Van rekora hazır

1 Haziran tarihinde Guinness rekorunu kırmak için Van'da en az 20 bin kişi aynı anda kahvaltıda buluşacak.

VAN 2.05.2014 15:31:00 0
Van rekora hazır
Tarih: 01.01.0001 00:00
Guinness rekorunu kırmak için, Van’da hazırlıkları tamamlanmak üzere olan rekor ile ilgili kentteki kamu kurum amirleri bir araya geldi.

Bir otelde düzenlenen toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, Van Ticaret Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi kahvaltıda bir araya geldi.

“Van bir marka şehridir”
Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van’ın bir marka şehir olduğunu söyleyerek, “Bu çalışmanın içe ve dışa dönük bir yönü var. Guinness Dünya Rekoru bir markadır. Van’da bir markadır. Birinci hedef bu iki markayı buluşturmaktır. Böylece Van’a ve diğer ilçelerde bir ilki uyandırmaktır. Bunu birçok ülke, birçok grup çeşitli nedenlerle dener ve başarılı olur veya olmaz ama oluşturulan atmosfer ez azından beklentileri karşılaması gerekiyor. Ancak biz başarılı olur veya olmaz seçeneğini önümüze koymadan başarılı olmak için alınması gereken bütün tedbirleri alarak çalışacağız. Çünkü Van’ın böyle bir çalışmaya ihtiyacı var” dedi.

“Van kahvaltısı önemli bir meseledir”
Van geleceğinin turizm konsept içresinde olduğunu belirten Vali Doğan, “Turizm açısından da meseleye baktığımızda Van kahvaltısı önemli bir mesele olarak görünür. Van’ın geleceği içerisinde turizm özel bir konsepti var. Bu anlamda Van’ın böyle katılması Van turizm açısından da önemlidir. Van’ı sadece Türkiye’de yaşan insanların tanıması, bilmesi, ziyaret etmesi yetmez. Biz konuya bu şekilde bakıyoruz, diğer ülkelerden Van’a nasıl ziyaretçi getirebiliriz. Aynı zamanda Van için oluşan olumsuzlukları çeşitli vesilelerle ortadan kaldırılmasının peşindeyiz. Aynı zamanda bölgemizde bir çözüm süreci yaşanıyor. Van’da nasıl bir kardeşlik hukukunun yaşandığını dünyaya göstermek istiyoruz. İnsanların Van’a olan sevdalarını orada görmek istiyoruz. Bu çalışma sonrasında Van’daki kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve Vanlıların kendilerine dair bir ortak nokta bulmalarını arzu ediyoruz. Kurum olarak bu çalışmaya tüm desteğimizi vereceğiz. Birçok kişinin sponsor teklifinde bulunması da bu işin ne kadar gerçekçi olduğunu gösteriyor. Van’ı bir değer olarak görenlere ve bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Bu sofra barış ve kardeşlik duygularını dünyaya ifade eden bir sofra olacak”
Bu sofrada ortak iş, ortak barış kültürü ve demokrasi kültürünü örmenin mesajı verileceğini belirten Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, “Bizler o gün bir sofrada yemek yemenin ve paylaşmanın mesajını tüm dünyaya vereceğiz. Bizler kahvaltıyla başlayan bir gün tarifiyle bu pencereyi açacağız. Bu açıdan Van’da yaşayanlar ve Van sevdalılarını kentimizi dünyaya açacak günde kurulacak bu sofraya davet ediyoruz. Kurulacak bu sofranın Van'ın tanıtımı başta olmak üzere, barış ve kardeşlik duygularını dünyaya ifade eden bir sofra olacaktır. Bu sofranın birlikte başarmanın ve birlikte olmanın sofrası olacaktır” ifadelerini kulandı.

“Bu sofra barış sürecine önemli katkı sunacaktır”
Bu sofranın barış sürecine önemli bir katkı sunacağını ifade eden Çoban, Van'dan dünyaya barış mesajları vereceklerini belirterek, "Bu açıdan bu sofrada ortak iş, ortak barış kültürü ve demokrasi kültürü örmenin mesajı verilecektir. Bizler o gün bir sofrada yemek yemenin ve paylaşmanın mesajını vermiş olacağız. O gün o sofraya katılan her Vanlı ve Van dışından gelen her dostumuz bize katkı sunmuş olacak. Tüm halkımızı ve dostlarımızı o gün aramızda görmek istiyoruz. Diyoruz ki lütfen 7’den 70’e o gün herkes soframıza gelsin ve kentimizin ticaret akışına da bir katkı sunsun. Ev sahipliği yapmak için kentteki herkes görevlidir. O gün orada bulunarak, Van'ımızın dünya markası olduğunu tescilleyelim” ifadelerine yer verdi.

"Van kabuğunu kırdığı zaman dünyaya çok yönlü açılacaktır”
Van Yüzüncü Yılı Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Peyami Battal ise Van kabuğunu kırdığı zaman dünyaya çok yönlü açılacağını belirterek, “Hep şunu konuşuyoruz. Diyoruz ki Van kabuğunu kırdığı anda Dünya’ya çok yönlü açılabilir. Evet, kabuğumuzu biz kahvaltıyla kırıyoruz. Yani güne başlarken bütün dünya ile beraber iyi bir kahvaltı yapacağız ve kabuğumuzu kırıp dünyaya penceremizi açacağız. Bu açıdan çok önemli, çok anlamlı, zira bu bir ilk de olacak. Van’ın Guinness Rekorlar listesinde yerini alacak bununla yetinmeyeceğiz. Tabi kahvaltı ile beraber Van’ın hep konuşmalarımızda söylediğimiz misafirperverliği başta göstereceğiz. Kahvaltımızın marka olduğunu, Van’ın marka olduğunu, Van’da Van için bir durum ortaya konduğu zaman herkesin el ele, omuz omuza barış, huzur, güven içerisinde nasıl bir araya gelip, misafirlerini ağırladığını dünyaya bu birlik mesajını nasıl verdiğini hep birlikte göstereceğiz.” Şeklinde konuştu.

DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, “30 bin kişiye kahvaltı verebilecek organizasyon kabiliyetinin bu ilde, bu şehirde göstermek durumundayız. Bu aslında rekorun kendisinden çok, daha önemli bir husustur” ifadelerini kaydetti.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da, kentler arasında artık bir rekabetin başladığını belirterek, “Dünyada artık kentler arasında bir rekabet oluşmaktadır. Amacımız Van’ı fark yaratan bir şehir olarak göstermektir. Amacımız Van’ı hem iç, hem de dışa tanıtmaktır. Bu anlamda bu toplantımıza katılan herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Daha sonra yapılan kahvaltı ile toplantı sona erdi. (Hacı Yılmaz –İLKHA)