VAN'A STAD

Bu kente üç-dört yılda bir üst düzey bürokrasi değişimi olur

VAN 23.06.2016 13:22:42 0
 VAN
Tarih: 01.01.0001 00:00
 VAN'A STAD

Spor özellikle gençler için önemli bir daldır. Eğer sabote edilmez, ideolojik ameller uğruna kullanılmazsa!..

Var olan toplumsal gerçekleri(kan-gözyaşı-vahşet) sömürü zulüm altında olanların seslerini türbinlerdeki seslerle bastırılmazsa!..

Unutmayalım ki, eğer bir yerde türbinlerdeki sesler mazlumların mağdurların seslerini bastırıyorsa o spor afyondur, o stat insanları katleden silahları üreten tesislerin kalkanıdır. Neyse biz gelelim asıl konumuza ilimizdeki mevcut stat yanılmıyorsam 30-35 yıllık bir geçmişe sahiptir. Türbinler yapılırken saha henüz çimlenmemişti.

O dönemde stat için en ideal yer mevcut olan yerdi. Ancak şehir geliştiği için stat şehre yük olmaya başladı. Bunu Van sporun 1. Ligde top koşturduğunda şehir trafiğini ne kadar olumsuz yönde etkilediğini görmüştük, kaldı ki şehir daha da gelişti.

Mevcut stat şehrin fiziki yapısını tıkadığı gibi yaşadığımız deprem nedeniyle oldukça büyük hasar gördü. Aradan geçen bunca zamana rağmen stadın bu halinin böyle kalması devam etmesi kimse kusura bakmasın hem bürokrasinin hem de siyasilerin yüz karalarından başka bir şey değildir.

Bu kente üç-dört yılda bir üst düzey bürokrasi değişimi olur, siyasal iktidarın 14 yıllık sürecinde iktidar partisine verilen desteğe rağmen bu alanda hiçbir ilerleme yapılmamış olması siyasi iktidarın yereldeki temsilcilerine bu ayıp yeter. Bu ayıp spor kulübünün yerel yönetim denetiminde olduğunu savunanları haklı çıkarmaz kaldı ki, stat yapılan birçok ilin spor takımları o ilin yerel yönetimlerinin yönetiminde olduğu bilinen bir gerçektir.

Son dönemlerde iktidar vekillerince ilimize verilen stat sözü maalesef yerine getirilmedi, yerine getirilmediği gibi 30 vilayette yapılan görkemli statlar arasında Van'ın olmaması oldukça hem düşündürücü hem de siyasiler açısından utandırıcıdır.

İlimizin spor yazarlarından Rıdvan Can stat konusundaki ısrarlı mücadelesi tek başına da kalsa azminden ve mücadelesinden bir şey kaybetmeyecek olması takdire şayandır. Stat tartışmaları devam ederken başka bir tartışmayı daha alevlendirdi. Stat yerine mi yapılsın başka bir yere mi?

İlimizin iki spor yazarı Rıdvan Can ve Salih Deniz arasındaki tartışmada Rıdvan stat aynı yere yapılsın, Salih ise şehrin dışına yapılsın görüşündedirler. Burada Salih'in görüşüne katılmakla birlikte ben de diyorum ki yapılsın da nereye yapılırsa yapılsın.

Yerine mi yapılır şehrin başka bir yerine mi yapılır, bunu kent yerleşkesi üzerinde bilgi ve tecrübe sahibi olanlar kent gelişmişliği konusunda öngörüsü olanlar karar versinler diye düşünüyorum. Kişisel düşüncem eğer stat yerine yapılacak olursa bu Van'ı tamamen kalabalıklaştırır ve gelişmesini genişlemesini engeller, ancak başka bir yere yapılması hem şehrin genişlenmesine hem de şehri kalabalıklaşmasının önüne geçilmiş olur.

Spor potansiyel olarak evrenseldir, eğer bir yerde sporun evrenselliğini yerelleştirmeye çalışırsanız, o spor, spor olmaktan çıkar malzeme haline gelir. Mesele spora fiziki bir mabet kazandırmaktan öteye geçmez. Bu mabet zaman olur siyasal çıkarlar uğruna, zaman olur ideolojik hesaplar uğruna, zaman olur sermaye guruplarının iştahlarını kabartan yatırım konumun gelir.

Evet, Van'a stat yapılmalı hem de ivedilikle. Yer nere olursa olsun önemli değil. Vansporun terfi ligi ve yükselme gurubundaki mücadelesinin Van halkı üzerinde oluşturduğu heyecanın yeniden yakalanması için siyasetten uzak tutulması lazım.

Modern görkemli Van'a kambur olmayacak, şehrin estetiğini bozmayacak görünümündeki stat Van'a çok şey kazandıracaktır. Başta sevgili Rıdvan Can ve Salih deniz olmak üzere tüm sporseverlerin beklentileri yerine getirildiği gibi şehre çok şeylerde kazandırmış olacaktır.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.