Van’a İranlı turist akını

Van Valiliği’nden edinilen bilgilere göre, Van’a, 12-20 Mart tarihleri arasında yaklaşık 20 bin İranlı turist giriş yaptı. Son iki - üç günde yaşanan yoğun girişlerin de eklenmesi ile bu rakamın daha da yükseldiğini belirtmek gerekiy

VAN 23.03.2018 12:59:13 0
Van’a İranlı turist akını
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Daha önceleri batı illerine gitmek üzere Van’dan geçen İranlı turistler 2016 yılının ortalarından itibaren Van’da kalmayı tercih etti. Bunun da, Van’da alışveriş merkezlerinin artması, turizme dönük altyapının ve etkinliklerin daha da görünür hale gelmesi ve olayların yaşanmaması gibi durumların tetiklilediğini söylemek mümkün. Şimdiye kadar çeşitli vesilelerle görüş belirten Van’daki sivil toplum örgütü yetkilileri ve turizmciler de, daha çok alışveriş için ülke dışına çıkan İranların bu sayede Van’da kalmayı tercih ettiklerini ifade ediyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 3 yıl önce başlatılan, 4.'sü de bu yıl Van Valiliği himayelerinde gerçekleştirilen Shopping Fest'in de (Alışveriş Festivali) İranlı turistleri kente çekme noktasında önemli bir rol üstlendiği kaydediliyor. Shopping Fest kapsamında kentteki etkinlikler de devam ediyor.

 

SAYI GİDEREK ARTTI
Van’daki şartlar İranlı turistlerin umduğu seviyeye ulaştıkça ve beklentilerini karşıladıkça, kentte kalan İranlıların sayısı da her geçen gün arttı.
2016 yılındaki turist akını 2017 yılında daha da arttı; 2017 yılında yaklaşık 500 bin İranlı sınır kapılarından Van’a giriş yaptı, zaman zaman yer yetersizliği nedeniyle ev kiralayanlar dahi oldu.

 

8 GÜNDE 20 BİN
İranlıların Van’a olan ilgisi 2018 yılında da devam ediyor. Mevsim şartlarına rağmen Ocak ve Şubat aylarında da Van’daki oteller boş kalmadı. Van, İranlı turistlerin ilgisi nedeniyle 2018 yılı turizmine iyi bir giriş yaptı.
Mart ayında ise İran’da uygulanan Nevruz tatili nedeniyle Türkiye’ye açılan sınır kapılarından Van’a büyük bir turist akını gerçekleşti.
Van Valiliğinden edindiğimiz bilgilere göre, sadece 12-20 Mart tarihleri arasında Van’a 20 binin üzerinde İranlı turist girişi gerçekleşti.
İranlıların önümüzdeki günlerde, Nevruz tatilinin yanı sıra konserler için de Van’a akın edecekleri belirtiliyor.  

 

BİR KISMI BATIYA GİDİYOR
Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri de, Van’a giriş yapan tüm İranlıların Van’da kaldığını söylemenin mümkün olmadığını, bazılarının geldiği gün uçakla batı illerine gittiklerini ifade etti.   

 

50 DOLAYINDA OTEL
Turisti cezbeden önemli etkenlerin birini de konaklama oluşturuyor. Van’daki temel sorunlardan biri de otellerin durumu… 
Edindiğimiz bilgilere göre, Van’da, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün “olur” verdiği 17 otel bulunuyor. Diğer oteller ise belediyenin verdiği ruhsatla hizmet veriyor. Bu otellerin de 35 dolayında olduğu tahmin ediliyor. 
Geçtiğimiz hafta bazı otellerle ilgili ortaya atılan “yüksek fiyat” iddialarına dikkat çeken Vanlı turizm firmaları, konaklama hususuna dikkat edilmesi ve bu konularda sorun yaşanmaması gerektiğini söylüyor.
Bu arada Shopping Fest kapsamında etkinlikler de devam ediyor. Van Valiliği himayelerinde, Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı destekleriyle devam eden festivalde, gün içinde belli noktalarda etkinlikler yapılıyor. Festival ile İranlı turistlerin kente gelmesi ve alışveriş yapmaları amaçlanıyor.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi