Van'a 1,5 milyonluk tesis…

'PLANLADIĞIMIZ KAPALI ALANIN 3'TE 1'İNİ TAMAMLADIK'

VAN 11.06.2015 11:17:13 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Üç kuşaktır ata mesleği olana arıcılık balcılık konusunda çaba gösteren Cevher Bal sahibi Halil Tandoğan, Van Organize Sanayi Bölgesi'nde 1,5 milyon maliyetli 'Bal İşleme ve Paketleme Tesisi'ni hizmete açtı. 6 bin metrekarelik arsa üzerine kurulan tesiste, bal aşama aşama işleyip paketledikten sonra, satışa sunacaklarını anlatan Tandoğan, eczane grubuna hitap edecek ürünler çıkaracaklarını, arı sütü, polen, propolis gibi ürünleri piyasaya süreceklerini anlattı.
                     
Bölge: Bişar Ulutaş
Van Organize Sanayi Bölgesi'nin üçüncü etabında hizmete açılan Cevher Bal İşleme ve Paketleme Tesisi, ilin en önemli yatırımlarından biri olarak adını duyurmayı başardı.
Cevher Bal sahibi Halil Tandoğan, üç kuşaktır baba mesleği olan balcılığı devam ettirdiklerini belirterek, 1990 yılında Cevher Bal'ı hizmete açtıklarını söyledi.
Gıda üretim iznini 2005 yılında aldıklarını anlatan Halil Tandoğan, "Bu izni aldıktan sonra 2008 yılında Van Organize Sanayi Bölgesi'nde böyle bir tesis açmak için müracaatımız oldu. 2012 yılında sonuçlandı. Bu yatırım için 4-5 yıl bekledik. 2012 yılında üçüncü etapta 6 bin metrekarelik bu arsayı, hibe olarak tahsis edildi. 2 yıllık tamamlama süresi verildi. Biz iki yıldan az bir sürede tamamladık. Normalde bir yıldır bitmiş halde, ülkenin ekonomik sıkıntılardan dolayı tesisimizi bir geçikmeli açtık. Bu arsa üstüne gördüğünüz bu yapıyı inşa ettik" şeklinde konuştu.
 
"PLANLADIĞIMIZ KAPALI ALANIN 3'TE 1'İNİ TAMAMLADIK"
Söz konusu 515 metrekarelik kapalı alan ile ilgili bilgi veren Halil Tandoğan, "Şimdi biz planlamamızdaki yapının üçte birini yaptık. Biz 515 metrekarelik bu yapıdan sonra, iki ek etap daha yapacağız. Geri kalan bölüm zaten yeşillendirme alanı olacak. Çalışma ofisimiz iki katlı, imalat bölümü ise tek katlı. Burada yönetim kurulu odası, muhasebe, bay-bayan wc, duş bölümleri, toplantı salonu, mutfak bölümü ve en önemlisi de laboratuar bölümü. Bildiğiniz gibi Tarım Bakanlığı'nın sürekli denetimleri var. Bizim birçok ürünümüz şu an piyasada. O yüzden sağlıklı bir ürün üretmemiz için bu laboratuar şart. Yine sorumlu müdür dediğimiz gıda mühendisi bulunmakta.Aldığımız ürünleri ön bir analizden geçireceğiz. Sağlıklı olup olmadığını öğreneceğiz, işlemeden önce tüm kontrollerden geçecek" dedi.
İmalat bölümü ile ilgili bilgi veren Tandoğan, "İmalat bölümü kendi içinde üç-beş bölüme ayrılıyor. Hammaddenin geldiği yer, bekletildiği yer, ondan sonra makinalardan geçmesi ve paketlenmesine kadar ayrı bölümler olacak. En son ise satışa hazır hale gelen ürünlerin bulunduğu alan olacak" diye konuştu.
 
"VAN OSB, 10 YILLIK SÜRE ZARFINDA ÇOK GELİŞTİ"
Ülkenin son 10 yılda her alanda gelişme kat ettiğini, Van'ın da bu gelişmelere ayak uydurduğunu anlatarak, "Van OSB son 10 yılda çok büyüdü. Yeni etaplar hizmete girdi. Mermer fabrikalarından tutun da beton santrallerine, gıda fabrikalarına kadar birçok yeni tesis hizmete açıldı. OSB'nin girişinden bizim tesislere kadar 3,5 kilometrelik bir mesafe var. Bizim tesisten OSB'nin sonuna kadar da 3,5-4 kilometre uzaklığa kadar başka tesisler var. Biz, insanlara diyoruz ki yürüyerek OSB'yi bitiremezsiniz. Bu çok önemli. Organizede olunca insan kendini sorumluluk altında hissediyor. Öyle bir hal oldu ki bu tesisi açmak bizim için bir sorumluluk oldu" dedi.
Vanlı işadamlarının Batı'dan yatırım beklemek yerine, kendi memleketine yatırım yapması gerektiğini dile getiren Tandoğan, "Van'da çok iyi beyinler var. Bir dönemler sürekli Batı'dan yatırımlar bekledik. Bu durum, bizleri de soğutuyordu. Sonraki süreçte ise, ilimizde bir-kaç tesisin açılması ile birlikte bizim işadamlarımız özgüven kazandı. Umarım bunun devamı gelir" diye konuştu.
 
"MARKAMIZ VAN'IN TANITIMINA DA YOL AÇIYOR"
Paramızı emlak veya otel işine yatırma yerine, büyük bir riske girerek böyle bir tesisi hizmete açtıklarını anlatan Halil Tandoğan, "Biz paramızı hafif ve yorulmadan yapılabilecek bir işe yatırabilirdik. Örneğin bir-iki arsa alıp, bekleyip çok iyi fiyata satarak para kazanabilirdik. Ama memleket sevdası yatırım ile olur. Bu faydalı ve sosyal sorumluluğu olan bir iştir. Bir ürünümüzü bir markette satılırken veya bir müşteri sepetinde görünce, inanın çok mutlu oluyoruz" dedi.
Tesisin görünmeyen giderlerle birlikte 1,5 milyon TL'ye mal olduğunu anlatan Tandoğan, "Bu tesis için her ne kadar arsaya para vermesek de, inanın bize büyük külfetler çıktı. Toprak hafriyatı istinat duvarlarını bile büyük meblağlarla kaldırıldı. Yapımız hala tam manasıyla bitmedi. Her gün yeni giderler çıkıyor. Ama buna rağmen pişman değiliz. Çünkü insanlara kaliteli balı uygun fiyata satmak bizi mutlu ediyor. Üretici ile tüketici arasında arabuluculuk yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Van'dan dışarıya güzel ambalajlarla özellikle hediye paketi olarak bal gönderildiğini dile getiren Tandoğan, "Güzel ambalajlı ve lezzetli bal bu memleketin de tanıtımına olanak sağlıyor. Biz yerli firma olduğumuz için üreticiye de şans doğuyor. Çünkü üreticinin elinde mal kalmıyor. Hem de çok leziz bir bal yenilmiş oluyor. Doğanın ve tarımın en iyi şekilde değerlendirilmesi için bu tesisin önemi büyük. Arıcılık konusu da tarımın en önemli öğelerinden biridir. Arıcı daha önce ürünü İstanbul'a satıyordu. İstanbul'da işlenen o ürün, daha pahalıya, nakliye bedeli de eklenerek yine buradaki tüketiciye satılıyordu. Şimdi ise tüm bu olaylar sona erdi. Bu tesisle birlikte, artık bizim burada işlenen ve paketlenen kaliteli bal, ucuz fiyata satılacak. Ayrıca sadece balla kalmayacağız, eczane grubuna hitap edecek ürünler çıkaracağız. Arı sütü, polen, propolis gibi ürünleri piyasaya süreceğiz" şeklinde konuştu.