'Van Gölü'ne gerekli hassasiyet gösterilmeli'

Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) tarafından, “Dünya Kıyı Temizleme Günü” dolayısıyla yapılan açıklamada, Van Gölü’ne dikkat çekilerek gerekli hassasiyetin gösterilmesi talep edildi.

VAN 20.09.2017 10:44:44 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık,  “Dünya Kıyı Temizleme Günü” dolayısıyla dernek binasında basın açıklaması yaptı.

 

VAN GÖLÜ KIYISI
Tüm bir havza olarak Van Gölü'ne dikkat çeken Kalçık, şunları söyledi; “Bugün 19 Eylül Dünya Kıyı Temizleme Günü. Dünyada 105 ülkede aynı gün kıyı temizliği yapılıyor. Van Gölü her gün kirletiliyor. Kirleten faktörlerin bilimsel tespitinin yapılması ve çözümlerin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Van Gölü havzasındaki yerleşim yerlerinin tümünün kanalizasyon atıkları için acilen ileri biyolojik arıtmalar yapılmalıdır. Van Gölü’ne akan irili ufaklı 19 dere aracılığıyla gelen bu suların filtrelenmesi, evsel ve kanalizasyon atıklarından arındırılması gerekmektedir. Van Gölü’ne akan kükürtlü yeraltı su kaynaklı suların gölün eko sistemine zarar vermesi sebebiyle bu suların da arıtılması gerekir.”

 

KIYI KORUMA KANUNU
Kıyı Koruma Kanunu’na uyulması gerektiğini de ifade eden Kalçık, şu ifadeleri kullandı: “Van gölü çevresinde başta resmi kurumlar, kanun koyucular kıyı işgaline son vermeleri, koydukları kanun ve yasalara uymaları (3621 sayılı kıyı kanununa uymaları) ve kıyı kenar çizgisine uymaları önem arz etmektedir. Doğadaki sular tüm canlıların ortak kullanım kaynağıdır. Bunun ticari bir meta olarak kullanılmaması gerektiği, tüm canlılara açık olması gerektiği unutulmamalıdır. Van Gölü Koruma Kanunu acilen çıkmalıdır.”

 

SAZLIKLAR
Vatandaşın bilgilendirilmesi ve sazlık alanlarının korunması gerektiğini anlatan Kalçık, şunları kaydetti: “Çevresinde piknik yapanların oluşturduğu kirliliklerle ilgili tedbir alınması, konuyla alakalı insanlarımızın aydınlatılıp bu konuda da duyarlı olmamız gerektiği unutulmamalıdır. Van Gölü kıyısında yer alan sazlıkların, üreme alanları olduğu ve sazlıkların suyu filtre etme gibi özelliği olduğu, Van Gölü’nün cankurtaranlık gibi bir görevinin olduğu gerçeği ile sazlık alanların korunması için, sazlık alanlara  dolgu yapılmaması son derece önemlidir. Sazlık alanlarda yol ve yerleşim imara açılmaması (sahil yolu) gerekmektedir. Sazlık alanlardaki canlı habitatların yaşamı içinde bu alanlarda ilaçlama, çöp vb uygulamaların yapılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Van Çev-Der olarak doğaya, insana ve tüm canlılara yapılan her türlü tahakküme ve ekolojik tahribatlara karşı tüm toplumu ekolojik toplum felsefesi ile duyarlılığa davet ediyor, suyumuza, toprağımıza, havamıza sahip çıkmaya davet ettiğimizi ve kirletmememiz gerektiğinin altını çiziyoruz.”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi