“VAN SİVİL DAYANIŞMA İNİSİYATİFİ, “

Bölgenin dokusuyla uyuşmayan vitrinlik adaylardan uzak durulmalıdır.

VAN 28.03.2015 12:22:47 0
“VAN SİVİL DAYANIŞMA İNİSİYATİFİ, “
Tarih: 01.01.0001 00:00
 VAN SİVİL DAYANIŞMA İNİSİYATİFİNDEN "SİYASİLERE ROLLER!"

Sivil toplum kuruluşlarını içinden çıktıkları toplumun konuşan dilleri olarak görürüm!.

Siyasal oluşumların aksine gönül işbirliği sonucunda oluşan bu yapılar toplum adına verilecek kararlarda sadece toplumun genel maslahatını gözetecek kararları verirler.

Bunların siyasal oluşumdan olmaz bir beklentileri, halkın sorunlarının giderilmesinden başka. İktidara muhalefet yapabilecek en geniş tabana sahip olan hiç şüphesiz sivil oluşumlardır.

Bunların sorun ve çözümünü belirlemede toplumun en alt kademesindeki insanların hallerini, düşüncelerini merkeze ulaştırmada iktidar etmekte olan siyasi partilerin dikkate almaları hem kendileri hem de toplum açısından çok önemlidir.

Çünkü geniş halk kitlesini temsil eden bu kurumlar(hangi kesimden olursa olsun) halkın nabzını iyi okudukları için sandıklara yansıma boyutunu da çok iyi bilmektedirler.

İşte bu rolleri sadece toplumsal maslahat, sadece insan merkezli düşünen sivil kurumların ilimizde böylesi bir konuda ciddi, ciddi olduğu kadar da önemli bir konuya parmak basmaları, rol almaları(veya siyasal erkin rol vermesi) çok önemli bir gelişmedir.

Bir araya gelen STK'lardan bazılarının yayınlamış oldukları ortak bildiriye baktığımda gerçekten de toplum adına önemli çağrıları ihata ettiğini tolum adına siyaset yapacak olanlara taşımaları gereken rollerin ne olması gerektiğini gördüm: "SİYASİ ÇIKAR PEŞİNDE OLANLAR ADAY YAPILMAMALI" başlığıyla değindikleri başlıklar şunlardır.

"VAN SİVİL DAYANIŞMA İNİSİYATİFİ, "

"Aday, şehrin iç dinamiklerini bilen ve onlara sahip çıkan vizyonda olmalıdır.

Adaylar, toplumsal dokuyla uyumlu olmalıdır.

Bölgenin dokusuyla uyuşmayan vitrinlik adaylardan uzak durulmalıdır.

Aday, belirlenirken sadece eğitim ve sosyal düzeyleri dikkate alınmamalı, halkla bütünleşecek ve itici bulunmayacak vasıflarda olmalarına dikkat edilmelidir.

Aday, kamusal alanda ehliyete, liyakate ve adaletle muameleye önem vermeli; adam kayırma, iş takipçiliği ve tarafgirlik yapmamalıdır.

Aday, sorunların çözümünde resmi kurumlar ile ayırt etmeden tüm sivil toplum kurumlarını bir araya getirebilecek ortak akıl oluşturabilecek, eleştirilere ve yeni fikirlere açık, şehrin çıkarlarını ön planda tutacak yapıda olmalıdır.

Toplumun kanayan yarası haline gelen ve her şeyin başı olan eğitim ve gençlik konusunda kamu kurumları ve yerel değerleri harekete geçirecek öngörüye sahibi olmalıdır.

İlimizin sanayi, istihdam, sınır ticareti ve ihracatına ivme kazandıracak, nüfusu ile orantılı bir ticaret hacmine yükseltecek birikimli ve idealist bir aday olmalıdır.

İlimizin gelişmesinde en önemli başlıklardan biri olan tarım ve hayvancılık ile turizm sektörlerinin yaygınlaştırılması ve bölge ekonomisine kazandıracak projeler üretebilen bir aday olmalıdır.

İlimizin uzun yıllar biriken problemlerinin çözümü için bakanlar kurulunda görev alabilecek nitelikte adayların seçilmesi gereklidir."

Sivil bakışla ortaya çıkan bu tabloya bakıldığında memleketimizi, gençliğimiz başta olmak üzere insanlarımızı rahatlatabilecek önemli roller, bu kararların toplum adına dile getirilmesi elbette ki yeterli değil, siyasilerce yerine getirilmedikten sonra bunun hiçbir anlam ve önemi olmayacaktır.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.