Van Hdp Dayanışma Yemeğine Demirtaş Katıldı“

HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Van il örgütünün verdiği dayanışma yemeğine katıldı. '

VAN 27.04.2015 10:08:49 0
Van Hdp Dayanışma Yemeğine Demirtaş Katıldı“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İSHAK KARA  - VAN


Adeta bir mitinge dönüşen yemekli toplantıda, Demirtaş yine ezber bozan cümleler sarf etti.

Eğer ki bir ülkede bebekler aç yatıyorsa lanet olsun o iktidara” 

Kürdün kendi diliyle ibadet yapmasını neden engelliyorsun?.
Allah Kürtçe bilmiyor mu?. Kürtçe biliyor ki bu dili yarattı.

Paralel yapı operasyonlarında servis edilen kasetlerin yapımcısı dönemin başbakanı ve günümüzün Cumhurbaşkanı’dır. Cemaat figüran ve senarist olarak rol almıştır. Ankara büyük şehir belediye başkanın elinde, bu kasetlerden onlarcası var başları sıkıştığı zaman şantaj malzemesi için kullanıyorlar

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van il Örgütü tarafından bir otelde düzenlenen Halkla Dayanışma Yemeği’ne, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eşi Başak Demirtaş, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, Derya Havya, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, HDP Van Milletvekili adayları, HDP Van Milletvekilleri Kemal Aktaş, Nazmi Gür, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, İlçe Belediye Eş Başkanları, HDP ve DBP İl-İlçe örgütleri, ve İlçe belediye Eşbaşkanları, k Sivil Toplum Kuruluşları’nın yanı sıra yaklaşık iki bin kişi katıldı. Yemeğin verildiği salon HDP flamaları ile süslenirken, “Bizler Meclise” yazılı pankart asıldı.

HAYVA : YENİ YAŞAM BİR ZORUNLULUKTUR

Yemekli toplantının açılış konuşmasını, HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva yaptı.

Hayva, sözlerine başlarken “yeni yaşam’a “  dikkat çekerek şunları söyledi.

“Yanlış hayat doğru yaşanmaz. Dünden bugüne bugünden yarına değerini yitirmeyecek bir sözdür bu. İşte biz bu yüzden yeni yaşam diyoruz. “Yeni yaşamı inşa edeceğiz” diyoruz. Yeni yaşam artık bir zorunluluk haline gelmiştir. “

Hayva konuşmasına devamla;”Bu otoriter anlayış gelinen aşamada tüm insanlar için, zikir, fikir, eylem birliğini ortadan kaldırmıştır. Bu ihanet, bu iki yüzlülük, bu özden uzaklaşma, bu toplumu devletsel anlamda hem de insan anlamında son noktaya getirmiştir. Artık bu anlayışın, bu sistemin yeni bir yaşam kurması veya insanlığı öze döndürmesi ahlaki bir toplumu kurması bu sistemle mümkün değildir. O yüzden diyoruz. Yeni yaşam bir zorunluluktur.”

 DEMİRTAŞ’IN KONUŞMALARI AYAKTA ALKIŞLANDI

HDP Van il eş başkanı Derya Hayva’dan sonra HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş kürsüye davet edildi.

Demirtaş’ın anons edilmesiyle, salonda bulunan binlerce kişi HDP eş genel başkanını, ayakta alkışlarla selamladı.

Gördüğü yoğun ilgi karşısında kitleyi alkışlayarak cevaplayan Demirtaş, sözlerine; “Van’ın saygın iş değerleri, kadınları, gençleri ve her daim bu partinin en zor günlerinde bizlerle mücadele eden basın emekçileri, sizlerle bir arada olmak büyük bir şereftir.” diyerek başladı.

“ Van halkı ve partililerimiz, 07 Haziran seçimlerinde de aynı ruhla hazırlanırsa hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir sonuç ortaya çıkacaktır.” Diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Eğer imkanlarımız ve fırsatlarımız iktidar gücüyle aynı olsaydı, biz yedi Haziran’da iktidar olurduk.” Dedi ve AKP iktidarına, hükümetine yüklendi.

“Size sormak istiyorum. Bir muhalefet lideri olarak halkın parasının nereye harcandığını bilmek bizim görevimizdir. Şu anda yürüttüğünüz bölge mitingleri illere yaptığınız mitinglerin parasını partiniz mi karşılıyor. Yoksa devlet hazinesinden mi ödeniyor. Mesela gittiğiniz şehre THY’nin uçağıyla mı gidiyorsunuz, yoksa devletin uçağıyla mı gidiyorsunuz? Gittiğiniz illerde araçlar devletin mazotunu kullanıyor mu, kullanmıyor mu? Eğer bunlar devlet bütçesinden ödeniyorsa o mitinglerde kullandığınız her şey size haram olsun.”

DEMİRTAŞ “SAMİMİ SÖYLÜYORUM AĞRI OLAYI ANKARA’DA PLANLANDI”

Daha sonra sözü çözüm sürecine getiren HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş şunları söyledi.

 “Bunlar ‘biz barış için baldıran zehiri bile içeriz’ dediler ama seçim beyannamesine bile çözüm sürecini koymadılar. Çözüm süreci onlar için oy getirmiyorsa değerli değildir. Ağrı’da yaptıklarını gördünüz. Samimiyetimle söylüyorum. Tezgahı Ankara’dan planladırlar Ağrı Valisi ile birlikte büyük provokasyon hazırladılar. Amaçları Türkiye’nin 10 şehrine asker  cenazesi göndermekti. Allah korusun Türkiye’nin 10 şehrine cenaze gönderecekler ve her yerde HDP’yi taşlatacaklardı. HDP’yi bu şekilde insanların gözünden düşürmeye çalışacaklardı ama planları tutmadı.”

Gerilla annelerinin de,HDP’nin barajı aşması durumunda çocuklarına kavuşabileceklerini ve sarılabileceklerini söyleyen Demirtaş;

“HDP’nin barışın tek teminatı olduğunu söyleyen Demirtaş, tüm asker annelerinin elleri yüreğinde çocuklarının yolunu beklediklerini belirterek, gerilla annelerinin ise HDP’nin barajı aşması ile birlikte çocuklarına sarılacakları umudu ile gün saydıklarını ifade etti. HDP’nin barajı aşarak bunları yerine getireceğini kaydeden Demirtaş, Her birinizin yaşadığı sorunların da formülünü biliyoruz.” Dedi.

BEBEKLERİ AÇ YATIRAN İKTİDARLARA LANET OLSUN

Coşkulu kalabalığın alkış ve zılgıtları arasında konuşmasını sürdüren Demirtaş, HDP’nin seçim beyannamesinde yer alan bazı detaylara da dikkat çekerek,özellikle ,sosyal yaşamda anne ve bebeklere dair düşüncelerini sıraladı.

“Eğer bir ülkede çocuklar aç yatıyorsa lanet gelsin böyle devlete ve iktidara. Her bir gencimizin cebinde aylık kartı olacak. Aylık 200 T yatırılacak. Nasıl kullanmak istiyorsa kullanacak. İşi var mı yok mu öğrencimi değil mi buna bakmayacağız. 15 yaş 25 yaş arası kim olursa olsun ona bu parayı vereceğiz. Ama bu yetmez ona iş bulmamız lazım. Esnafa verilen kredi sonunu çözmemiz lazım. O nedenle 0 faizli kredi vereceğiz. Alışveriş merkezlerini şehir içinde açılmasına izin vermeyeceğiz. Küçük esnafı korumak adına Biz diyoruz ki alışveriş merkezleri şehir dışında olsun. Ev kadınları evde çalıştığı için çalışan kadın denilmiyor ona. Ev kadınlarının tamamı sosyal sigortalı olacak. Emekli olanlar çalışmış 30 yılını alın teriyle geçirmiş emekli olmuş onun artık onurlu yaşama zamanı gelmiş. Onların da en az asgari 1800 TL alması lazım. Taşeron işçiliğin kalkması lazım. Taşeron işçiliği kaldıracağız. Biz işçiye fazla zam vereceğiz. Patrona değil. Güvenceli güvenli iş yaşamına kavuşsun. Bu mesele bizlerin dünyaya nereden baktığıyla ilgilidir. Ya ezilenden yana bakarsınız yada uluslararası sermayeden bakarsınız. Birinin adı halkı dayanışmadır birinin adı kapitalizmdir. HDP olarak bizi bunları sağlayabilecek kararlılığa inanca sahibiz. “ şeklinde konuştu.

Konuşmasında 17 ve 25 Aralık 2013’te ortaya çıkan ses kayıtlarına da değinen Demirtaş, AKP ve cemaatin sürekli birbirine kaset şantajı yaptığını belirterek, “ Önce birlikte çalıştılar sonra her türlü kirlilikleri ortaya çıkınca birbirlerine şantaj yapmaya başladılar. Şimdi Cumhurbaşkanı paraleli suçluyor. Ya asıl filmi yapan Cumhurbaşkanıydı. Yıllarca herkesin telefonlarını dinleyip açığını yakalamaya çalıştılar. Bunları sadece siyasi rakiplerine karşı değil, kendi çalışma arkadaşlarına da uyguladılar. Bunları yöntemleri işte böylesine kirlidir. Yöntemleri bütün kirli oyun ve provokasyonları kullanarak iktidarda kalmaktır.

ALLAH KÜRTÇE BİLİYOR Kİ KÜRT DİLİNİ YARATTI.

HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasının son bölümünde, din ahlakı ve diyanet işleri başkanlığının israflarına dikkat çekerek sözlerini şu cümlelerle noktaladı.

“ Uyguladıkları bir diğer yöntemde dindir. Cumhurbaşkanı hala utanmadan sıkılmadan HDP dine karşı diyor. Aramızda seydalar var. Kuranı kerimde ne diyor hırsızlık yapanın elini kesin diyor. Kuranı kerim sadece fakirler hırsızlık yapınca mı kolunu kesin demiş. Her Cuma hutbe gönderiyor diyanet. Bazıları hırsızlıkla ilgilidir. Ya sen bir kere saraya hutbeyi gönderdin mi? Saraya hırsızlık hutbesi gönderebilir misin? Sen Başbakandan, cumhurbaşkanından korktuğun kadar Allahtan korkmuyorsun. Allah mı büyük cumhurbaşkanı mı? O kadar hırsızlık yapıldı. Diyanetin bir açıklaması yoktur. Din adamı devlete bağlı olmasa daha adil olmaz mı. Din adamı devlet memuru olmamalı. Devletin hiyerarşisine tabi olamamalıdır. Din adamı örnek olmalı toplum içinde. Maaşı sigortası olmasın demiyorum devlet memuru sıfatıyla çalışmasın. Din özgür olsun. Kendi anadilimizle bize dinimizi anlatsın. Hangi dili biliyorsa o dilde anlatsın. Allah kürtçe bilmiyor mu… biliyor. O yaratmış. Hangi dilde Allaha yalvarsanız Allah duyuyor. Ama devlet yasaklamış. Xuda diyemezsin diyor. Böyle bir diyanet din hizmeti sunuyor olabilir mi.”

Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik eleştirilerini sürdüren Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü : “ Diyanet İşleri Başkanlığı “ Her yerde radyasyon var. Baz istasyonunu camiye yapmak bu yüzden caizdir” diye açıklama yapıyor. Bütçeden en yüksek parayı alıyorlar ama ticarette yapıyorlar. Bir trilyonluk mercedes araç almış. Arka koltuğuna özel eğlence donanımı yapmışlar. Ben kendisine sesleniyorum. Bir devlet adamı bu vicdansızlığı yapmaz. Sen başbakana bağlısın. Din adamı ve misyonun rolün yoktur. Senin yerinde olsam bir dakika durmam istifa ederim. Bu söylediklerimi savunan AKP adayları var. İnsan canından vazgeçer ilkelerinden vazgeçmez. Hüseyin Yayman bunları sizde savunuyordunuz niye aday olunca sustunuz. Bu ikiyüzlülüğe son vermek için., Bu saltanatı, bu harami düzenini durdurmanın tek bir yolu var. HDP’nin barajı aşmasıdır. HDP barajı aşmazsa ne olacak diye soruyorlar. Bize soranlara ben sormak istiyorum asıl biz barajı aşmazsak siz ne yapacaksınız? Bu yüzden HDP’de bir olalım. Aday arkadaşlarımızın etrafında kenetlenmeye çağırıyorum. Türkiye’nin bütün farklılıklarını temsil eden adayların yanında kenetlenin ki parlamentoda sizlerin dilini kimliğini rahatça savunabilsin. Sizlerinde içi rahat olsun. “

Demirtaş binlerce kişinin yoğun tezahüratlarıyla Van’dan ayrıldı.