Van Urartu Müzesi: Dışarıdaki tarih içeriye taşındı

Van Kalesi yanında inşa edilen Urartu Müzesi’nde farklı bir teknik uygulanarak, Van ve yöresinde 3 bin yıl önce yaşanan olaylar, savaşlar, dönemin kültür sanat anlayışı ve yaşam şekli hem elde edilen bulgularla, hem de işlenen malzemel

VAN 12.02.2018 10:07:59 0
Van Urartu Müzesi: Dışarıdaki tarih içeriye taşındı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

2011 yılında meydana gelen depremden dolayı kullanılamaz hale gelen Van Müzesi’nin yerine 2012 yılında Van Kalesi yanında yeni bir müzenin temeli atıldı.
Yapısal olarak eksiklerin büyük oranda tamamlandığı Van Urartu Müzesi’nde, eserlerin tasnifi ve tarihi mekanların canlandırma işlemleri sürüyor.
Bu yöndeki çalışmaların büyük bir bölümünün tamamlandığı öğrenildi.

 

TEŞHİR KABİNLERİ HAZIR
Edinilen bilgilere göre, binanın bazı eksikleri için İstanbul’dan gelen bir uzman ekip çalışmalarını sürdürürken, salonlarda yer alması gereken teşhir kabinleri de hazır hale getirildi.  
Eserlerin tamamı tasnif edildikten sonra bu kabinlere yerleştirilecek, dolayısıyla müze ziyarete hazır hale gelecek.

 

KONU ANLATIMLI DÜZENLEME
Müzede, daha önceki klasik eser sergisi yaklaşımından farklı olarak, konu anlatım eksenli daha çağdaş bir sunum tekniği benimseniyor. 
Eserler, sergi kabinlerinde rastgele dizilmeyecek, her konu ile ilgili eserler ayrı bir kabinde bir araya getirilecek, böylece ziyaretçi, o kabinde bulunan eserlerden yola çıkarak adeta bir tarihi hikaye ile karşı karşıya gelecek.
Yapılan yeni düzenleme ile ziyaretçiler, Van ve yöresindeki 3 bin yıllık bir tarihi dönemi, Urartu, Asur ve Osmanlı uygarlıkları, tanrı Haldi hikayesini, padişahları, Şahmaran hikayesini, dönemlerin savaşlarını, savaş araçlarını, kültür sanat yapısını, kimsenin yardımı olmadan, düzenli bir sıralama ile kabinlerde yer alan eserlerden öğrenmiş olacak.

 

CANLANAN TARİH
Müzedeki yeni eser sergi tekniğinin yanı sıra, bir de tarihi mekanlarla ilgili de farklı bir çalışma yürütülüyor.
Taş, çamur gibi malzemeler kullanılarak elle yapılan eserlerle müzede adeta tarih canlandırılıyor. Örneğin müzedeki salonlarda Şamran Kanalı, eski çağlara ait evler, eski mezar örnekleri, çivi yazısı işlenen kale, taş merdivenler, Saray ilçesindeki Yeşilalıç kalesinin bir benzeri gibi tarihi mekanlar taş, çamur, ağaç ve kamış gibi malzemeler kullanılarak canlandırılıyor. 
Müzeyi ziyaret edenler, tarihi hikayelerin yanı sıra bir de, 3 bin yıllık bir dönemin canlandırılmış haliyle karşı karşıya gelecekler.

 

MÜZENİN BİR BAŞKA İŞLEVİ
Yeni müze, sadece tarihi eserlerin sergilenmesi ve tarihin tanıtımı işlevini görmeyecek, müze binası aynı zamanda kültürel amaçlı da kullanılacak.  
Edinilen bilgilere göre, müze bünyesinde çocuk şenlikleri, atölye çalışmaları, drama gösterileri, seminerler, konferanslar, geçici sergiler, toplantılar, konserler ve kültürel amaçlı geziler de tertiplenecek. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi