Van Peynirciler Çarşısı’nda çalışmalar sürüyor Anahtar teslimi Ekim sonu

Bir süre önce yenileme startı verilen Van Peynirciler Çarşısı’nda çalışmalar sürerken, yüklenici firma yetkilisi Ali Sulmaz, işin Ekim ayı sonunda, birkaç gün sarkma ile ya da öncesinde bitebileceğini söyledi.

VAN 21.09.2018 12:08:42 0
Van Peynirciler Çarşısı’nda çalışmalar sürüyor Anahtar teslimi Ekim sonu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’daki tarihi binalardan biri olan Peynirciler Çarşısı restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tarihi binanın yıpranması ve tahribata uğramasından dolayı Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarında sona doğru geliniyor.

 

“EKİM’DE BİTEBİLİR”
Çalışmalarla ilgili olarak gazetemize bilgi veren yüklenici firma yetkilisi Ali Sulmaz, çalışmaların, Ekim ayının sonunda tamamlanabileceğini belirterek, “Nisan 2018 tarihinde bu işin ihalesini aldık. Ramazan ayının araya girmesiyle esnafı mağdur etmemek için kurum yetkililerinin inisiyatifi ile haziran ayının 22’sinde işe başladık. Şu an çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. 23.10.2018 tarihide işimizin bitiş süresi, fakat ilerleyen zamanlarda ne olur, birkaç gün sarkma veya erken iş biter, onun şuan garantisini veremeyiz.” dedi.

 

YAPILAN ÇALIŞMALAR  
Binada yapılan yenileme çalışmalarına dair de bilgi veren Sulmaz, şunları söyledi:
“İşe başladığımız günden itibaren her hangi bir aksaklık yaşamadan devam ediyoruz. Tamamıyla sakatatçıların olduğu bölgelerde duvarlar, had safhada tahribat görmüş, çünkü tarihi kerpiç duvarlara, tuğla kolonlara verilen ciddi zayiatlar vardı. Bir de genelde su ile temas olduğu için kerpiç duvarlar zarar görmüştü. Kerpiç duvarlar topraktan yapılır, yani toprak ağaç külü, tuz saman karışımı, bu şekildedir. Yani ciddi manada tahribat gördüğü için duvarların hepsi de değişti. Bunun yanında ciddi manada kolon eksikliği vardı. Esnafın alan kazanmak için kendince yaratmaya çalıştığı kesimlerden dolayı bunlar tamamıyla ateş tuğlasından kolonlar, hepsi yenilendi ve kolonların hepsi güçlendirildi. Yan tarafta iki tane depo amacıyla kullanılan çarşımız vardı, köhne alanlardı ama şimdi tamamiyle modern çarşı görünümlü binalar inşa edildi.”

 

“KALİTELİ MALZEME KULLANILDI” 
Yenileme işinde çalışan ekibe ve malzemeye değinen Sulmaz, şöyle devam etti:
“Şuan sahamızda toplamda çalışan personel sayısı 86 kişi, ekiplerimizin tümü ciddi anlamda çok profesyonel ekipler. Bizim bu bölgede genelde çam işi yapılmadığı için Kars, Erzurum, Malatya, Bolu, Artvin veya Balıkesir taraflarından çam temini yapabiliyoruz. Özellikle çatı aksamı için emprenyeli, vakumlu malzeme talep edilmiş, bu konuda uzun vadeli, en azından haşerede ve ıslanmada zarar görmemesi için tamamıyla profesyonel bir düşünce ile bu malzeme talep edilmiş. Bu bahsettiğimiz malzeme ise şu anda Bolu, Adapazarı ve Balıkesir bölgesinde mevcut. Biz bu malzemeyi kendi bölgemizde bulamadığımız için tamamıyla Balıkesir bölgesinden temin ettik. Şu anda çatı aksamının çam ahşabı olduğu gibi Balıkesir Dursunbey’den geliyor.”

 

MALZEME FİYATLARI ARTTI 
Döviz kuru ile birlikte aldıkları malzemede de fiyatların arttığını bunun da kendilerine olumsuz yansıdığını söyleyen Sulmaz, şu ifadeleri kullandı;
“Daha önce 100-110 TL’ye aldığımız sacın tabakası şu anda 170 TL olmuş durumda. 2 bin TL’ye aldığımız metreküp kereste, şimdi 2,500-3000 TL arası. Neden böyle oldu dediğiniz vakit adres olarak doların yükselişi gösteriliyor. Ve maalesef dövizdeki bu yükseliş ister istemez proje bedeline yansıyor.” 

 

“SONA DOĞRU GELİYORUZ”
Çalışmalarda sona doğru geldiklerini de ifade eden Sulmaz, şunları kaydetti:
“Şu anda çatı aksamını yapmaya başladık, çatı aksamı bittikten sonra içeride şap dökümü, fayans döşemesi, dış cephe giydirilmesi, yalı baskı denilen sistem, zemin döşemesi gibi işlerimiz belli aşamalar şeklinde devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda yüklenici firma olarak bu projeyi tam teşekküllü olarak Van’ın hizmetine sunulmak üzere kuruma teslim edeceğiz. Yaklaşık 50 esnaf burada ferah bir şekilde halka hizmet edecek.”
Özel Haber: M. Selim KURT


Van Peynirciler Çarşısı’nda çalışmalar sürüyor Anahtar teslimi Ekim sonu

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: