“Van İŞGEM büyüyor” kapanış toplantısı yapıldı

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın, “Rekabetçi Sektörler Programı” çerçevesinde gerçekleştirilen “Van İŞGEM büyüyor” pro

VAN 15.11.2017 17:17:16 0
“Van İŞGEM büyüyor” kapanış toplantısı yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Edremit’teki bir otelde yapılan toplantıya Van Valisi Murat Zorluoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van OSB Başkanı Mehmet Aslan, bazı STK temsilcileri, bürokratlar, sanayiciler ve İŞGEM çalışanları katıldı.

 

“İŞGEM YENİ BİR İŞ ALANIDIR”
Toplantının ilk açılış konuşmasını Van Sanayici İşadamları Derneği (VANSİAD) Başkanı Mehmet Çaldağ yaptı.  
Projeye dair görüşlerini aktaran Çaldağ, şunları söyledi: “Kurulduğumuz yıldan itibaren önemli seminer ve toplantılar düzenlendi. VANSİAD bölgedeki sıkıntıların çözülmesinde sadece devletten bir şeyler beklemek yerine kendi bölgesinde girişimleri olmuştur. KOSGEB ile VANSİAD ile imzalanan sözleşme ile çalışmalar yürütülmüştür. İŞGEM yeni bir iş alanıdır. Kuruluşumuzdan bu yana 15 projeyi başarıyla tamamladık. VANSİAD olarak kuruluş gayemiz olan ilimizin kalkınması için çabalarımıza sözde değil özde olarak devam edeceğiz.”

 

10 YILLIK PROJE
Daha sonra konuşan İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, projeye dair bilgiler verdi.
Proje süresince yaşanan sıkıntıları da aktaran Gedik, şöyle konuştu:
“Bu proje, 10 yıllık mazisi olan bir proje. Bu projeyi bırakmayı bile düşündük ama hamdolsun sonuca ulaştık. Bu projeyi hazırlarken 2008-2009 yılında yoğun IPA projeleri geldi. 2008 yılının sonunda projeyi sunduk, 2009 da kabul edildi. 2010 yılında sözleşme imzaladık. 2011 yılında deprem yaşadık, bizi aradılar bakanlıktan, ‘eksiklikler var’ dediler. Biz o dönem İŞGEM’i bir tarafa bıraktık, depremle uğraştık, yaralarımızı sarmaya çalıştık. Sanayi Bakanlığı’nın IPA birimi bize destek sağladı. Ankara’ya gittik, derdimizi anlattık. Bakanlık bize destek oldu, bu proje bizim projemizdir dediler ve sahip çıktılar. 2011- 2016 arasında zorlu oldu, bu projenin hayata geçilmesini istemeyenler vardı. Geçmiş dönemdeki belediye buna engel oldu, 3 ay boyunca belediye tarafından bize ruhsat verilmedi. Faydalı bir işti yaptığımız, şahsi değildi. Sonrasında neyse ki ruhsatı zor da olsa alabildik. Bazen kendi kendime soruyorum; biz mi yaptık bu büyük projeyi? Niyetimiz halisti, memlekete hizmet etmek istiyorduk. Hayata geçen 15’inci projemiz bu memleketin derdini kendimize dert ettik. 2016 da başladık 2017 bitirdik. Bu projeyi yazarken İŞGEM’in hizmet kalitesini kurumsallaştırarak arttırmak istiyorduk. Birde malum Van merkez konumda bölgesel gelişmeye müsait. Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş’u da kattık projeye. Maalesef İŞGEM’in yasal alt yapısı yok, sıkıntıları devam ediyor.”

 

700 KİŞİYE İSTİHDAM
Proje kapsamında önemli bir alan oluşturduklarını ve istihdam imkanı yarattıklarını anlatan Gedik, şunları kaydetti:
“Sadece inşaat değil teknik anlamda da destek aldık ve kendimizi geliştirdik. Çıtamızı yükselttik, İŞGEM’e mobilyacı, pimapenci almayacağız dedik. Teknolojiye, yeniliğe yer verdik, yer vereceğiz. Şu ana kadar 28 projeyi kabul ettik, bu projeler de bizim kurallarımıza uyan projeler. Geçen yıl Hakkâri'de yaptığımız eğitim sonucu 18-20 genç Hakkâri Valiliğinden istemiş. Bitlis ve Muş da proje sundu. Aynı anda 60 girişimci ye hizmet veriyoruz. 43 farklı konuda eğitim verdik. Van YYÜ’den faydalanarak güzel eğitimler verdik. İŞGEM yönetimine de katkı verdik. Türkiye için rol model olabilir miyiz diye iddiamız var. Bu projede 70 uzman çalıştı. 700 kişiyi istihdam etmeyi düşünüyoruz. 3 farklı ölçekte işyerlerimiz oldu. 200 kişilik restoran yaptık, 200 kişilik de konferans salonu yaptık. Geçen hafta ilk ihracatımız yola çıktı, bu bizi mutlu etti. Bugüne kadar başa baş noktasındaydık. Kapasitemizi arttırdık, gelirlerimiz ikiye katlandı.”

 

DEPREMZEDELERE DEĞİNDİ
İŞGEM girişimcisi İran vatandaşı Sahram Gaffari de bir konuşma yaptı. Irak ve İran’da depremde yaşamını yitirenlere rahmet okuyan Gaffari, “Öncelikle geçmiş olsun deprem için, şehitlerimizin yeri cennet olsun. Urmiye şehrinden elektronik mühendisiyim. 35 icadım var. 15’inde lisansım var. 20 ülkeye ihracat yaptım. Dört senedir Van İŞGEM ile beraber çalışıyoruz. Bize yardım ettiler. Van’da ‘Defender’ adında bir şirketimiz var. 12 sektörde çalışıyoruz. Yüzde 30 Türkiye’de satılıyor, yüzde 70 dünyada satılıyor. Çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

 

“İŞGEM VAN İÇİN ÖNEMLİDİR”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Van için, istihdam için önemli olan bu programda olmaktan memnuniyet duyuyorum. Van bildiğiniz üzere tarih ve kültür açısından çok önemlidir. Şehirlerde yaşayan insanlar o kültürden etkilenirler. Van, o dokudan etkilenmiştir. Urartu medeniyeti demir madeni üretmiş, bu da sanayinin önemli bir parçasıdır. Ama Van bu geçmişine rağmen sanayi olarak geri kalmış, bu kabul edilemez. Van’ı sanayi kenti yapmak bizim görevimiz ve tarihi bir sorumluluktur. İŞGEM Van ve çevre iller için, Türkiye için çok önemlidir. Birlikte hareket edince neler başarabileceğimizi hep birlikte görüyoruz. Bu proje dünyaya, Türkiye’ye, komşularına hitap edecek. Van turizm, tarım, hayvancılık ve sanayi açısından gelecek vaat ediyor. Bütün paydaş kurumların, halkın, bir araya gelip buna katkı sunması gerekiyor. İŞGEM’in bu misyonu sahiplenmesi çok önemlidir.” 

 

“KAPIKÖY KISA SÜREDE AÇILACAK”
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi de İŞGEM’in çalışmalarından övgüyle söz etti.
Hükümet olarak Van’a ve bölgeye ciddi yatırımlar yaptıklarını anlatan Çiftçi, şöyle konuştu:   
“Bugün burada, ülkemizin en doğusunda, kendi memleketimizde iş adamlarını, bürokratları ağırlamaktan mutluyuz. Van güneşin ve medeniyetin şehridir. Van geçmişten beri üretim merkezidir. İnşallah hayırlı sonuçlar buradan alacağız. Ak Parti hükümetleri iş dünyamızın ve STK’ların yanında olmuştur. Üretim gücünün arttırılması için Cumhurbaşkanımız öncülüğündeki Ak Parti hükümetleri öncü olmuştur. Bu da ülkemizi büyütmüştür. 2002 yılından bu yana 3 katı aşkın bir büyüme söz konusu. Bölgemiz çok ciddi yatırımlar aldı, buraya yatırım yapıldı. Bundan sonraki süreçte yine yatırımlarıyla yine cazibe merkezi olacak. Biz de bakanlık olarak yasal bir ticaretin yapılması için elimizden geleni yapıyoruz. Kapılarımızı yeniliyoruz, bürokrasiyi ortadan kaldırıyoruz. Bakanlık olarak Van ilinde de projeler yapıyoruz. Kısa süre içerisinde Kapıköy’ü açacağız. Türkiye’nin en modern kapısı olacak. Şırnak yolu yapılınca 1,5 milyarlık bir ticaret hacmi olacak.  AB’ye çok ciddi bir katma değer veriyoruz, ama gerekli fonları alamıyoruz. Bugün İŞGEM’in bu projesiyle fonlar çok doğru bir yerde kullanılıyor. Geçmişten bu yana burada bir takım projeler uygulandı ama en güzeli üretim ile ilgili olandır. Bu üretecek, istihdam sağlayacak iş sağlayacak, bu ülkenin ekonomisine katkı verecek. Bir taraftan OSB, Tekstil kent, bir taraftan İŞGEM olması Van için çok önemlidir. İŞGEM’i ziyaret ettik, heyecan ve mutluluk duyduk. Bu projenin sonuçlanması, mutlu son ile sonuçlanması bizi mutlu etti. Gördük ki büyükşehrimizin, valimizin büyük emeği var. STK’ların, üniversitenin ciddi katkıları var bu projede.  Güzel bir vizyon ve hedefler konmuş bu beni ziyadesiyle mutlu etti.”

 

“VAN’DA GÜZEL ŞEYLER OLUYOR”
Proje kapanış toplantısının son konuşmasını Van Valisi Murat Zorluoğlu yaptı.
“Van’da bir süreden beri güzel şeyler oluyor” şeklinde söze başlayan Zorluoğlu, şöyle devam etti:
“Hakikaten bu yaz Van’da sizlerle beraber Van’ı yaşadım, güzel geçti yaz. İnsanlarımız huzur içerisinde, güven içerisinde yaşadılar. Esnafımız daha önceki yıllarda yaşanan olumsuzlukları yaşamadı. İran’dan çok sayıda turist geldi, yerli turist geldi. Huzurlu, mutlu bir yaz geçirdik hep beraber. Bugün burada güzel şeyler dediğim şeylerden biri de İŞGEM’in bu projesini kutlamak için buradayız. İki kez ziyaret ettim, çok özel bir proje gerçekten. İnşallah tam kapasite olarak kısa süre içerisinde hayata geçecek. Mahmut Bey rekabetçi bir yaklaşımla bunu değerlendireceklerini söylediler. Teknoloji ağırlıklı olmasında fayda görüyorum. İŞGEM uygulamaları Türkiye’de birçok yerde var. Buradaki uygulama çok özel. Temelde iki husus var. Birincisi İŞGEM’lerin her ilde farklı yönetim modelleri var. Elazığ’da farklı Van’da farklı, bu zaman zaman sıkıntılar oluşturuyor. Bunu bakana da söyledim. İkinci husus ise İŞGEM ile OSB arasında ölçekte farklılık var. Burada yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var.”

 

ARITMA TESİSİ
Van’ın önemli konularından biri olan arıtma tesisi sorununa da değinen Zorluoğlu, şunları kaydetti: “Van’da güzel işler oluyor. Tekstil Kent’tir, 1500'e yakın çoğunluğu da kadın, istihdam ediliyor. Oranın alt yapısı bitmek üzere, hükümetimize teşekkür ediyoruz. 7 milyon hesabımıza geçti, kış olmadan fiziki ortamı uygun hale getirdik. Önümüzdeki yıl inşallah 3 bin kişi istihdam edeceğiz. Tekstil Kent’e ilave için bakanlığımızla ajans üzerinden irtibat halindeyiz. OSB’ye yeni etaplar ekleniyor. Malumunuz ilimiz cazibe merkezi olan 23 ilden biri. İnanıyorum ki Van’da bu destekler ve 6’ıncı bölge olmasından dolayı destekler Van'a büyük katkı sağlayacak. Belediyelerimiz çalışıyor, Edremit, Tuşba, İpekyolu belediyelerinin çalışmalarını görmüşsünüzdür, yeni sokaklar, parklar, alanlar.. Taşra belediyeleri de çok güzel çalışıyor. Büyükşehir Belediyemiz önemli alt yapı kanalizasyon, parklar yapıyor. Van’a 2050 yılına kadar yetebilecek, 1 milyon nüfusun atık suyunu arıtacak tesis kısa sürede devreye girecek. Van denizi artık kirlenmeyecek.” 
Yapılan konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi