Van turizmine katkı için: Kıyı turizmi!

Van’da, turizm alanında cazibe oluşturan önemli faktörlerden biri olan Van gölü sahillerinin yeterince değerlendirilmesi durumunda, ciddi bir iç ve dış turizme kapı aralanacağı belirtiliyor. TURİZM Haberi

VAN 11.07.2018 11:16:19 0
Van turizmine katkı için: Kıyı turizmi!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Tarihi ve doğal dokusu nedeniyle doğa ve inanç turizmine elverişli olan Van’da, turizm için bir diğer avantajı da Van gölü sahilleri oluşturuyor.

Bazı noktalara ulaşımın denizden sağlanabildiği Van gölünde, önemli ölçüde ziyarete açık dinlence alanlarının bulunması dikkat çekiyor. Karadan ulaşımın olmadığı, sadece teknelerle ulaşılabilen el değmemiş bir çok koyu içinde barındıran Van Gölü, turizm için adeta altın değerinde.  Turizmciler, söz konusu koylara turizm acente sahiplerinin, gazetecilerin davet edilerek tanıtılması gerektiğini, buralara düzenlenecek olan seferlerle özellikle de iç turizmde sıçrama yapılabileceği görüşünde.

 

 

İNANÇ TURİZMİ

Son yıllarda durgunluk gösterse de, geçtiğimiz süre içinde Van’da, büyük oranda bir inanç turizmi gerçekleşti.

Asur, Urartu ve Med dönemlerine ait 3 bin yıllık tarihi değerlerin yanı sıra 630 yıllık Osmanlı dönemine ait eserlerin de olduğu Van’da bulunan başta Akdamar Kilisesi ve diğer kiliseler ile camiler, türbe ve mezarlıklar ciddi bir iç ve dış ziyaretçi akınına uğradı. 

 

 

Bu süre içinde kentte, 40 dolayındaki işyerinde ciddi bir gümüş ticareti ve işlemeciliğinin de yapılabildiği belirtiliyor.  
İnanç turizminin gümüş ve farklı süsleme sanatının gelişmesine de yol açtığı ifade edilen Van kent merkezinde, şu anda sadece 2-3 tane gümüş işi yapan iş yerinin kaldığına dikkat çekiliyor.

 

 

DOĞA TURİZMİ

Yine geçmiş dönemlerde, Van’da, doğa turizmi de önemli bir yer tuttu. 

Van Kalesi, Hoşap Kalesi gibi tarihi önemi olan kaleler ile höyükler, Şahmaran Kanalı, Kırkdeğirmen bölgesi, Muradiye Şelalesi, Çatak’taki Kanispi mıntıkası gibi doğal güzellikler ile ulaşımı kolay olan yaylalara yapılan turizm gezileri basında da sıkça yer aldı. 

Yine bu dönemde, kentte, gelişen turizm rehberciliğinin yanı sıra kilimcilik, el ürünü hediyelik eşya üretiminin de önemli ölçüde gelişme gösterdiği belirtiliyor.

 

 

KIYI TURİZMİ

Van’da, turizm alanında değerlendirilmesi gereken bir diğer avantajın da Van gölü kıyıları olduğu ifade ediliyor. 

Ancak şimdiye kadar sahillerin yeterince değerlendirilmediği belirtiliyor. 
Bir süre önce Van gölünün Gevaş sahillerine tekne turu düzenleyen Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, kıyıların turizm alanında yeterince değerlendirilmemesinden yakınmış, karadan ulaşımın zor olduğu kıyılara mutlaka denizden seri bir ulaşımın sağlanabilmesinin yollarını bulmaları gerektiğini ifade etmişti.

 

 

Kıyıların hem temiz, hem de uzun süre kalınabilecek özellikte olduğuna dikkat çeken Hakan, “Mesela İranlılar gelse kolay kolay Van’dan ayrılmak istemeyecekler. Buraya gelen bir daha geri gitmek istemeyebilir, buralar o kadar nezih ve huzur veren yerler. Ama bunu keşfetmemiz gerekiyor, anlatmamız, tanıtmamız, bir de imkân yaratmamız gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Van’da vatandaşlar, turizmciler ve sivil toplum kuruluşları da, turizmin gelişmesi için Van gölü sahillerinin mutlaka iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.  

 


Özel Haber: Adil HARMANI
 Van turizmine katkı için: Kıyı turizmi!

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi