Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin:

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, meslek grubu olarak artık bundan böyle kayıt tutmak yerine denetleyici bir rol üstleneceklerini söyledi.

VAN 22.10.2018 10:42:46 0
Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin:
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, bir süre önce İstanbul’da yapılan iki etkinlikten biri olan “Türkiye Muhasebe Kongresi”ne katılarak divanda yer aldı ve aynı zamanda, ekonomide yaşanan günlük gelişmelerle ve meslek grubunda ortaya çıkan sorunlarla ilgili bir de konuşma yaptı. 
Şahin, İstanbul’da gerçekleştirilen iki toplantının yanı sıra, meslekteki sıkıntıları ve ekonomiyi değerlendirdi.

 

DÜNYA VE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI
İstanbul’daki ilk etkinliğe ilişkin bilgi veren Şahin, şunları söyledi: 
“Oda olarak bu ay içerisinde birkaç etkinliğimiz oldu. Önce İstanbul’da ‘Akdeniz Ülkeleri Muhasebe Konferansı’ yaptık. Buradaki amaç şuydu; Akdeniz ülkelerindeki muhasebe örgütlerinin bir araya gelmesi, dünyadaki muhasebe ile Türkiye’deki muhasebenin bir karşılaştırmasının yapılmasıydı. Bunu yaptık. Dünya da çok farklı yapmıyor, muhasebe bir işletmenin temel kaynağıdır. Yani o verileri derleyip toplayıp, ilgili kamu otoritelerine, üçüncü şahıslara finansal tabloları ile sunan bir sistemdir. Bu anlamda tabi Türkiye ile Akdeniz ülkeleri, Avrupa Birliği ülkeleri olsun, başka ülkeler olsun, birlikte bir değerlendirme yaptık. Biz bu işin neresindeyiz diye bir konferans düzenledik.”

 

“DEĞİŞMEK ZORUNDAYIZ”

İkinci etkinliğin ise, dijitalleşmenin önemi ekseninde geliştiğini ve bu konuda meslek grubu olarak kendilerini değiştirmek zorunda olduklarının aciliyetini gördüklerini ifade eden Şahin, şöyle devam etti:
“Daha sonra yine İstanbul’da ‘Türkiye Muhasebe Kongresi’ düzenledik. Dünya dijitalleşme ile ilgili çok hızlı bir yol aldı. Bizim mesleğimiz tabi dijitalleşme ile birlikte nasibini alıyor ister istemez. Dijitalleşme ile birlikte birçok meslek kaybolmakla yüz yüze kalıyor, biz de bu işin neresindeyiz diye sorguladık bakıyoruz ki dijitalleşme bizim de mesleğimizin bir kısmını alıp götürüyor, özellikle kayıt tutma anlamında… Daha önce biz bu kayıtları elle tutuyorduk, dijitalleşme ile birlikte şimdi otomatik makineler bu işi yapmaya başladı. Bizim meslek nereye gidiyor diye tartıştığımızda, bizim mesleğimiz daha çok denetime doğru kayıyor. Denetim… İşte firmaların denetimini yapmak, danışmanlık yapmak üzere böyle bir yol alıyor. Bu konuda kendimizi değiştirmeyi düşünüyoruz, oda olarak, mali müşavirler olarak, partnerler olarak; teknolojiyi öğrenmeye çalışıyoruz, bir de Türkiye’deki gelir idaresi sistemi bilgileri paylaşıyor. Ne yapıyor, mesela eskiden gelen bütün kayıtları elle giriyorduk, şimdi defter beyan sistemi var. Gelir İdaresi’nin sistemine girip yapmaya çalışıyoruz. E-defter, e-fatura, e-irsaliye; artık her şey “e”leşti. Mali müşavirler de bu konuda kendilerini eğiterek, dönüştürerek bu “e” işlemleri doğru bir şekilde hizmet açısından öğrenmek zorundalar. Bunun eğitimlerini yapıyoruz. Orada 2000’e yakın muhasebeci ve mali müşavir katılmıştı, Türkiye’den ve dünyadan da katılmıştı. Dünya bu işi nasıl yapıyor, biz nasıl yapıyoruz, karşılaştırdık, sunumlarla konferansımızı bitirdik.”

 

“KAYITÇI DEĞİL DENETİMCİYİZ ARTIK” 
Meslek grubu olarak artık kayıt tutmak yerine bundan böyle denetim ve danışmanlık görevi üstleneceklerini anlatan Şahin, şöyle dedi:
“Burada çıkan sonuç şu; demek ki biz artık meslektaş olarak, muhasebeci ve mali müşavirler olarak, kayıttan çok, denetim ve danışmanlık görevini yapacağız. Niye denetim? Şu bir gerçek ki denetimin olduğu her yerde sistem daha iyi oturur. Mesela Amerika’da ‘Enwor’ diye bir vaka var, deneticiler de yanlış yapmıştı, yanlış yapılan bir yerde istikrarsızlık oluyor. İşte denetim dışı kalan firmalar istedikleri şekilde her türlü hileye başvuruyorlar. Ama denetimin olduğu birçok ülkede, bu tür şirketler, özelikle kamu ve özel sektör şirketleri, üçüncü şahıslara karşı daha dürüst davranmaya çalışıyorlar.”

 

"BÜTÜN KURUMLARI DENETLEMEYE TALİBİZ"
Türkiye’deki tüm kurumları denetlemeye hazır olduklarını ve denetim dışı kalan şirketlerin de denetim kapsamına alınması gerektiğini söyleyen Şahin, şunları aktardı:
“Bizim de mali müşavirler olarak arzumuz şu; ülkedeki bütün şirketlerin denetim kapsamına alınması gerekir. Bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor. Denetim olunca, insanların yanlış yapma şansları da azalıyor. İşte kamuda neden hatalar oluşuyor, duyuyoruz mesela, şu hata oldu, bu hata oldu diye, nedeni şu, denetlenmediği için. Biz de meslek camiası olarak Türkiye’deki bütün denetim sektörüne hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. Diyoruz ki camia olarak, TÜRMOB olarak, biz ülkemizin bütün kurumlarını denetlemeye talibiz. Dolayısıyla özelde Van’da, genelde Türkiye’de, denetim tam oturtulursa, birçok firma, kuruluş, kamu kurumları işlerini daha doğru yapacaklar diye düşünüyoruz. Bu konuda ciddi çalışmalarımız var.”
Yeterli denetimin yapılmamasının ekonomiye de etkisinin olduğunu dile getiren Şahin, son olarak şunları söyledi; 
"Yine tabi Türkiye’nin içinde bulunduğu bu son ekonomik yapı ister istemez hepimizi etkiliyor. Yani sadece firmaları değil, tüketicileri de etkiliyor. Bağlantılı olan bütün yaşamı etkiliyor. Belki de bunun bir sebebi de denetimsizliktir. Bu nedenle denetim tam anlamıyla yapılırsa ülkede, inanıyorum birçok firma, kuruluş, kurum kendi özüne dönecek.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi