“Van milli gelir seviyesinde ortak gelir seviyesine halen ulaşmadı“ VİDEO HABER

Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde yapılan ve 2013 yılında kuruluma başlanılan Van Teknokent için tanıtım ve stratejik plan hazırlık çalıştayı yapıldı.

VAN 16.09.2014 17:15:25 0
“Van milli gelir seviyesinde ortak gelir seviyesine halen ulaşmadı“ VİDEO HABER
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da bir otelde düzenlenen tanıtım ve stratejik plan hazırlık çalıştayında önemli bilgiler aktarıldı.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknokent Tanıtım ve Stratejik Plan Hazırlık Çalıştayında konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van’ın milli gelir seviyesinde halen ortak gelir seviyesine ulaşmadığını söyledi.

 

“Türkiye olarak orta gelire sahip bir ülkeyiz”

Vali Doğan, şu anda Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunlar ve gelen tehlikeleri konuşmalarının gerektiğini söyleyerek, “Milli gelir olarak, Türkiye olarak orta gelire sahip bir ülkeyiz. Bu da tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de bir tehlike göstergesidir. Çünkü bu gelir bir standart sağlar, bir konfor sağlar ve bu konfor insanları tembelleştirir. Hal böyle olunca ekonomistler bir arayış içine girerler ve bu anlamda en çokta üniversitelere başvururlar. Eğer ki bir ortak geliri olan ülkenin üniversiteleri üzerlerine düşen görevleri yaparlarsa bu gelir yüksek gelire çıkar. Ancak üniversite üzerine düşen görevi yapmadığı zamanda risk ve sorunlarla karşı karşıya kalmış oluyoruz. Van milli gelir seviyesinde halen ortak gelir seviyesine ulaşmış değil ama bu yolda ilerlemektedir. Bu anlamda bizim üniversiteler ile birlikte davranmamız ve bunu görüşmemiz gerekiyor. Ama bu anlamda üniversiteler ile nasıl iş birliği içerisinde ve ne tür çalışmalar yapmamız gerekiyor, bunun üzerinde durmamız lazım.” dedi.

 

“Teknokentler önemli anahtarlardır”

Yapısal sorunlarının olduğunu belirten Vali Doğan, “Bunlardan birtanesi de, şehirlerimizin ve mekanizmalarımızın yeterli bir şekilde hazırlanmamasıdır. Bunu gidermek için de inşaat sektörüne daha fazla bir yönelme görülmektedir. Bu anlamda modern şehirler haline geliyor. Ama bunun bir de sıkıntısı var. Reel sektöre gitmekte olan kaynakların absorbe edilmesi ve reel sektöre yanaşmamışıdır. İkinci problem ise bizim üretim kapasitemizin kullandığı teknolojik üründür. Türk sanayisi orta alt gelir dediğimiz teknolojiyi kullandığı bir teknolojidir. İlk on’da yer alan ülkeler ileri teknoloji kullanıyorlar. Bu anlamda bizim ihtiyaçlarımız var. Bu yüzden hemen devreye teknokentler giriyorlar. Bu noktada teknokentler önemli anahtarlardır. Dolayısıyla hem ülkenin hem de Van açısından bizlerin Teknokenti iyi bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Bu yüzden bizim bu sıkıntıları bir yerden yakalamamız gerekiyor. Bu yüzden bizler bu toplantıları çok önemli görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Tüm paydaşların bu tür çalışmalarda yer alması gerekmektedir”

Konuşmasının sonunda belediye başkanlarına gönderide bulunan Vali Doğan, “Ancak şunu da belirtmek isterim ki bu tür stratejik planlamalara yüksek katılımın olması gerekmektedir. Böyle bir planlama katılıma gittiğimiz zaman gözlerimiz ilk olarak belediyeleri aramaktadır. Benim de bu toplantıda gözüm ilk olarak gerek büyükşehir belediyesi ve gerekse de diğer belediyeleri aradı. Bu toplantılar ve stratejik çalışmalarda belediyelerin ve diğer kurumların yer alması gerekmektedir. Yani tam olarak tüm paydaşların bu tür çalışmalarda yer alması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

 

“Üniversitemiz bölge açısından önem teşkil ediyor”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Teknokent binasına 1-2 ay sonra kavuşacaklarını belirterek, “Üniversitemiz bölge açısından çok önemli bir şans teşkil ediyor. Şunun için önem teşkil ediyor. Üniversitemizde 750 civarında eğitim görevlisi ve 800 üzerinde diğer eğitimciler ile birlikte bir kurumdur. Bu kurumun sadece kampüse hapis olmamasını ve bu kurumun sizlerle beraber Van’ımıza, bölgemize ve ülkemize açılmasını istiyoruz. Bu anlamda biz üniversite olarak rahatsız edilmek istiyoruz ve bunu da sürekli dile getiriyoruz. Bundan sonra da bunu kurumsallaşmış bir şekilde söyleyeceğiz. Bu bölge kalkınması için gecemizi gündüzümüze katacağız ve bölgemiz için çalışacağız ve bunu beraber başaracağız. Tabi ki bu süreçte değişik sıkıntılar yaşayacağız. Çünkü büyüyen yapılar sıkıntılar yaşarlar. Küçülen kurumlar sıkıntılar yaşamaz. Bu yüzden bu sorunlara hepimiz hazırlıklı olacağız ve hep birlikte bu zorlukları ve sıkıntılar aşacağız. Bizim kurum ve kuruluşlar ile birlikte sadece görüşmelerimizi bu tip toplantılara bırakmayacağız. Bundan sonra daha da hızlanarak gerekli sektörler ile toplantılar yapacağız.” dedi.

 

“Teknokent girişimci ön başvuruları başlamıştır”

Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş YYÜ Teknokent ‘in 250 milyon  TL sermaye ile 25.01.2013 tarihinde ticaret sicil gazetesinde yayımlanarak kurulduğunu hatırlatarak, “YYÜ Teknokent Girişimci ön başvuruları başlamıştır. Şu ana kadar 19 başvuru yapılmıştır. Önümüzdeki günlerde esas başvurular kabul edilecektir. Sınırlı sayıda işliklerimiz olduğundan bütün girişimcilere ve firmalara ön başvuru yapmaları için acele etmeleri gerektiğine inanıyorum. Şuana kadar ön başvuru yapan girişimlerin alanları şunlardır: Medikal, Biyomedikal, Bilişim Teknolojileri, Enformasyon yazılım, Elektrik-Elektronik, kimya, Tıp Teknolojileri ve ileri malzeme gibi alanlardır. İnşallah bu başvurular farklı alanlara yayılarak devam edecektir.” diye konuştu.

 

Teknokentin öneminin günümüzde gittikçe arttığını söyleyen Görentaş, “Günümüzde işletmelerin başarılı olabilmesi için teorik bilgiyi piyasanın ihtiyacı olan pazarda talep görecek. Kendisine rekabet gücü kazandıracak yeni ürün ve hizmetlere dönüştürebilmekten geçer. Bunu sadece teknoloji transferi ile yapmaya çalışan ülkeler uzun vadede başarılı olamayacaklardır. Çünkü ithal edilen teknoloji kısa bir süre sonra yeterliliğini ve geçerliliğini kaybetmektedir. Bu alanda rekabet imkânı sağlayamamaktadır. Küresel rekabetin hüküm sürdüğü uluslararası piyasada söz sahibi olmak isteyen ülkelerin katma değeri yüksek teknolojileri üretebilmeleri gerekmektedir.” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından Erciyes Teknokent Genel Müdürü Öğr. Gör. Bilgin Yazlık, Teknokent’in rolü ve önemine değindi. Fırak Teknokent Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erhan Akın AR-GE ve İnnovasyonu anlattırken, Konya Teknokent Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade ise Teknoloji Transfer Ofisleri ve Konya Teknokent örneği hakkında bilgiler verdi.

 

Gerçekleştirilen toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri Yaşar Emin Demirci, Van TSO Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman’ın yanı sıra birçok kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.

 

Toplantı, Erciyes Teknokent Genel Müdürü Öğr. Gör. Bilgin Yazlık, Fırak Teknokent Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erhan, Konya Teknokent Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade’ye verilen plaket ve öğle yemeğinin ardından stratejik plan hazırlık çalıştayı ile devam etti.