Van Sağlık Müdürlüğü’nden kene uyarısı…

Van İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi çalışanları, ilkbaharın gelişi ile birlikte pikniğe veya parka çıkan vatandaşları kenelere karşı uyardı.

VAN 24.05.2016 12:15:21 0
Van Sağlık Müdürlüğü’nden kene uyarısı…
Tarih: 01.01.0001 00:00
   Havaların ısınması ve dinlenmek için yeşil alanların tercih edilmesi ile birlikte yetkililer, kenelere karşı korunma yöntemlerini vatandaşlara Kürtçe ve Türkçe broşürler üzerinde anlatıyor. Kene tarafından ısırılan kişilerin bu ısırığı haftalar sonrasında hissedebildiği ve geç müdahalenin tehlikeli sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiliyor.

   Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), ilk olarak hastalığın ismini aldığı Kırım Kongo'da görülen, virüs denilen mikropların sebep olduğu ölümcül seyredebilen bir hastalık.

   Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksek.

    Dr. Bengü Araz, kenelerden geçen hastalık konusunda piknik ve mesire alanlarında tatillerini yapacak vatandaşları uyarıda bulundu.

   Dr. Bengü Araz, Sağlık İl Müdürlüğünce bastırdıkları broşürleri vatandaşlara dağıtarak Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü İsmail Öner ve çalışanlarımızla piknik alanlarda bulunan vatandaşlara Kırım - Kongo Kanamalı Ateşi vakasının önemine dikkat çekti.

   Parklara çocukları ile çıkan ailelerin özellikle dikkatli olmaları uyarasında bulunduklarını parklarda veya pikniğe çıkanların eve geldiklerinde kendilerinin ve çocuklarının tüm vücutlarını kontrol etmesi gerektiğini söyledi.

    Dr. Araz, “İnsanlar tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli ve pantolon paçaları çorabın içine konulmalı ve ayrıca Hayvanların üstündeki kenelere çıplak elle dokunulmamalıdır. Veteriner hekime danışılarak hayvanlar keneye karşı uygun şekilde ilaçlanmalı ve böylelikle kenelerin çoğalması engellenmelidir. Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirilmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan hemen çıkarılmalı ve çıkartılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılırken kenenin başı deri içinde kalsa bile hastalık açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılması sağlanmalıdır. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine kolonya gibi herhangi bir madde dökmeyin, ateş ve sigara basmayın. Keneyi çıkardıktan sonra patlatmaya çalışmayın uygun şekilde yok edin. Kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca kendinizi takip edin. Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal belirtilerinden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna müracaat edin” dedi. Bölge Gazetesi Haber Merkezi