planlarının hazırlanması konusunda kriz iyi yönetilmedi. İnşaat sektörü kendisiyle birlikte 200'den fazla sektörü hareketlendiriyor. İnşaat sektörü lokomotiftir. Lokomotif durdu mu, vagonlar da duruyor. Biz imar sorununun bir an önce kalıcı bir çözüm bulmasını ve inşaat sektörünün de canlanmasını istiyoruz. Bu arada bir de başka bir konuya değineyim. Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni girişimciler olduğu söyleniyor, ama mevcut etaplardaki arsalar verilmesine rağmen fabrikalar kurulmadığı ve faal olmadığı için yeni etaplara izin verilmiyor. Arsasını alıp yatırım yapmayanların araştırılması ve sorunun çözülmesi için gayret gösterilmesi gerektiğini belirtiyoruz" diye konuştu. 


            Gazetecilerin söz konusu derneğin herhangi bir siyasi parti ile bağlarının olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Başkan Gözel ise, kesinlikle hiçbir parti ile bağlarının olmadığını söyledi.

          "SOMUT ÇALIŞMALARIMIZI HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ"
         Van'da haber kaynaklarının hep 'yapacağız, edeceğiz' türünden konuştuğunu, ancak somut gelişmelerin yaşanmadığını söyleyen bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan ASKON Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk ise, "İnşallah kısa süre içinde sizleri yine bir araya getirerek, yaptığımız somut çalışmaları ortaya koyacağız. Biz burada hayal anlatmıyoruz. Umarım bu konuşmaların çoğunun gerçekleştiğini birlikte göreceğiz" diye konuştu.



           Van'da 6 ay içinde iki yeni fabrikanın kurulacağı müjdesini veren Ertürk, "Allah'ın izniyle altı ay içinde iki yeni fabrika kuracağız. Bunlardan biri, en yakın illerden Gaziantep'ten temin ettiğimiz bir üründü. Isıcam ve sinerji cam projesi ve damperleme sistemiydi. Bunun girişimlerini Başkanımız yürüttü. Bürokrasiye takılan bazı mevzular vardı, onlar çözüldü. İkinci fabrika ise jeneratör imalatı fabrikası. Biz Osmanoğulları A.Ş. olarak, nasip olursa 2015 yılının Şubat'ında fabrikanın inşaatına başlayıp, Haziran gibi de İran, Irak gibi ülkelere ürettiğimiz jeneratörleri ihraç edeceğiz. Gördüğünüz gibi bu iki fabrikada bile en az 2 yüz insan istihdam edilecek. Van'dan göç eden ve giden işadamları ile ilgili sebepleri tam bilmiyoruz" ifadeleri kullandı.

        "TAŞ ATAN ÇOCUĞUN MUTLAK SURETLE BİR DERDİ VARDIR"
         Bir gazetecinin, bazı yetkililerin masa başı açıklama yaptığı, ancak şiddet olaylarının yaşandığı bazı mahalleleri bilmediği yönündeki sorusunu yanıtlayan Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk ise, "Ben yıllarca şiddet olaylarının sürekli yaşandığı Hacıbekir Mahallesi'nde, yani Xaçort denen bölgede yaşadım. Çocuğumun eğitimi için oradan ayrıldım. Xaçort'un gerçek yüzünü görmek istiyorsanız, şöyle bir şey yapmanız lazım. Burada devletin yanlış uyguladığı politika olabilir. Xaçort'taki çocuk taş atıyorsa eğer, bu çocuğun mutlak suretle bir derdi vardır. Ben orada doğdum, büyüdüm. Bir adama eğer yanlış bir iş yaptırıyorsanız, demek ki onun vakti vardır. Ama siz imalat yaparsanız, o adama ekmek, aş, iş oluşturursanız inanın o adamın taş atmaya ne zamanı kalır, ne içinden öyle bir şey gelir. Biz işadamları olarak bir araya geldik. Bize kısa bir süre müsaade edin. Van'da bir sürü STK var. Bir siyasi bir kurum değiliz. Her kesimden arkadaşımız var. Bizim taş atan arkadaşımız var, taş atmayan arkadaşımız var. Biz herkesle iç içeyiz. Önce biz bu şehre yatırım yapacağız, sonra başkasından yatırım isteyeceğiz. Bakın yaklaşık yedi ay önce sizden iki arkadaşla oturup bir konu konuştuk. Onların bana inanmadığını hissettim. Onlar belki benim anlattıklarımı hayal olarak gördü. Ama 7 ay sonra bu yatırım işi oldu ve 80 adam istihdam edildi. O yüzden şunu söylüyoruz, şu gördüğünüz on adam inşallah güzel işler yapacak, çünkü bizim hayal yaşımız çoktan gitti" ifadelerini kullandı.

         "OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN YATIRIM DÜŞÜNÜYORUZ"
         Van'da esnaflardan para toplanması ile ilgili soruyu yanıtlayan Şube Başkanı Maşallah Gözel, "Son zamanlarda bu olumsuzluklar konuşuluyor. Ama biz olumsuzluklar konuşulduğunda bile yatırımlar düşünüyoruz. İnşallah ASKON Şubesi olarak bu ilimizin her anlamda gelişmesi için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu. 



          Başkan Yardımcılarından Fatih Altun ise eğitim ağırlıklı çalışmalar yapacaklarını söyleyerek, "Bizler proje ve eğitim ağırlıklı çalışmalar yürüteceğiz. SODES, İş-Kur ve DAKA'dan da destekler alarak, ara elemanlar yetiştirmeye gayret edeceğiz. On yönetim kurulunun çabalarını göreceksiniz inşallah" ifadelerini kullandı. 



        Son olarak söz alan Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk ise er kişinin yerinde sabit durması ve bildiğini cesurca söylemesi gerektiğini dile getirerek, "Bizim STK olarak da, şahsi olarak yapılan her yanlışa çıkıp 'bu yanlıştır' deme cesaretimiz var. Yapılan her doğruyu da alkışlama cesaretimiz var. Biz burada bir tabelayı temsil etmiyoruz. Türkiye'de saygınlık görmüş bir kuruluşun şubesiyiz. Ama şahsi olarak da neyimize mal olursa olsun, gerçeği orada konuşuruz. Şahsiyetimizden taviz vermeyiz" dedi.


          Kahvaltı programına; Şube Başkanı Gözel, Başkan Yardımcısı Ertürk'ün yanı sıra; Başkan Yardımcıları Fatih Altun, Remzi Ariç ve yönetim kurulu üyeleri; Selim Aşma, Murat Beyazağaç, Haluk İnanç, İshak Kalkanbaş, Menduh Kahraman ve Harun Oğuz katıldı.
Programın ardından şube yöneticileri objektiflere poz verdi.  

   Bölge: Biş ar Ulutaş