Van, projelerden iyi şekilde faydalandı

‘Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi’nin kapanış toplantısında konuşan Vali İbrahim Taşyapan, söz konusu projelerden Van kentinin en iyi şekilde faydalandığını belirtti.

VAN 22.09.2016 18:55:40 0
Van, projelerden iyi şekilde faydalandı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilerek, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile Van Valiliği’nin yararlanıcı olduğu; ‘Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi’nin tamamlanmasının ardından düzenlenen kapanış toplantısı, Double Tree by Hilton Van Otel’de gerçekleştirildi.


      Proje teknik destek ekibinin hoş geldiniz konuşması sonrasında, katılımcılara projenin tanıtımı için hazırlanan video izletildi.
      Toplantıda konuşan Vali İbrahim Taşyapan, “Bir hayırlı işin sonunda, güzel bir projenin kapanış toplantısındayız. AB projeleri hayatımızın son 15 yılına girmiş olan yeni bir olgu. Bu konuda ülkemizde belli bir birikim oluşmuş vaziyette. Van ili olarak da AB projelerinde en ön sıralarda olan illerden birisiyiz. Böyle kıymetli ve büyük bir projeyi başlatmanın, sonuna gelmenin ve başarılı olarak tamamlamanın hazzını da ayrıca duyuyoruz” dedi.


      AB projelerini hazırlamanın zorluğuna dikkat çeken Vali Taşyapan, “Bu projeleri hazırlamak, kabul ettirmek, yürütmek başlı başına bir olay, bir serüvendir. Hem İngilizce meselesi, hem başka alanlar, hem de birçok ayrıntıyla Avrupa Birliği’nin bürokrasisi, projeleri güçleştirmektedir. Ama çok şükür ki uzmanlarımız, arkadaşlarımızı bu konuda yetkin bir şekilde, kabiliyetlerini geliştirerek çok değerli çalışmalar ortaya koymaktadır. AB projelerinin başlangıcından itibaren Van ili bu projelerden faydalanmayı en iyi bilen, en iyi şekilde yapmaya çalışan, konuyla ilgili büyük destekler alarak başarıyla sonuçlandıran bir ildir” diye konuştu.


      VAN’A GÖÇ EDENLER PROJEDEN FAYDALANDI
‘Yerinden Edinilmişlerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi’nde Van’ın seçilmesinin özellikli olduğunu kaydeden Vali Taşyapan, “Ülkemizde biliyorsunuz yıllardır süregelen iç göçler yaşamaktayız. Van’ımız da son yıllarda hem kendinden batıya göç vermesi, hem civar illerden göç almasıyla büyüyen, gelişen bir şehrimiz. Etrafındaki yerlerden Van’a göç etmiş insanların burada ayaklarının üzerinde durabilmesi, kendilerine topluma kabul ettirebilmesi kendilerine ekonomik ve sosyal bir çevre kurabilmesi önemli bir hadiseydi. Bu proje de tam bunun üstüne gelmesi nedeniyle bizim için önemli bir projeydi” diyerek, projenin Van için büyük kazanım olduğunu ifade etti.


       Kapanış toplantısı yapılan projenin, rakamsal büyüklük olarak da AB’nin ülkemizde uyguladığı önemli sosyal projelerden bir tanesi olduğunu söyleyen Vali Taşyapan sözlerine şöyle devam etti:
“Arkadaşlarımız bunu başarıyla gerçekleştirmiş oldular. Hem doğrudan hibe desteği verilen hem de eğitim bölümü bulunan bir programdı. İnsanların az bir destekle kendilerine güveninin gelmesi, hiç yapamayacaklarını sandıkları işleri yapabilir hale gelmesi, ilerisi için kendilerine hedefler koyabilmesi çok önemli sonuçlardır. Projenin uygulama aşamalarında katılımcıların iş yerlerinin açılışlarını da yaptık. Onların kendi işlerini kurduğunu görmek, yüzlerindeki sevinci görmek, başka yerlerde çalışmayı hayal ederken kendi işlerinin patronu olduklarını görmek ve bu sevinci gözlerinden okumak da harika duygulardı. Bu projeyi hakikaten çok önemsiyorum. Projenin büyük kısmında faydalanıcı olarak kadınlarımız yer alıyor. Hedef kitle sadece kadınlarımız değil ama kadınlarımızın böyle bir işte öncü olmaları, istekli olmaları ve başarılı olmaları da bizi ayrıca mutlu etti. İnşallah erkeklerimize de örnek olur, onlar da kadınlarımızdan aldıkları cesaretle projemizin ileri aşamalarında ya da yeni aşamalarında daha aktif hale gelirler. Toplumumuz bir bütündür. Projenin ilimize verilmesinden sonuçlanıncaya kadar ki süreçte Avrupa Birliği Bakanlığımıza, İçişleri Bakanlığımıza, AB Delegasyonu’na, Merkezi Finans Kurumu’na katkılarından dolayı, Van’da projeyi yürüten tüm ekibe ise emeklerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Projenin ilimize, ülkemize ve insanlarımıza faydalı olmasını diliyorum.”


      PROJE UZUN İKNALAR SONUCU HAYATA GEÇİRİLDİ
      Projenin, ilgili mercileri uzun süreler sonunda ikna edilmesiyle başlayabildiğini bildiren AB Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak ise, AB’nin normal şartlarda desteklemeyeceği bir projede bugünlere kadar gelinebildiğine dikkat çekti.


       Türkiye’de başarıyla uygulanan bu projenin barışın tesis edilmesinden sonra Suriye’de yürütülecek projelere örnek olmasını dileyen Erkoçak, “AB Bakanlığı olarak 2008 yılında, vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının ve kamunun beraber çalışacağı projelerin oluşturulmasını devlet politikası haline getirdik ve kanunlaştırdık. Bu projenin, geciktiren faktörlere rağmen hayırla tamamlandığını düşünüyorum. 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde AB ile ilişkilerimiz stresli bir duruma gelse de bu ve benzeri projeler aracılığıyla yeniden sağlıklı hale gelecektir. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

    AB Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Füsun Çiçekoğlu da başlangıçta zor bir projenin umut verici şekilde ilerlediğini belirterek, “Proje aracılığıyla 67 kadının kendi iş yerini kurması önemli ama sayılardan da önemlisi, kadınların kendine güveni ve projeye olan inancı oldu. Kadınlara doğrudan hibe desteği veren ilk projeydi ve diğer projelere de kapı açacaktır. Projenin nicel hedeflerine ulaşmasıyla kaygılar fazlasıyla giderilmiş oldu ve böylelikle devam niteliğinde projeler gerçekleştirilecektir” dedi.


        Son olarak, Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ali Kılıçer, 2 Ekim 2014’te başladıkları projede zaman zaman sıkıntılar yaşamalarına rağmen, 1 ayda 360 projeyi Ankara’ya gönderebildiklerini ve değerlendirmeler sonucunda başarılı olan 97 proje arasından 67’sinin kendi iş yerlerini kurarak şu anda işletmeci olduğunu söyledi.


      Toplantıya, Vali Taşyapan’ın yanı sıra, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve ‘Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi’ ekibi katıldı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi