VAN VE ERCİŞ'TE ANMA TÖRENLERİ YAPILDI

Büyük yıkımın meydana geldiği Erciş İlçesi ile Van kent merkezinde deprem anı olan 13.41'de çeşitli anma törenleri yapılıp saygı duruşunda bulunuldu.

VAN 24.10.2014 09:34:20 0
VAN VE ERCİŞ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Erciş İlçesi'nde Kaymakamlık ve Belediye iki ayrı anma töreni yaptı. Kaymakam M. Şirin Yaşar ve bazı kurum amirleri, Bayazıt Mahallesi'nde bulunan Seyit Muhammet Mezarlığı'na gelerek burada anma törenine katıldı. Bazı aileler depremde hayatını kaybeden yakınları için mezarlıkta Kuran okuyup dua ederken, Kaymakam Yaşar ve beraberindekiler ise enkazdaki fotoğrafının çekilmesi ardından kaldırıldığı hastanede aynı gün hayatını kaybeden ve Van depreminin sembolü haline gelen 12 yaşındaki Ercişli Yunus Geray'ın mezarı başına gelerek karanfil bıraktı. Kaymakam Yaşar, mezarlığa gelen ailelerde tek tek görüşerek acılarını paylaştıklarını, hayatını kaybeden öğretmenlere ve vatandaşlara rahmet dilediklerini söyledi.

BAŞKAN KESKİN: ERCİŞ ENKAZ GÖRÜNÜMDEN KURTARILMALI

Belediye ise anma törenini Van Yolu Caddesi üzerinde bulunan Van Yolu Camisinde yaptı. DBP'li Belediye Başkanı Diba Keskin, camide verilen mevlit programına katıldıktan sonra, Seyit Muhammet Mezarlığı'na gelerek burada hayatını kaybedenler için beraberindekilerle birlikte dua okudu. Belediye Başkanı Keskin, ilçenin şu anki durumu ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüme dikkat çeken Başkan Keskin, "Erciş Büyük bir felaket yaşadı. Bu felaket sonrasında yüzlerce insanımız hayatını kaybetti ve binlerce insanımızda yaralandı. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen bugün Erciş'te halkımız halen enkazlarda yaşıyor ve deprem psikolojisini üzerlerinden atamamıştır. Düşünün 3 yıl geçti, dördüncü yıla girdik. Devlet elini ilçemize uzatmamıştır. Şehrimiz halen enkaz halindedir. Kentsel dönüşüm dediler, ama ortada hiç bir şey yok. Bir an önce devletin Erciş halkının depremi unutması ve enkaz bir görünümden kurtarılması için Kentsel dönüşümü yapmasını bekliyoruz" dedi.

SAYGI DURUSUŞUNDA BULUNULDU

Van Valiliği, yaptığı anma programında, depremde hayatını kaybedenleri mezarı başında andı. Anma programına, Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, AFAD Müdürü Cafer Giyik ve bazı kurum amirleri katıldı. Anma programına katılanlar hayatını kaybedenlerin mezarı başında dua etti. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Başkan Yardımcıları ve İnşaat Mühendisleri Odası da anma törenini, 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan deprem anıtı önünde yaptı. Burada 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından da basın açıklaması yapıldı. TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, 2011 yılında yaşanan depremde 644 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, hayatını kaybedenlerin acılarını depremin 3. yılında da paylaştıklarını söyledi.

VALİ DOĞAN'DAN YAZILI MESAJ

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise depremin 3'üncü yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu. Vali Doğan, depremin ilk anlarından itibaren devletin, hükümetin, STK'ların, 77 milyonun, dost ve komşu ülke halklarının Van'a el uzattığını belirterek şu açıklamada bulundu:

‘GÖNÜL BAĞIMIZ SAĞLAM’

"Yapılan yardımlar, kısa sürede toparlanmamızı sağlamıştır. Bu sayede Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yetkililerine göre Van depremi, dünyada en hızlı ve en etkin şekilde müdahale edilen deprem olmuştur. El birliği, güç birliği ve gönül birliğiyle eğitimden sağlığa, kentleşmeden, turizme kadarki hemen tüm başlıklarda önemli gelişmeler kaydettik. Böylelikle depremin üçüncü yıldönümünü yaşadığımız bu günlerde Ülkemize, hemşerilerimize ve emek veren 77 milyon insanımıza layık bir yaşam merkezi kurmak için çalışıyoruz. Fay hatlarımızı kırmasına rağmen, gönül bağlarımızın ne kadar sağlam olduğunu bir kez daha gösteren bu depremlerdeki başarı; ülke ve millet olarak hepimizindir. Bu vesileyle, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, milletimizin bir daha böyle bir acıyı yaşamamasını temenni ediyorum."


Orhan AŞAN - Şehrivan