Van esnafının KDV ve ÖTV yorumu: “Süre uzatılsın”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından bir süre önce açıklanan bazı ürünlerde ÖTV ve KDV indirimi uygulamasını değerlendiren Vanlı esnaflar, indirim uygulamasının kendilerini kısmen de olsa rahatlattığını belirterek, süren

VAN 1.12.2018 10:52:36 0
Van esnafının KDV ve ÖTV yorumu: “Süre uzatılsın”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

1 Kasım 2018 tarihinde açıklanan bazı ürünlerde ÖTV ve KDV indirimi uygulaması, 31 Aralık 2018 tarihine kadar devam edecek. İç piyasalardaki durgunluğun hareketlenmesi ve ekonominin canlanması amacıyla yapılan söz konusu indirimlerde mobilyada KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilirken, beyaz eşyada ise ÖTV oranları sıfıra düşürülmüştü.
Van’da, bu uygulama esnafları kısmen rahatlatırken, talep ise sürenin uzatılması yönünde.

 

“İNDİRİMLER OLUMLU YANSIDI” 
KDV ve ÖTV’de yapılan indirim sonrasında işlerinin canlandığını belirten Süerler Mobilya yetkilisi Harun Süer, şunları söyledi: 
“Mobilya sektöründe yüzde 10 KDV indirimi uygulandı. Ekstra yüzde 10’da enflasyon indirimini biz uyguladık. Şuan yüzde 20’ye yakın mobilyada bir fiyat indirimi var. Beyaz eşya sektöründe de yine ekstra yüzde 10 enflasyon indirimi, yüzde 6-7’de ÖTV indirimimiz var. Piyasaya olumlu bir şekilde yansıdı. İnşallah bu devam eder, öyle umuyoruz ki önümüzdeki yıl da bu tür indirimler, bu tür uygulamalar devam eder. Yapılan indirimler işlerimize olumlu bir şekilde yansıdı. Bizler memnunuz, müşteriler de memnun, özellikle yeni ev kurmaya çalışanlara bu anlamda destek olmamız lazım. Bu onlar için bir fırsat oldu ve bundan istifade ediyorlar. Örneğin önümüzdeki yıl evlenecek olanlar şu anda bu kampanyalardan dolayı alışveriş yapabiliyorlar. Tabi bu bizim için bir avantaj, şuan kış sezonundayız, yaz sezonu bitti, kapanıyor. Buna rağmen işlerimiz iyi, bu indirimler sayesinde inşallah bu şekilde devam eder.”

 

“BİZ DE İNDİRİM YAPTIK”
Firma olarak gelen müşterilere ekstra indirimlerinin de olduğunu belirten Süer şunları kaydetti:
“Mesela şuan yüzde 30-40’a varan ekstra indirimleri biz yapıyoruz, onun 
dışında özellikle hafta sonları memurlara yönelik ekstra indirimimiz var, onu devam ettirmeye çalışıyoruz. Biz 2 tane markayı temsil ediyoruz. ÖTV ve KDV indiriminden sonra işlerimizde ciddi bir yoğunluk var, satışlarımızdan memnunuz. 
Ürün fiyatlarımızı da şu şekilde örneklendirebilirim; Buzdolaplarımız 
2400-6200 TL arası, çamaşır makinelerimiz 1200-2500 TL arası, bulaşık makinelerimiz 1700-2700 arası, fırın ve ankastre çeşitlerimiz 980 TL -4000 TL arası değişiyor.”  

 

“DOLARIN YÜKSELMESİ MOBİLYAYI ETKİLEDİ”

Şahsultan Mobilya sahibi Şehabettin Bilgin ise, doların yükselmesinden kaynaklı mobilya fiyatlarının da yükseldiğini, bu nedenle KDV, ÖTV indiriminin çok etkisini görmediğini belirterek, “İki aylık bir süre için bu kampanya başlatılmıştı. Kendi dükkanımız olarak bu indirimin çok bir canlılığını göremedik açıkçası. Mobilya sektörü daha önce doların yükselmesinden dolayı büyük bir zam yedi. Bu sektörde geriye dönüp baktığımızda da 4 yıl içerisinde çok nadiren bir zam ortalaması vardı ama dolardaki yükselişten dolayı mobilya yüzde 40 ila yüzde 80 veya yüzde 100 gibi bir zam yedi, bu da iç piyasayı olumsuz bir şekilde etkiledi. Bu etkilerden biri de banka faizlerinin yükselmesi.” dedi.

 

“İŞSİZLİK SORUNUMUZ VAR”
Bölgede işsizlik sorununun yaşandığını ve bunun da diğer sektörlere de etki ettiğini belirten Bilgin, önerilerini paylaşmak istediğini söyleyerek şöyle konuştu; 
“Bölgemizde işsizlik sorunu var, istihdam sorunu var. Sınır ticaretinin yapılamaması, İran’da uygulanan ülkeden çıkış harçlarına yapılan yüksek miktardaki vergi artışı bizleri olumsuz etkiledi. Benim önerim, bu bölgede hayvancılığın ve tarımın ön plana çıkarılmasıdır. Bu bölge tarım ve hayvancılığa elverişlidir. Bölgemizdeki esnafın iş yapabilmesi için bacası tüten fabrikaların kurulması lazım. Ayrıca KDV'nin daha esnek bir hale getirilmesi, sigorta ödemeleri ve enerji konusunda da esnafa yardımcı olunması gerektiğine inanıyorum.”

Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: