“Van esnafını zor günler bekliyor“

Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, yapılandırılan vergi borçlarının ödenmeye başlanacak olması ile birlikte Van esnafı için de sıkıntılı bir dönemin başlayacağını belirterek, ??

VAN 11.11.2017 10:42:13 0
“Van esnafını zor günler bekliyor“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

2018’e girdiğimizde, ertelenen vergi ödemelerinin başlayacak olması, ekonominin zayıf olduğu bir ortamda bir anda esnafı doğal olarak zorlayacak. Esnaf taksitini ödemediğinde de bu fırsattan olacak. Van'da yapılandırmadan faydalanacak olan yaklaşık 10 bin mükellef söz konusu” dedi.
Mücbir sebep dolayısıyla Van’da ertelenen vergi borçları önümüzdeki Ocak ayından itibaren ödenmeye başlanacak.
Maliye Bakanlığı, bir süre önce, var olan borçların 30 taksit halinde 60 ayda ödeneceğini açıklamıştı. 

 

"10 BİN MÜKELLEF YARARLANACAK"
Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, Van’da yaklaşık 10 bin mükellefin yapılandırmadan faydalanacağını belirterek, “Bütün vergiler 30 taksitle 60 ayda ödenecek. Bu taksitler 01.01.2018’den başlayarak ödenebilecektir. Van’da ne kadar borç bulunduğunu tabi hesaplayamadık. Vergi mükelleflerinin borcunu şu anda bilmiyorum fakat çıkan bütün borçların 60 ayda ödeneceğini biliyoruz, çünkü kanun bu yönde çıktı. Yapılandırmadan yaklaşık 10 bin mükellef faydalanacak” dedi.

 

"ESNAF ZORLANACAK
Ödemelerde esnafın sıkıntı yaşayacağını söyleyen Şahin, “Ödemeler başladığı zaman tabi Van’ın ekonomik durumunu biliyoruz, bıkıntı söz konusu. 2018’e girdiğimiz zaman, ekonominin zayıf olduğu bir ortamda bir anda bu durum da esnafı zorlayacak. Esnaf taksitini ödemediğinde de bu fırsattan olacak. Böyle bir durum da var” diye konuştu.

 

"100 BİN CEZALI BEYANNAME"
Van’da 100 bin dolayında da cezalı beyanname olduğunu ve bunun ekstra bir yük olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi: “Bir diğer konu da, mücbir sebep hali sona ererken, yeni bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldık biz meslek grubu olarak. Mesela beyanname ve bildirimler 31.08.2017’ye kadar verilecek dendi, verilemedi, şu anda Van’da 100 bine yakın beyanname cezaya girdi. Bunun da cezasını 1000 ile çarptığımız zaman ciddi bir rakamla karşı karşıya kaldığımızı söyleyebiliriz.”

 

“GİRİŞİMLERİMİZ VAR”
Bakanlık nezdinde girişimlerinin de olduğunu belirten Şahin, şunları kaydetti: “Bunun için girişim yaptık, vekillerle görüşüyoruz. Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşüyoruz, henüz bir sonuç alamadık. Eğer bir sonuç da alamazsak, bu beyannamelerin cezaya girdiğini varsaydığımızda Van’da artı olarak ciddi bir ekonomik birikim daha olacak. Böyle bir kaygıyı taşıyoruz. Onun için sıkıntı olacak mutlaka. Böyle giderse, yani Van’daki ekonominin düzeyine bakıyoruz, mutlaka sıkıntı yaşanacağını düşünüyoruz. TOKİ ödemeleri var, vergi ödemeleri var, banka ödemeleri var, istihdam sorunu var, üretim yok, bütün bunlar cari harcamalarla yapılıyor, yani memur maaşıyla döndüğü bir il, şimdi bu ne kadar yansıyacak bizim Van esnafımıza? Bunun yanında yine mağazalar var, zaten bunlar kaymağı alıp götürüyorlar, dolayısıyla Van esnafını ciddi bir sıkıntının beklediğini söyleyebiliriz. Umarız ki 2018’de işlerimiz iyi olur, farklı bir sonuç olsun, biz bunu umuyoruz, ummasak tabi hakikaten sıkıntı olacak.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: