Van İzleme Komisyonu: Gerekirse canlı kalkan oluruz

Van'da 13 STK'nin biraraya gelerek oluşturduğu İzleme Komisyonu'nun üyesi Türkiye Barış Meclisi Van Temsilcisi Yılmaz Berki, geri çekilme esnasında oluşabilecek provokasyonlara karşı çalışma içerisinde olacaklarını belirterek, 'Dıştan

VAN 11.05.2013 14:46:22 0
Van İzleme Komisyonu: Gerekirse canlı kalkan oluruz
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'da 13 STK'nin biraraya gelerek oluşturduğu İzleme Komisyonu'nun üyesi Türkiye Barış Meclisi Van Temsilcisi Yılmaz Berki, geri çekilme esnasında oluşabilecek provokasyonlara karşı çalışma içerisinde olacaklarını belirterek, "Dıştan ve içten gelebilecek provakasyon olma ihtimaline karşı bir alanda değil, ilin bir bütününü ve ilçelerinde incelemelerde buluncağız. Van'ın tüm ilçeleri çalışma alanımız içinde yer alıyor. Alanda uzun süre kalmayı, canlı kalkan olma gibi eylemleri de yapmayı düşünüyoruz. Gelişmelere ve sürece göre adımlarımızı atıyoruz" dedi. 

Sivil Toplum Örgütleri (STÖ), KCK'nin kararının ardından HPG güçlerinin 8 Mayıs'tan itibaren başlayan geri çekilme sürecini oluşturdukları "İzleme Komisyonu" ile takip ediyor. Van'da oluşturulan komisyonda İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, Türkiye Barış Meclisi Van Temsilcisi Yılmaz Berki, KESK Van Şubeler Platformu Sözcüsü Nizamettin Bağlam, TTB Hakkari-Van Tabipler Odası Başkanı Ayfer Horasan, TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, TUYAD-DER Van Şube Başkanı Ahmet Aygün, KURDÎ-DER Van Şube Başkanı İsmail Aşkan, MAZLUM-DER Van Şube yöneticisi Şevval Karakoyun, GÖÇ-DER Van Şube Başkanı Ali Hüngür, HDK Van Üyesi Harun Okay, DİSK Van Şube Yöneticisi Salih İpek, MEYA-DER Van Şube Yöneticisi Ayetullah Okan, Van Barış Anneleri İnisiyatifi Aktivisti Rukiye Aslan, İNSAN-DER Van Şube Başkanı Ömer Deniz, Van Din Adamları Derneği (VADAY-DER) Yöneticisi Muğdat Mirekoğlu yer alıyor. 

'Alanlarda gelişmeleri takip edeceğiz'

13 STK'nin bir araya gelerek oluşturduğu komisyonda yer alan Türkiye Barış Meclisi Van Temsilcisi Yılmaz Berki, komsiyonun çalışmaları hakkında DİHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Berki, provakasyonlara açık hassas bir süreçten geçtiklerini beirterek, "Hassas bir süreçtir. Bu geri çekilmeye gelindikçe birçok zorlu aşamalarda geçildi. Provakasyona açık bir süreçteyiz. Güven üzerinden gelişen bir süreç olmadığı için, bizler Van'daki STK'lar olarak da bu olası provokasyonlara karşı bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon işte, gerillanın çekildiği süreçte, askeri hareketliliği ve korucu alımlarını gözlemleyecek. Bizler, bu aşamada bizlere gelecek olan şikayetlere göre hareket edeceğiz. Bu süreç uzun bir süreçtir, bir iki gün ya da aylık değildir. Zaman zaman alanlara giderek bu olayları, gelişmeleri inceleyip rapor edeceğiz. Bu raporları kamuoyu ve basın ile paylaşacağız. Tabi süreçle bağlantılı çalışma stilimiz de değişebilir" dedi. Çalışmaları kapsamı içerisinde bazı dönemler HPG güçlerinin çekildiği alanlarda ve Van'ın ilçelerinde çalışmalarını yürüteceklerini ifade eden Berki, "Çalışmalarımızı en çok Van sınırları içerisinde yürüteceğiz. Gelişmelere göre, çalışmalarımızda değişiklik yapabiliriz. İlimiz sınırları dışında bir duyum alırsak, bir gelişme yaşanırsa, bizler komisyonumuz olarak da oralarda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Komisyonumuzda sayı olarak çok olduğumuz için iki ekip halinde çalışacağız. Çalışmalarımız süreç ve gelişmeler ile bağlantılı olacaktır" dedi. 

'Gerillaların çekildiği alanlarda canlı kalkan olabiliriz'

HPG güçlerinin çekileceği alanlarda çalışmalarını yürüteceklerini ifade eden Berki, "Komisyondan gelen ve kendi içimizde yaptığımız tartışmalar neticesinde bir alan belirlemedik. Gidip bir alanda beklemeyi de çok uygun bulmuyoruz. Sürecin böyle ilerlemesini istemeyen iç ve dış güçler vardır. Dıştan ve içten gelebilecek provokasyon olma ihtimaline karşı bir alanda değil, ilin bir bütününü ve ilçelerinde incelemelerde bulunacağız. Gerillaların kullandığı bir alana gidip onların geçişini izlemektense, bir alan yerine her alanda olmayı düşünüyoruz. Van'ın tüm ilçeleri çalışma alanımız içinde yer alıyor. Alanda uzun süre kalmayı canlı kalkan olma gibi eylemleri de yapmayı düşünüyoruz. Gelişmelere ve sürece göre adımlarımızı atıyoruz. Bir çok sorun olabilir, sorunlar oluşmadan da süreç ilerleyebilir. İki tarafta dikkatli adım atıyor. Bizlerde bunların çerçevesinde ilerleyeceğiz. Payımıza ne düşüyorsa bizlerde bunu yapacağız" dedi. Alanlara gidip çalışmalara başladıkları dönemlerde basın ile birlikte olacaklarını belirten Berki, "Bizler basın mensuplarını da yanımıza alıp birlikte gelişmeleri takip edeceğiz. Belli dönemlere belirli çalışmalarımızı ve gözlemlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız" şeklinde konuştu.